Katee Robert: Neon Gods - Alvilági szerelem
2022. október 11. írta: szaffipolca

Katee Robert: Neon Gods - Alvilági szerelem

Blogturné

img_3281.jpgA Maxim Könyvkiadó jelentette meg Katee Robert Neon Gods sorozatának első részét, Neon Gods - Alvilági szerelem címmel. Hádész és Perszephoné történetét sokan ismerik és szeretik a görög mondavilágból, ebben a regényben egy sötét, de szexi feldolgozást olvashatunk, mai modern környezetben. Gyere velünk, fedezzük fel Olümposz sötét oldalát, ha szerencsés vagy, a játékunk során megnyerheted a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

 

Fülszöveg

Úgy volt, hogy ő csak a mítoszokban létezik. De attól a pillanattól fogva, hogy átkeltem a Sztüx folyón, teljesen megigézett…

Az ultramodern Olümposz elitjének üdvöskéje, Perszephoné Dimitriou azt tervezi, hogy megszökik, és új életet kezd valahol máshol, távol az Olümposzt uraló istenek, a tizenhármak tisztességtelen politikájának világától. Azért döntött így, mert anyja a tudtán kívül Zeusznak ígérte a kezét, aki a csillogó-villogó látszat mögött meghúzódó sötét világ veszélyes, teljhatalmú ura. Mivel nem marad más választása, Perszephoné a tiltott alsó városba menekül, ahol eladja a lelkét Hádésznak, akit korábban csak egy mitikus hősnek gondolt… A férfi pedig  bevezeti egy olyan világba, amelynek létezéséről fogalma sem volt. Hádész mindig is az árnyékos oldalon élte az életét, és továbbra sem áll szándékában kilépni a fényre. Ám amikor rátalál Perszephonéra, ráeszmél, hogy ezzel lehetősége nyílik az évek óta tervezett bosszú végrehajtására. Ennél több ürügyre nincs is szüksége ahhoz, hogy segítsen a lánynak — aminek persze megkéri az árát. igen ám, de minden egyes szenvedélyes éjszakával, amelyet együtt töltenek, egyre jobban a szívébe zárja Perszephonét, és úgy dönt, készen áll akár az egész Olümposszal szembeszállni csak azért, hogy ne kelljen elválnia tőle…

Hádész és Perszephoné modern átdolgozása, amely édes, mint a bűn…

 

Értékelés

A görög istenek és hősök tragikus sorsa, furmányos és meghökkentő tetteik sok írót inspirálnak írásra, így a görög mitológiai történetek számos retelling alapjául szolgálnak. Ezen egyáltalán nem is csodálkozom, hiszen ötvöződik a mese a valósággal. A mitológia évezredek óta stabil pontja a görög kultúrának.

Keletkezésének kora meghatározhatatlan, ami biztos, hogy Homérosz (i. e. 8. század) is már régebbi elbeszélések alapján jegyzett le történeteket. A mitológiában említett városok, földrajzi helyek a mai napig megtalálhatók, látogathatók. Számos mítoszt őriznek hordozóként vázák, szobrok, falfestmények, érmék és mozaikok, melyek szép számmal és gyönyörű állapotban maradtak fenn. Ezek utalnak hőstettekre, tragédiákra, illetve az istenek képességeire és azok nevezetes tetteire. Ez is az oka annak, hogy a görögök büszkélkedhetnek a leggazdagabb mitológiai repertoárral.

abduction_of_persephone.png(Hádész elrabolja Perszephonét i.e.400)

Sokak kedvence Hádész és Perszephoné mítosza, rengeteg műalkotás inspirálója. Hádész Kronosz és Rheia gyermeke, testvérei Hesztia, Démétér, Héra, Poszeidón és persze Zeusz. A hatalom birtoklása elsődleges lételemnek bizonyult, Kronosz pedig nem engedhette, hogy bármely gyermeke is átvegye hatalmát; így felfalta őket. Illetve, csak azt hitte, ugyanis Zeusz Rheianak köszönhetően megmenekült. Amikor Zeusz ereje kiteljesedett, megmenekítette testvéreit Kronosz gyomrából, majd a legyőzött titánokat a Tartaroszba zárta, ezáltal bebiztosítva hatalmát. Ő lett az istenek királya. Miután a titánokat elzárta, egy másik ellenséget is le kellett győznie Tüphón személyében. Zeusz felkapott egy szigetet a tengerről és a szörnyre hajította. Ez a sziget a mai Szicília. Az Etna működése pedig jelzi Tüphón soha nem csillapodó haragját.

A harcok után következett az uralom megosztása, így Zeusz lett az ég ura, Poszeidón a tengeré, Hádész pedig az alvilágé. Hádészt így nem is sorolták az Olümposzi istenek közé, tekintettel arra, hogy ritkán látogatott fel.

Az Alvilági szerelem című könyv alapját a mitológia ezen része adja; a tizenhármak uralkodnak, azaz Zeusz, Héra, Poszeidón, Démétér, Hesztia, Árész, Apollón, Hermész, Athéné, Aphrodité, Artemisz és Hesztia ebben az Olümposznak nevezett birodalomban. Hádész az alsó város ura. Külön érdekesnek találtam azt, hogy az uralkodók nevei – a fent említett istenek nevei – ebben az esetben nem konkrét személyeket jelölnek, hanem pozíciókat, melyeknek betöltői időnként cserélődnek. Mindenkinek megvan a maga a feladata, Zeuszé az uralkodás, Démétéré az élelem-ellátás, Hermész a hírnök stb… természetesen a mitológiának megfelelően. És itt jön képbe Perszephoné is, Démétér féltett gyermeke, aki különös, plátói vonzalmat táplál az Alvilág ura iránt. Bár a mitológia szerint Hádész elrabolja az istennőt, ebben a történetben Perszephoné üldözöttként kerül Hádész kezei közé, így menekülve meg a könyörtelen Zeusz elől, aki Héra pozíciójába szánja őt, ezzel együtt feleségévé avanzsálva a lányt.

A regényben szimbolikusan feltűnik Kerberosz, a háromfejű kutya, aki eredetileg a lenti birodalom kapujának őrzőjeként jelenik meg. A gránátalma is kap jelentést; a lejegyzések szerint Hádész ezzel etette Perszephonét, hogy az Alvilágban tarthassa. Ám az istennő fenti feladata sem maradhatott el; időszakosan visszatért. A mitológia ezzel magyarázza az évszakok kialakulását, hiszen a termés szempontjából Perszephoné holléte jelentette a holt és a termő időszakok váltakozását.

(Ezeket a forrásokat használtam fel a bejegyzésemhez: Richard Buxton: A görög mitológia világa; Malcolm Day: A klasszikus mitológia 100 alakja.)

Olvass bele a könyvbe ezen a linken, ha pedig szeretnéd megvásárolni, ez a link egyenesen a kiadó oldalára navigál.

 

Adatok

Katee Robert: Alvilági szerelem
Eredeti cím: Neon Gods
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 432
Fordította: Németh Anikó
Kötéstípus: füles, puhatáblás
ISBN: 9789634991731

 

undefined_imgur_4.jpg

 

Nyereményjáték

Olümposzi istenekkel játszunk, velük akár találkozhattok is ebben a regényben! Célratörő leírásunk alapján találjátok ki, melyik görög istenre gondoltunk az adott blogon, és írjátok be a megfejtést a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

A földművelés és a termékenység istennője, nagylelkűsége táplálja az embereket.

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

09.29 - Kelly&Lupi olvas
10.02 - Olvasónapló
10.05 - Sorok között
10.08 - Dreamworld
10.11 - Szaffi polca

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1217950250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása