"A világ leggyönyörűségesebb emberi lénye" - Könyvajánló
2021. augusztus 24. írta: szaffipolca

"A világ leggyönyörűségesebb emberi lénye" - Könyvajánló

Penelope Ward – Jake megadja magát

img_8709.JPGPenelope Ward munkásságába az idén szerettem bele, és bár nem hibátlanok a könyvei, mégis annyira magával ragadó a stílusa, hogy esélytelen őt nem szeretni.

A Jake megadja magát a harmadik olvasmányom volt tőle, és kicsit bánom, hogy hallgattam arra a teóriára, miszerint önálló kötet, és lehet függetlenül olvasni a Drága Skylartől, mert így előre lelőttem magamnak a poént. Szóval, ha még a két kötet előtt állsz, mindenképpen Jake történetével kezdd a sort, mert a Drága Skylar ilyen szempontból eléggé spoileres.

A történet elején kis bepillantást nyerünk Jake múltjába, melynek rejtélye végigkíséri a könyvet kisebb-nagyobb bonyodalmakat okozva. Aztán a történet hat évvel később folytatódik Ninával. A könyvet két részre bonthatjuk, az első részében Nina mesél, a másodikban pedig Jake. Nina egy fiatal lány, aki Brooklynba utazik, hogy ápolónőként tanulhasson tovább a középiskola után. Egy barátja albérletébe költözik, ahol két további lakótárs várja. Az egyik Jake, a magas, jóképű, piercinges, tetovált srác ördögi mosollyal és gúnnyal az arcán. Hamar kiderül azonban, hogy a kemény külső lágy szívet takar, tulajdonképpen a leglágyabbat, amit valaha láttam. Ninát hamar bekebelezi Jake személyisége, szinte azonnal beleszeret, majd próbálja megfejteni Jake titkát, és kifürkészni, mire is számíthat a sráctól, egyáltalán számíthat-e valamire.

A szerelemnek nincs lelkiismerete. A szerelem nem ismer jót vagy rosszat.

A könyv kettejük hosszú útját mutatja be, hogyan szabadítja fel Jake Ninát a felelmei alól, hogyan tanulnak együtt, és hogyan alakul ki közöttük a mély kapcsolat, amit nem árulok el, miként végződik.

Jake titka és annak sötét tónusa beárnyékolja az egész könyv hangulatát, amivel viszont nem értek egyet, Jake miért döntött úgy, hogy titokban tartja múltját mindenki előtt. Nem olyan titokról van szó, amit ne lehetett volna kezelni, ezzel együtt pedig egy halom problémát és konfliktust elkerülhetett volna. A személyisége lehengerlő, kedves és törődő, de ha kell, előtör belőle a védelmező fenevad. Ami tetszik, hogy az írónő rámegy arra a témára, miszerint sokan elítélnek embereket pusztán a külsejük miatt, holott ez teljesen alaptalan, hiszen egy piercingekkel és tetoválásokkal ellátott srác is lehet okos, törődő és kedves. Jake ezt mutatja meg nekünk.

img_8701.JPG

Nina nem előítéletes, ő egy szeretnivaló, önzetlen és érzékeny lány. Helyén van a szíve és az esze. Tetszik, milyen ártatlan a sokat látott Jakehez képest, az erős kontraszt abszolút érezhető köztük. Ahogy a kémia is. Az írónő ehhez remekül ért, csak úgy szikráztak a lapok olvasás közben. Olyan érzékletesen írja le a köztük lévő vonzalmat, hogy az ember szinte beleborzong. A cselekmény pörög, nem igazán hagyja nyugodni az embert, nem lehet letenni, mert folyton történik valami, amit ki kell deríteni.

(…) ha a szerelem repülő lenne, akkor senki nem szállna fel rá, ha tudnák, hogy a lezuhanás esélye nagy.

Egy ponton romlott el számomra az élmény, az utolsó fejezeteknél, szerintem az már nem kellett volna. Azt észrevettem, hogy az írónő mindig pont egy drámával többet tesz bele, mint szükséges lenne, és ahelyett, hogy a végén felszabadultam volna, maradt egy kis kesernyés íz a könyv után. Azt is értem, miért írta ezt bele, mert igen, amit ott leír, az nagyon gyakori, és rávilágít arra, hogy van ilyen probléma, és közös erővel kezelhető, de másként irányítottam volna a cselekményt. Tény, hogy rendkívül életszagú ezáltal a fordulat által, és mélyen át tudom érezni, mert sajnos a bőrömön tapasztaltam. Eszembe juttatta azokat a napokat, és szinte gyomorgörccsel olvastam az utolsó pár fejezetet. A konklúzióm az, hogy az élet nem fenékig tejfel, még akkor sem, ha papíron annak kellene lennie.

Penelope megtanította nekünk, hogy az előítéletesség nem szép dolog, a mentális problémák pedig bármilyen élethelyzetben meglephetnek minket, de a szeretet, a törődés és az önzetlenség utat talál a sötét ösvényen át. Még több Jaket a világba!

Olvassátok el ezt a remek történetet, majd a My Skylart is, hiszen ott is találkozhattok a két főszereplővel.

Értékelés: 4,5/5

 

Adatok

Penelope Ward – Jake megadja magát
Eredeti cím: Jake ​Undone
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
Fordította: Fischer Mónika

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7716669144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása