Böszörményi Gyula: A ​hullaházi skandalum
2022. október 03. írta: szaffipolca

Böszörményi Gyula: A ​hullaházi skandalum

Blogturné

img_3135.jpgMegjelent Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei sorozatának utolsó kötete, A hullaházi skandalum. Újra együtt nyomozhatunk Milivel és a báró úrral, hiszen a páros most sem maradt rejtélyes gyilkosságok nélkül. A Könyvmolyképző kiadó felajánlásából pedig egy példányt is nyerhettek, ehhez pedig nem kell mást tennetek, mint velünk tartani és játszani.

 

Fülszöveg

Az ​utolsó Ambrózyd

A Monarchia hírneves magánzó detektívje, báró Ambrózy Richárd és ifjú felesége, Mili 1901 júniusában két, már-már megoldhatatlan feladattal szembesül. A friss házasoknak valahogy össze kell boronálniuk az arisztokrata és a polgári lét magukkal hozott, ám egymástól eltérő szokásait, miközben közös háztartást próbálnak teremteni az általuk válogatott, igencsak vegyes és öntörvényű személyzettel. Nem könnyű ez, ha a báró úr kocsisa egykor kasszafúró, az inasa kávéházi fizetőpincér, a mindenese a hírhedt Conti utca bordélyainak lakója volt, ráadásként a báróné őnagysága a börtöncellában ismerte meg a cselédlányát, morózus szakácsnőjének múltjáról semmit nem tud, a komornája pedig még ma is a Tabán legfirkásabb zsebmetszőjének tekinthető.

Az Ambrózy-villában eluralkodó káoszt azonban még lehetne is valahogy kezelni, ha nem éppen ekkor bontakozna ki a fiatal Budapest addigi leghátborzongatóbb és legvéresebb bűnügye.

Ambrózy báró és cserfes neje, Mili most először házaspárként vágnak bele közös életük leggroteszkebb, legfelkavaróbb nyomozásába. A rendőrség tehetetlen, a sajtónál hírzárlatot rendelnek el, a detektívek széttárják a karjukat, miközben szó szerint eluralkodik a teljes fejetlenség!

Kapcsolj ki a fordulatos és bámulatos történettel!

Az Ambrózy báró esetei regényfolyam utolsó kötetét egyik olvasója, Kinczer Kitti ötlete alapján alkotta meg Gyula bátyó.

 

Értékelés

A könyv megjelenése keserédes érzést váltott ki belőlem. Boldog vagyok, hiszen egy újabb Ambrózy történettel lettem gazdagabb, ugyanakkor szomorú is, mert ez az utolsó. És nem azért az utolsó, mert az író így tervezte, hanem azért, mert az élet közbeszólt, és elvette tőlünk Gyula bátyót. A világ érezhetően kevesebb lett Nélküle, sokan leltünk menedéket soraiban; történetei a bőrünkbe ivódtak. Példaértékű kitartása, szorgalma és akaratereje mindannyiunknak erőt adott. A gyerekeknek szóló Gergő-könyvek tették ismertté, az Ambrózy-sorozattal pedig már egy egészen más korosztályt vonzott be magának, ami által kiteljesedett az azóta is töretlen siker. Gyula bátyó világszínvonalú író, és nem vagyok hajlandó múlt időben írni róla, hiszen a történetei által bennünk örökké él.

Bizony, olykor nehéz megérteni miként járnak az ember lelkének mozgatórugói.

Köszönettel tartozom, mert anno életem egyik legproblémásabb időszakában találtam rá a könyveire, melyek átsegítettek a nehézségeken azáltal, hogy teljesen elvonták a figyelmem a való életről. Mert pontosan ez Gyula bátyó írásainak szuperereje; kirágat a valóságból.

Egy bookstagrammer oldalán akadt meg a szemem a Leányrablás Budapesten című könyvön. Kissé ódzkodtam tőle, de hamar meggyőztek, hogy szeretni fogom. Így lett. Elolvastam, aztán jött a második rész, majd a harmadik, és így tovább. Nem bírtam letenni, nem bírtam abbahagyni. És hogy mi volt az oka? Nem is tudom, hol kezdjem a méltatást.

Az igaz szerelem nagyon tud fájni, azt elismerem […] de sohasem gyilkol!

Az első, ami megfogott, az nem más, mint az olvasmányos, intelligens írói stílus. A szépen szerkesztett mondatok. A lendületesség. Az első oldalak után nyilvánvalóvá vált, hogy a sorozat összes részét el AKAROM olvasni. Volt benne valami, ami magával ragadott. Erre csak ráerősített az, hogy E/1-ben íródott, a főszereplő, Mili szemszögéből. Szeretem az énregényeket, jobban el tudok merülni a karakterek személyiségében. És persze a karakterek. Gyula bátyó megalkotta A nőt. Egy olyan karaktert, aki okos, szeleburdi, bátor, kiáll a saját igazsága mellett, jószívű és céltudatos, és még a negatív vonásai vagy ballépései ellenére is végtelenül szerethető. És ott van persze Ambrózy báró, a morc, mindig szkeptikus, örökké kimért, cserébe intelligens és igencsak okos férfi főszereplő. Kész is a szerelmi szál. Persze ez nem így volt, hiszen aki végigkísérte a sorozatot tudja, hogy ez bizony egy slow burn sztori – bár hozzáteszem, nem a szerelmi szálon van a hangsúly –, mégis mindenki él-hal érte. Én is. Műfaját tekintve krimi és történelmi fikció keveréke meghintve egy csipet romantikus fűszerrel, ám a hangsúly minden részben a nyomozásra összepontosul.

[...] én választottam olyan férjet, akinek a modora leginkább a sózott heringéhez hasonlatos, a humora pedig előbb késztet sikításra, mint nevetésre.

És el is érkeztünk A hullaházi skandalum cselekményéhez, ahol kedvenc nyomozópárosunk újabb bűnesetekkel találja magát szemben. Fejetlen testek, logikátlannak tűnő gyilkosságok és öngyilkosságok. A történetvezetés nagyon cseles, ugyanis csak a regény legvégén derül fény a gyilkos kilétére, viszont a fejezetek között betekintést nyerünk az áldozatok utolsó óráiba, ám mégsem látjuk a lényeget. A kirakós lassan összeáll, és a végén mindenre választ kapunk.

Nem csak a gyilkossági nyomozás ad okot a fejfájásra; Ambrózyék nyakába szakad a saját háztartásuk. Az új személyzet összetétele némi csiszolást kíván maga után, így egy kisebb felfordulás kerekedik a villában. Ez vicces helyezeteket hoz magával, jókat mosolyogtam olvasás közben. Ez a könyv már annyiban megnyugvást adott, hogy Mili és a báró úr szerelme miatt nem kellett minden tizedik oldalon a szívemhez kapnom, így teljes mértékben tudtam a krimi vonalra koncentrálni. Az utolsó oldalak pedig végre megadják azt, amire mindannyian vártunk… Erről nem árulkodom, tessék szépen elolvasni!

– Na, csak ezt meg ne tudja a pápa őszentsége – sikkantott Márika –, mer' ha a fülébe jut, mentem boldoggá avat minket, mint csodatévőket, akik a puszta akaratukkal képesek elállítani az esőt!

Nem utolsó sorban pedig, történelmi fikció lévén nem maradnak el a történelmi utalások, ábrázolások és a korkép sem, amely segít elmerülni az 1900-as évek szellemében. Nagyon erős a sorozatban a történelmi alap, a pontos leírások pedig filmszerűvé teszik az olvasási élményt. A kutatómunka dicséretes, a sorozatnak köszönhetően többet tudtam meg a korról, mint a történelem órákról valaha.

Egy szó, mint száz, az utolsó, azaz a hetedik résztől is pontosan azt kaptam, amit vártam; minőségi kikapcsolódást, tudást és igazi élményt.

Köszönet Gyula bátyó. Mindenért.

Értékelés: 5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, de még bizonytalan vagy, olvass bele itt, ha pedig egyből megvásárolnád a könyvet, ezen a linken megtalálod!

 

Adatok

Böszörményi Gyula: A ​hullaházi skandalum
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Oldalszám: 272
Kötéstípus: kartonált; keménytáblás, védőborítóval
ISBN: 9789635970063; 9789635974122

 

308954636_10218433041692311_2570849790287429340_n.jpg

 

Nyereményjáték

Az Ambrózy-sorozat egy-egy kötetének borítójából vágtunk ki részleteket. A te dolgod az, hogy kitaláld melyik könyvről van szó, majd a megfejtést írd be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

rejtely1.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

10.03. Szaffi polca
10.05. Könyvvilág
10.07. Dreamworld blog – extra állomás
10.11. Veronika's Reader Feeder

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr217945350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása