L. J. Shen – Vicious ​– Ádáz (Sinners of Saint 1.)
2021. október 03. írta: szaffipolca

L. J. Shen – Vicious ​– Ádáz (Sinners of Saint 1.)

Könyvkritika

img_9854.JPGEz volt az első dark romance könyv, amit olvastam, illetve az első a Rázós könyvek válogatásból. Próbálom ezt a könyvet a saját kategóriája szerint értékelni és pontozni, még így is, hogy nincs viszonyítási alapom.

Pár fejezet után az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy a történet tökéletes keveréke a Soñadoras, a Beverly Hills 90210, és a Vad Angyal sorozatoknak, valamint a főszereplő férfi karakter kimeríti a Szürke ötven árnyalata című film szintén férfi karakterének teljes szókészletét.

Ettől függetlenül letehetetlen volt, mert valahogy mégis olyanformán volt megírva, hogy érdekelt mi miért történik, egyik-másik karakter miért viselkedik úgy, ahogy.

A történetet váltott szemszögből meséli el Emilia és Vicious. Ezt a megoldást nagyon kedvelem, így belelátok mindkét szereplő gondolataiba. A cselekmény nem csak a jelenben fut, néhány fejezet a tíz évvel ezelőtt történteket meséli el.

 

Fülszöveg

A megszállottja vagyok. Ő a múzsám. És az ellenségem.


EMILIA

Azt mondják, hogy a szerelem és a gyűlölet ugyanannak az érmének a két oldala. És ez igaz is. A férfi, akiről álmodozom, a rémálmaimban is kísért. Briliáns ügyvéd. Ügyes bűnöző. Gyönyörű hazudozó. Bántalmazó és megmentő, szörnyeteg és szerető egy személyben.

Tíz évvel ezelőtt elüldözött a kisvárosból, ahol éltünk. Most utánam jött New Yorkba, és addig nem hajlandó távozni, amíg vele nem tartok.

VICIOUS

Egy éhező művész. Gyönyörű és megfoghatatlan, mint a cseresznyevirág. Tíz évvel ezelőtt, minden előzetes figyelmeztetés nélkül robbant be az életembe, és teljesen a feje tetejére állította. Megfizetett érte.

Emilia LeBlanc érinthetetlen, a legjobb barátom exbarátnője. Ismeri a legsötétebb titkomat, és annak a háztartási alkalmazottnak a lánya, akit azért vettünk fel, hogy rendben tartsa a birtokunkat. Ennek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy ne fussak utána, de mégsem az. Szóval gyűlöl. Rohadtul nem nagy ügy. Jobban teszi, ha megszokja a közelségemet.

 

Értékelés

A középiskolás Emilia és Vicious nem is lehetnének jobban egymás ellentéte. Vicious hihetetlenül gazdag, igazi ficsúr, Emilia szülei ellenben a fiú szüleinek háztartási alkalmazottai. Emilia és családja a gazdag család birtokán élnek egy kis házban. A két fiatal egy iskolába járnak, melyre Vicious apja és mostohaanyja biztosítanak lehetőséget. Vicious Emiliát hallgatózáson kapja, úgy gondolja, hogy a lány meghallhatott valamit, amit nem szabadott volna, innentől pedig hatalmas kegyetlenkedés indul el részéről, ami eddig is elért már egy bizonyos szintet. Vicious egyik barátja, Dean szemet vet Emiliára, ez pedig újabb lavinát indít el, melynek következtében Emilia menni kényszerül, nem is akárhova, egyenesen New Yorkba költözik, távol mindentől és mindenkitől. A történet tíz év múlva vesz új fordulatot, amikor Emilia és Vicious egy véletlen folytán újra találkoznak. Emilia felszolgálóként dolgozik, a férfi viszont jól menő ügyvédként tevékenykedik. Felelevenedik a múlt és bonyolódnak az események.

img_9849.JPG

A könyv egy bizonyos pontjáig Emilia érzéseit teljesen felszínesnek gondoltam, hiszen számtalanszor elmondja, mennyire jóképű Vicious, és úgy tűnik a teljes vonzalma és szerelme ezen alapszik, ami nem sok jót árul el női főszereplőnkről. Vicious pedig többnyire nem szimpatikus, negatív jellemének jórészét gyerekkori tragédiáira fogja, minden szörnyű tettét és megnyilvánulását ezzel magyarázza. Ez számomra nem egy stabil alap, nem szeretem, ha valaki úgy gondolja, a gyerekkori traumák felmentik a felnőttkori gátlástalan viselkedést.

A fő konfliktus alapja szintén nem egy stabil pont, ugyanis az egyik leggyakoribb írói húzás, amikor az egyik fél úgy gondolja, tudja mit szeretne vagy mi a jó a másiknak, így helyette dönt. Ez sem egy erős pont.

Szerintem ez a könyv könnyen lehetett volna tökéletes, ha

  • a konfliktus sokkal stabilabb alapokra épül,
  • a férfi főszereplő szexuális utalásai nem abban a bizonyos „b” betűs szóban állapodnak meg,
  • sokkal kevesebb lenne benne a klisé
  • kimaradna az a gusztustalan becenév.

Igen, sajnos ez a könyv egy közhelygyűjtemény. Az egyetlen, ami megmenti az egészet, a lendületes írói stílus, illetve a sok titok és a főszereplők múltjának rejtélye. Ez a része nagyon jól épül fel, bizonyos szempontból a könyv egyébként jól szerkesztett.

Ezt a történetet végig kell olvasni, mert ha az olvasó nem teszi, teljesen félreérti Emilia érzelmiindíttatásait és kissé felszínesnek tűnhet. Az idő múlásával kiderül, hogy az érzelmei stabilabb alapokon állnak, mint az, hogy valakit jóképűnek talál, viszont ez nem menti fel az alól, hogy eltűr bizonyos dolgokat.

Ami miatt folytatni fogom a sorozatot, az, hogy a következő szál nagyon érdekesnek ígérkezik, kíváncsi vagyok, hogy azokat a hibákat, amik ebben a könyvben jelentkeztek, sikerült-e kijavítani a következő részekben, van-e fejlődés, mert egyébként érdekes műfaj. Nem is tudom, hogy jutottam el onnan, hogy kizárólag fantasyt olvasok, odáig, hogy a tőlem legtávol állóbb műfajba vágok bele. Továbbra is azt gondolom, hogy a kizárólag romantikus műfaj nem az én asztalom, próbálgatom és olvasgatok ebben a műfajban, de mindig oda lyukadok ki, ha a romantikus szál nem egy fantasy könyv keretei között történik, nekem kevés. Nagyon ritka az, hogy ebben a műfajban találok olyat, ami tényleg lenyűgöz. Alapból azt gondoltam, hogy a dark romance talán azért, mert nem tűnik annyira rózsaszínnek név alapján, majd tetszeni fog, de ez is képes bizonyos szempontból túl rózsaszín lenni, és úgy érzem, a dark szó kimerül a káromkodásban. A borító szörnyen beszédes, még azoknak a rózsaszín betűknek is megvan a maga jelentésük.

Ettől függetlenül ez a könyv olvasmányos, mert kevesebb, mint két nap alatt elolvastam, pedig sokszor forgattam a szemem. Még pár kötetet el kell olvasnom a kategóriában, hogy megértsem ezen műfaj alapjait.

Értékelés: 3/5

 

Adatok

L. J. Shen ​– Ádáz
Eredeti cím: Vicious 
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 472
Fordította: Harcsa Henrietta
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789634578468 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8216699318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása