Jennifer L. Armentrout – Vérből és hamuból
2022. március 25. írta: szaffipolca

Jennifer L. Armentrout – Vérből és hamuból

Blogturné

img_7162.jpg

A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Jennifer L. Armentrout külföldön már hatalmas sikert aratott Vér és Hamu sorozatának első kötete. Ez az írónő első high fantasy regénye, amely egy olyan világba kalauzol el minket, ahol vérszomjas lények szedik áldozataikat, egy különös vallás irányítja a királyság mindennapjait, hazugságok, ármánykodás és viszályok szövik át az udvar légkörét. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a könyv egy példányát!

 

 

 

Fülszöveg

Lebilincselő ​és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára.

EGY SZŰZ…

Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.

EGY KÖTELESSÉG…

Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.

EGY KIRÁLYSÁG…

Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.

Jennifer L. Armentrout első high fantasyje.

 

Értékelés

Kicsivel több, mint egy éve olvastam először a From Blood and Ash-t, és emlékszem, teljesen beleragadtam. Most megint megtörtént. Letettem a könyvet, és már nyúltam volna a következő részért, hogy folytassam Poppy történetét.

Pont akkor csöppentem bele ebbe a világba, amikor hatalmas volt a felhajtás a könyv körül, így vettem észre én is. Jól felépített high fantasy, ahol legalább akkora teret kap a háttértörténet, mint a szerelmi szál, de ez egy JLA könyvben egyáltalán nem szokatlan és nem is hátrányos.

img_7028.jpg

Adott egy királyság, ahol a Felemelkedettek uralkodnak, fekete szemekkel, kifejezéstelenül szemlélik a világot és szabályozzák a nép mindennapjait. Elég szigorúan, ugyanis minden harmadszülött gyermeket a templomoknak adatnak a szülőkkel egy rejtélyes és szövevényes vallásimádat részeként. A vallás meghatározó ebben a világban (is). Ennek a kultusznak az egyik legnagyobb áldozata Penellaphe, azaz Poppy, a Szűz, aki majdani felemelkedésével a királyságot szolgálja. De Poppy lázadó lélek, és másra vágyik. Kalandot szeretne, érzelmeket, megtapasztalni milyen egy férfi csókja, és persze szereti titokban pallérozni harctudását is. Az egyik tiltott kalandozása során belefut Hawkeba, az erős és jóképű katonába, Poppy pedig abban a pillanatban elveszik. Hawke egy sor haláleset után a Szűz személyi testőrévé lép elő, közös történetük pedig megállíthatatlanul sodródik végzetük felé. Háború közeledik, a királyságot támadások érik, veszélybe kerül Poppy és mindenki más is. A lázadók ébredeznek, és rengeteg olyan titok kerül a felszínre, ami fenekestől felforgatja Poppy biztonságosnak vélt világát.

Nehéz röviden és tényleges cselekményleírás nélkül összefoglalni a történetet, hogy ne tűnjön túl sablonosnak vagy egyszerűnek, de ennél jobban a cselekménybe nem szeretnék belemenni, mert sok meglepetést tartogat a történet, és senkinek nem szeretném elrontani az élményt. A lényeg, hogy egy nagyon árnyalt, jól felépített világképet kapunk, a cselekmény kapcsán pedig logikus indíttatásokat a karakterek részéről. Az írónő szépen és alaposan építi fel a történetet és a karaktereket egyaránt. Több kényes és fontos témát is érint, mint például a nők ellen elkövetett erőszak, és az ezzel járó szégyenérzet. Bűnös-e, aki látva más szenvedését, nem tesz semmit, csak behunyja a szemét? Meddig lehet feszíteni a húrt? Mi az, ami egy lázadás és egy készülő háború során megbocsátható? A tudatlanság felment bárkit is? Hibáztathatók a lázadók, ha ellenszegülnek, amikor oda kell adniuk a gyermekeket a vallás nevében?

Számomra ez a könyv igazolja azt, mennyire hatalmasat tud fejlődni JLA. Az ő könyvei mindig menekülést nyújtanak a valóság elől, jól ért ahhoz, hogyan ragassza bele a könyvet a kezeim közé. Letehetetlen. Igaz, lassan fedi fel magát a valódi szál, mégis az elejétől kezdve érezni, hogy a történet merre vesz irányt, mi a végcél, a kérdés az, miképp jutunk el odáig, mi fog történni közben, és milyen események és érzelmek hatnak a szereplőkre döntéseik meghozatalakor. A politika és a vallás erősen jelen van, tetszik, ahogy a vallási fanatizmust ábrázolja, hogy mennyire képes befolyásolni az emberek gondolkodásmódját pár leírt gondolat, vagy egy gyerekkoról sulykolt viselkedésrendszer.

Poppy számára kiváltság minden, ami egy átlagember számára normális és elérhető, így a kilengései ellenére is korlátozva és buborékban él. Tudja mit szeretne, erős, erőteljes érzelmekkel és megfelelő értékrenddel rendelkezik, na meg egy képességgel is. Nagyon szerethető karakter, ritkán mondok ilyet női főhősre.

Hawke. Tipikus JLA karakter ugyan, annyi különbséggel talán, hogy az ő esetében nem feltétlenül fekete vagy fehér minden. Ami kiemelkedő, a bölcsessége és az érzelmi intelligenciája.

JLA adott humorérzéket bőven mindkét karakternek, így nem szenvedünk hiányt mosolygásban sem, de sírásra is kapunk indokot.

Nagyon szerettem ezt a könyvet, JLA tudott újat adni önmagából, hozott egy high fantasy-t tele kalanddal, izgalmakkal és érzelmekkel.

Értékelés: 4,5/5⭐

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken meg tudod vásárolni a könyvet, ha kicsit beleolvasnál, ez a link pedig egy beleolvasóhoz navigál.

 

Adatok

Eredeti cím: From Blood and Ash
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 688
Fordította: Rácz Kata
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789635619801

 

275665360_10217710168380930_1994245915140349066_n.jpg

 

Nyereményjáték

Minden állomáson egy idézetet találtok, mely egy-egy JLA könyvhöz kötődik. Kíváncsiak vagyunk, felismeritek-e, melyik könyvből származik. Nincs más dolgotok, mint a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Szép arc. Fantasztikus test. Rémes modor. A helyes fiúk szentháromsága.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

03.25. Szaffi polca 
03.27. Kelly és Lupi olvas
03.29. Fanni’s Library extra állomás
03.31. Fanni’s Library 
04.02. Szaffi polca extra állomás
04.04. Függővég extra állomás
04.06. Sorok között könyves blog extra állomás
04.08. Dreamworld blog extra állomás
04.10. Függővég
04.12. Könyv és más
04.14. Dreamworld blog
04.16. Sorok között könyves blog

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9717787688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása