Inkább Merittel - Könyvajánló
2021. május 10. írta: szaffipolca

Inkább Merittel - Könyvajánló

Colleen Hoover - Without ​Merit (Merit nélkül)

Megosztó könyv, szerintem nagyon fontos tartalommal és mondanivalóval. Féltem belevágni, egyrészt, az előttem olvasott értékelések nem voltak túl biztatóak, másfelől pedig tudom, az írónő ezt a könyvet nehezen írta meg, sokszor átdolgozta.

Már értem, miért.

Ez egy nehéz témát boncolgató történet egy tinilány elbeszélése mögé bújtatva. Örülök, hogy ez a könyv megíródott, méghozzá azért, mert a depresszióval, annak tüneteivel, felismerésével és kezelésével foglalkozik. Ez egy nagyon gyakori probléma, és legtöbbször a gond abból adódik, hogy a családtagok sem veszik észre időben a bajt.

844bbc28-a0bb-4256-b12a-87d37a6f8d65.jpg

A főszereplő Merit, a középiskolás lány, aki trófeákat gyűjt, ikertestvére van, de barátai nem nagyon, kilóg a tömegből, magányos, és ha ez nem lenne elég, meg van áldva egy nagyon különös összetételű családdal. Átélt olyan dolgokat, amiket nem lett volna szabad, és a családon belüli kommunikációnak hála, a problémák csak gyűltek és gyűltek, ő pedig egyszercsak elvesztette motivációját. Nem járt iskolába, nem kereste a társaságot, folyton aludt, alig evett, szép lassan kísértetté vált. Volt olyan pontja a könyvnek, ahol azt hittem valami paranormális jelenségre fut ki a történet, annyira furcsán láttam Merit nézőpontjából a dolgokat, mintha a valóságot egy tejüvegen keresztül nézném.

Nem bízom olyan emberekben, akiknek régi klasszikus a kedvenc könyve, mert vagy hazudnak, hogy műveltnek tűnjenek, vagy az iskolai kötelezőkön kívül egy szál könyvet sem olvastak el.

Természetesen a romantikus szál sem hiányozhat, ami egyrészt újabb stresszfaktor, másfelől viszont a megoldást jelentheti Merit számára.

Ebből a könyvből láthatjuk mit tesz a depresszió, milyen következményekkel jár a fajgyűlölet, a családon belüli erőszak, a hazugságok és még számos olyan probléma, ami körülvesz minket, mégsem foglalkozunk velük kellőképpen.

Ez a könyv nem arra született, hogy a fenékig tejfel rózsaszín boldogságot mutassa be, hanem arra, hogy bemutasson egy olyan problémát, ami alig észrevehető, de hatalmas bajhoz vezethet.

Ez a probléma nem szégyen, és kezelhető. Ha valaki úgy érzi, segítségre van szüksége, mindenképpen keressen fel szakembert!

Leteszem a telefonom, és lekapcsolom a villanyt. Koromsötét lesz a szobámban. Se ablak, se kinti fény. Semmit sem látok. A nap folyamán most először érzek valami halvány békét.
Kíváncsi vagyok, ilyen-e a halál. A semmi.

 

Adatok

Colleen Hoover - Merit nélkül
Eredeti cím: Without Merit
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 328
Fordította: Szarvas Szilvia

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9116524424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása