Leigh Bardugo – A kilencedik ház
2021. december 30. írta: szaffipolca

Leigh Bardugo – A kilencedik ház

Alex Stern 1.

img_3387.JPG

 

Már magyarul is megjelent Leigh Bardugo új regénye, A kilencedik ház, amiben ezúttal nem a Grisák világába látogatunk el, hanem a Yale egyetem környékén történnek természetfeletti dolgok.

Kövesd végig a Blogturnét, ahol értékelések és extrák zöme vár rád, és ha velünk játszol, meg is nyerheted a regény egy példányát.

 

 

Fülszöveg

Miért épp ő? Mi a csapda?

Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.

FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

 

Értékelés

Nagyon vártam erre a könyvre, kíváncsi voltam, hogy az írónő a Grisha univerzumon kívül is tud-e valami egészen rendkívülit alkotni, és a válasz, igen, tud. Nem is akármilyet.

Tulajdonképpen semmiben sem hasonlít a megszokott Grishaverzumhoz, csak annyiban, hogy ez a világ is sötét, semmi sem rózsaszín, vagy kellemes, és hasonlóképpen durva. Bemutatkozik világunk árnyoldala; a szépséges utcák közti sötét sikátorok, a mosolyok mögött rejtőző fájdalmas fintorok, és a gazdag, boldognak tűnő családok elrontott, agresszív ifjai.

Szépfiúk, akiknek boldognak kéne lenniük. Akik nem vágynak semmire, de mindig találnak valamit, amit elvehetnek.

Tipikusan az a könyv, amit teljesen végig kell olvasni, hogy az ember megértse a felépített univerzumot, a szereplőket, és a cselekmény egészét. A történet elején egész egyszerűen fogalmam sem volt, hova tart a sztori, mi fog kisülni belőle, mire számíthatok: teljesen beláthatatlan. Olyannyira rétegelt és összetett az egész cselekményszál, hogy érdemes időt szánni rá, és teljesen elmerülni a történetben.

Magamban két részre osztottam a kötetet: Darlington eltűnése előtti és Darlington eltűnése utáni időszak.

Nem is tudom honnan kezdjem a történet bemutatását, mert annyira sokrétű, hogy nehéz megragadni a kezdőpontot. Talán onnan indulnék, hogy adott a mi világunk, amiben létezik mágia, ebben a városban pedig rejtélyes okokból besűrűsödik. Társaságok jönnek létre hosszú évekre visszanyúlóan, melyek különböző erőket birtokolnak és használnak a nexusok segítségével. Minden háznak van egy nexusa. A társaságok sötét és rejtélyes dolgokat művelnek, erejük és létrehozott műveik nyomonkövethetetlenek. Aztán adott egy krimi szál (több), meghal egy lány, és főszereplőnk Alex, aki nem fiú, hanem lány, egyszerűen nem hagyja eltussolni az ügyet. Alex erős karakter, és egyáltalán nem nevezhető tiszta életűnek. Az élete egy ponton, már nagyon fiatalon félresiklott, rossz dolgokba keveredett, melyet az erőszak és a drogok lengtek körbe. A borzalmas történések után az egyetem dékánja segítséget kínál neki, elfogadja, majd elfoglalja helyét Darlington mellett, aki a Léthe üdvöskéje. A Léthe, vagyis a Kilencedik ház felügyeli a többi ház működését.

Ha balek vagy, az olyan, mint egy tetoválás. Mindenki látja rajtad.

A cselekmény több szálon fut és több krimi ág is kibontakozik, mindamellett, hogy Darlington eltűnésének körülménye is erősen kérdőjeles. A könyv első felében váltakozik az ősz és a tél, vagyis Darlington eltűnését megosztó időszakok. Ebből ismerhetjük meg a rejtélyes fiút, aki igazi úriember, hihetetlenül okos és elszánt. Alex sem törpül el mellette, de ő már látta az élet árnyoldalát, átvitt értelemben és szó szerint is. Alex látja a Szürkéket. A Szürkéket, akik egyébként szürkék, de Alex színesben látja őket, és amúgy szellemek. Ez Alex különleges képessége.

A sok szál a cselekmény előrehaladtával kezd összeérni, egyre jobban megértjük Alex múltját, Darlington eltűnésének és a halott lány meggyilkolásának körülményeit, a Léthe és a többi ház működését. Néha kissé nehéz követni az eseményeket, a neveket és számontartani ki melyik oldalon áll, de végül mindenre fény derül, és a kép kitisztul. Ez nem egy gyorsan olvasható könyv (szerintem), kis időt kell hagyni, hogy megérjenek a dolgok. Ezért a tempó a lassú, főleg a könyv első felében. A második fél már annyira pörgőssé válik, hogy még akkor is letehetlen, amikor az ember agya már sikítozik egy kis pihenésért.

Mi vagyunk a pásztorok. Eljött az ő ideje. Jobb csörgőkígyónak lenni. Jobb sakálnak lenni.

A műfaját tekintve határozottan dark fantasy, és én imádom ezt a műfajt, mert nincsenek kimondottan jó szereplők, akiknek teljesen tiszta a lelkük, itt aztán bőven követ el mindenki bűnöket. Amit Bardugo remekül megoldott, hogy a mellékszereplőket is érdekessé tudta tenni. Senki sem unalmas, mindenki egyedi és mindenki egy kicsit sötét lelkű.

Ami a legjobban tetszett, hogy mennyire ügyesen fésülte össze az eltűnés előtti síkot a jelennel, mindössze egy egyszerű visszaemlékezéssel, ahol az idősávok egymásra találtak. Ezt nagyon ötletes húzásként könyveltem el. Dicséretet érdemel a krimi szálak kidolgozottsága, rendkívül alaposra sikerült minden részlet. A Vőlegény sztorija hatalmas pirospont, és úgy en bloc az egész karakter önmagában is zseniális.

Valami rossz ólálkodik körülöttünk.
Valami, ami úgy néz ki, mint egy viktoriánus hulla.

Ha szeretitek a dark fantasyt, és vágytok valami összetett, kidolgozott és lehengerlő olvasmányra, mindenképpen ajánlom figyelmetekbe A kilencedik házat. Hiba lenne kihagyni!

Értékelés: 4,5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Leigh Bardugo – A kilencedik ház
Eredeti cím: Ninth House
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 568
Fordította: Seres József
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789635618231

 

264428783_6780206272020329_2483747386381928305_n.jpg

 

Nyereményjáték

A Kilencedik ház szerzője, Leigh Bardugo itthon is egyre több rajongóval büszkélkedhet. Te is közéjük tartozol? Most kiderül!
Minden állomáson az író egy-egy könyvéből találsz idézetet, a feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott kötet címét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Van egy szuli mondás: A szív olyan, mint a nyílvessző, cél kell neki, amibe igazán beletalálhat."

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

12.10. Kelly & Lupi olvas - extra állomás
12.12. A Szofisztikált Macska
12.14. Kelly & Lupi olvas
12.16. Hagyjatok! Olvasok! - extra állomás
12.18. Könyv és más
12.20. Readingspo
12.22. Hagyjatok! Olvasok!
12.27. Booktastic Boglinc
12.29. Sorok Között
12.30. Szaffi polca

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr216798544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása