Bökös Borbála: Garabonciások
2024. szeptember 29. írta: szaffipolca

Bökös Borbála: Garabonciások

r74a8249-2.jpgNemrég jelent meg Bökös Borbála legújabb ifjúsági regénye, a Garabonciások. Nagy szerelem nálam a folkfantasy, a fantasy azon alzsánere, amely a népi elemeket szövi bele az irodalom ezen igencsak kedvelt részébe.

 

Fülszöveg

Szilke, ​a Nagyváradon élő árva kislány rendszeresen megszökik a nevelőintézetből, hogy egy utcai bandához csapódjon. Miután az egyik balhé alkalmával villám csap belé, egy különös öregúr jön el érte, aki állítása szerint a nagyapja, és magával viszi egy párhuzamos világba, ahol hatalmas, lebegő szigetekre épült városok úsznak az égen, és lakóik parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek.
Szilke tanulni kezd a garabonciás Akadémián, ám mind az emberek világában, mind a varázsvilágban háború készülődik. Amikor a nagyapja eltűnik, a lány az unokatestvéreivel együtt elindul, hogy megkeresse Kalamóna szívét, amellyel véget vethet a harcoknak és megmentheti a családját. A háború viharát azonban nem olyan könnyű elcsitítani, és a fiataloknak útjuk során nemcsak lúdvércekkel, faggyal és katonákkal kell megbirkózniuk, de az őrült garabonciással, Radoviccsal is, akinek titka teljesen felforgatja Szilke életét…
Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági regénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző.
 
 

Értékelés
 
Mostanában nagyobb teret kapott a folkfantasy, aminek én személy szerint azért is örülök, mert a népi hagyományok, népmesék nagy rajongójaként örömmel olvasok bármit, ahol feltűnnek legendás lényeink, népi szokásaink, kötődésünk a már nem hozzánk tartozó országokhoz, országrészekhez, tájegységekhez. Ezek a könyvek segítenek elmélyülni kulturális örökségünkben, és emlékeztetnek minket arra, hogy milyen gazdag hagyományvilággal rendelkezünk.
 
Ez a könyv is ebbe a kategóriába tartozik, ugyanis a garabonciásokról szóló hiedelmeket veszi alapul. A garabonciás egy varázsképességű lény, aki nagyon hasonlatos a táltoshoz, sőt valahol összemosódott a két varázslény személye a sok közös tulajdonság miatt. A garabonciás képes vihart támasztani, sárkányon lovagolni, lehet gonosz vagy jóságos, de mindenképpen hatalmas varázserővel és tisztelettel bír.
 
A történetünk szerint Szilke, az árva kislány folyton folyvást bajba keveredik, különleges képességei már időnként megmutatkoznak. Miközben már a kibúvót keresi újabb szorult helyzetéből, feltűnik eddig nem ismert nagyapja, aki magával viszi a lányt saját világába, ahol lebegő és tudattal rendelkező szigetek, család és kaland várja, na és persze egy akadémia, hol továbbfejlesztheti tudását. Hamar megmutatkozik Szilke családi öröksége, s mire megtalálja helyét az akadémián és a családjában, kitör a háború, nem csak a varázslók, de az emberek világában is. A háborút csupán Kalamónia szívének megtalálása oldhatja fel.
 
A könyv alapvetően kamaszoknak szól, de nem gyerekes annyira, hogy felnőttként ne lenne élvezhető, sőt! Tekintettel arra, hogy a történet eléggé összetett a háborús viszályok miatt, és több szálon is fut, illetve érdekes a hagyományalapú téma miatt, kifejezetten ajánlom a népmese kedvelő felnőtteknek is. Megfelelő mértékben adagolja a politikát és a társadalmi bonyodalmak következményeit. Erősen jelen van a népek közötti ellentétek feleslegességének kihangsúlyozása, ami szerintem kifejezetten fontos, főleg miután a saját bőrömön tapasztaltam, milyen a hangulat a román, ill. a szlovák határon innen, s túl.
 
Összességében, szerettem a történet alapját, az összetettségét, az intelligenciáját. Bökös Borbála nagyon szépen ír, látszik a rengeteg a történetbe fektetett munka, illetve a tudásanyag. Egyetlen gondom volt csak: a cselekmény sűrűsége miatt töményre sikeredett, lehet két részre bontottam volna a történetet, és belevittem volna több olyan részt, ami nem aktív cselekmény, így kicsit beleláthattunk volna a testvérek közti ismerkedés folyamatába, a barátkozásba, illetve az akadémia mindennapjaiba. Szívesen olvastam volna még erről, mert a karaktereket is szimpatikusnak találtam, főleg a kis lúdvércet.

Értékelés: 4/5⭐

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Bökös Borbála: Garabonciások
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 544
Kötéstípus: puha
ISBN: 9789634322443

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4118598582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása