Brigid Kemmerer: Sötét, magányos átok
2022. január 10. írta: szaffipolca

Brigid Kemmerer: Sötét, magányos átok

Az Átoktörő 1.

img_3619.JPG

 

 

Szépség és a Szörnyeteg retelling? Jöhet! Nagyjából így vagyok minden a mesét feldolgozó adaptációval, egyszerűen nem tudok nekik ellenállni, és mindig kíváncsian várom, egy-egy író vagy rendező mit hoz ki belőle.

 

 

 

Fülszöveg

 

Egy elátkozott birodalomban…
a szerelem a legsötétebb zugokba kényszerül.
Légy szerelmes, törd meg az átkot!
Rhen herceg, Emberfall trónörököse azt hitte, minden rendben lesz. Bár egy nagy hatalmú varázslónő megátkozta, és arra ítélte, hogy folyamatosan újraélje a tizennyolcadik évének őszét, ő biztosra vette, hogy ha egy lány beleszeret, azonnal megmenekül. Azonban minden ősz végén gonosz, kíméletlen bestiává változik.

És elérkezett az utolsó ősz…

Harperhez sosem volt kegyes a sors. A családja romokban, a bátyja pedig, aki képtelen összetartani a családot, folyamatosan alábecsüli őt. Harper már korán megtanulta, hogy csak kemény küzdelmek árán boldogulhat. De amikor egy embertársa megmentésére siet, hirtelen Rhen elátkozott világában találja magát.

Törd meg az átkot, mentsd meg a birodalmat!
Herceg? Szörny? Átok? Harper azt sem tudja, hol van és mit higgyen. De ahogy egyre több időt tölt el Rhennel a mágikus birodalomban, lassan megérti, mi minden forog kockán. És amikor Rhen rájön, hogy Harper nem csak egy újabb meghódítandó nőnemű, ismét feltámad benne a remény. De hatalmas erők állnak szemben Emberfall-lal… Vajon ha megtörik az átok, az elég ahhoz, hogy megmentse őket és a birodalom népét a teljes pusztulástól?

 

Értékelés

Vegyes érzelmekkel tettem le a könyvet, mert voltak olyan vonásai, amik tetszettek, és olyanok is, amikkel nem értettem egyet.

Mindenképpen pozitívum, hogy a mese főbb csapásai egyértelműen felismerhetők, az átültetés remekül sikerült. A Szépség ez esetben Harper, akit elrabol egy különös alak, majd egy mesés világban találja magát, azon belül is Emberfallban. Az emberrabló a herceg kérésére ejt rabul egy lányt minden szezonban, hátha akad valaki, aki megtöri átkát, mellyel egy gonosz varázslónő sújtotta. A herceg csak a szezonok végén változik át szörnnyé, amikor válogatás nélkül gyilkol öntudatlanul. Eddig sajnos nem akadt olyan lány, akivel esélye lett volna a megváltásra, egészen Harper érkezéséig. A makacs, de bátor lány hamar megkedvelteti magát, szívén viseli a herceg és a királyság sorsát, viszont otthon várja a bűnőzövé avanzsált bátyja és beteg édesanyja. A szíve két felé húz, ő maga pedig végig harcol saját érzelmei ellen. Harper cerebrális parézissel küzd, de ez nem korlátozza őt kitartásban és bátorságban. A könyv egészében újraélhetjük a Szépség és a Szörnyeteg történetét a varázslatos kastéllyal, itt viszont akad háború, harci stratégia, katonák, ármánykodás és árulás is.

Ahol nálam kicsit elvérzett a könyv, az írói stílus hiánya. Végtelenül egyszerű nyelvezet, ugyanazok a motívumok ismétlődtek, és belekerültek azok a tipikus első könyves írói húzások is, pedig nem is első könyv. Sok tekintetben érződött inkább ifjúsági könyvnek, ha leszámítunk egy-két utalást a herceg ágyában történtekre.

A másik dolog, ami miatt nem éreztem túl erősnek, az a karakterábrázolás. Látom a próbálkozást, és érzékelhető, hogy az írónő mit szeretett volna Harper karakterén át közvetíteni, mégis a sérült lába, nehéz családi háttere és önfeláldozó mivolta ellenére is szürke maradt. Fűszertelen. Hiányzott belőle a tűz, ami a leírás alapján ott van benne, mégsem érzékeltem ebből semmit, ahogy a karakterek közti kémiából sem. Grey, az emberrabló viszont már érdekes szereplő, izgalmasabbnak találtam, mint a főszereplő Rhent. Ő sem unalmas egyébként, de köszönhetően az írói stílusnak, nem érződik erőteljesnek. Rengeteg a közhelyes szituáció és mondat, néhol némi giccs is fellelhető. Ez időnként elvette a kedvem, amit azért bánok, mert a felépített univerzum alapötlete és a mese átültetések kivitelezése tetszett. A történetben több helyet kapott a hadászat, mint a romantikus szál, ami nem baj, csak az a kevés „szerelmes” jelenet nagyon idegennek hatott.

Ami viszont értékelendő, hogy nem amolyan egyik pillanatról a másikra szerelmes vagyok sztori. Ebben hiteles, és ilyenformán nincs kapkodás.

A könyv utolsó harmadát nagyon pörgősnek találtam, a sztori szépen kikerekedett, és hagyott kérdéseket bennem. A folytatás kalandosnak ígérkezik, kíváncsian várom, hogyan alakul majd Emberfall sorsa.

Értékelés: 3,5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.
Köszönet a könyvért a Könyvmolyképző kiadónak!

 

Adatok

Brigid Kemmerer: Sötét, magányos átok
Eredeti cím: A Curse So Dark and Lonely
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 528
Fordította: Molnár Edit
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789634578550

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9816805590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása