Hervé Le Tellier: Anomália
2022. január 12. írta: szaffipolca

Hervé Le Tellier: Anomália

img_3382.JPG

A Park kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Hervé Le Tellier Anomália című könyve, mely 2020-ban elnyerte a Goncourt-díjat. A kötet külföldön már hatalmas népszerűségnek örvend, most pedig a Blogturné Klub bloggerei véleményezik állomásaikon ezt a nem mindennapi történetet.

A kiadó jóvoltából megnyerhetitek a könyv egy példányát, ehhez nem kell mást tennetek, mint velünk tartani és játszani.

 

 

Fülszöveg

„Egy ​olyan díjra, mint a Goncourt, soha nem számít az ember. Először is nem azért ír, hogy megkapja, és nem is lehet elképzelni, hogy milyen is az, amikor megkapja” – nyilatkozta Hervé Le Tellier, miután az Anomália 2020-ban elnyerte a Goncourt-díjat. A díj maga nem jár nagy összeggel (jelképesen 10 euró), azonban a díjazott könyv rendszerint elképesztő eladásokat produkál. Nem volt ez másképp Le Tellier könyvével sem, amelyből a megjelenése után bő fél évvel már 1 millió példány kelt el.

2021. március 21-én az Air France 006-os Párizs-New York járata 240 utassal a fedélzetén hatalmas viharfelhőbe kerül, egy kicsit megrongálódik, de sikeresen leszáll. Ugyanaz a Boeing-787 ugyanazokkal az utasokkal 106 nap múlva ismét leszáll.

Mi történik, ha bekövetkezik a lehetetlen? Mi történik, amikor már nem lehet titokban tartani, ami történt, bár nem történhetett meg, a világ szembesül a felfoghatatlannal, és a regény szereplői szembesülnek önnön duplikátumaikkal?

Az ezerarcú regény a gép tizenegy utasának története. Köztük van Blake, a tiszteletre méltó családapa és bérgyilkos, Slimboy, a nigériai popsztár, aki nem akar tovább hazugságban élni, Joanna, az ambiciózus ügyvédnő, akinek saját gyengeségeivel kell szembesülnie és Victor Miesel író, aki az Anomália című regényen dolgozik.

Mindannyiuk életét felkavarja a megmagyarázhatatlan esemény, amelyre mindannyian másképp reagálnak. Mindannyian azt hitték, van egy titkos életük. De egyikük sem gondolta, mennyire igaza van. Az Anomália egy virtuóz, fanyar humorral átitatott regény, amelyben megkérdőjeleződnek a valóságról alkotott bizonyosságaink.

„Van valami, ami még a tudásnál, az intelligenciánál, a tehetségnél is csodálatosabb: az értetlenség.”

Hervé le Tellier (1957) matematikus-nyelvész, tudományos újságíró, regényíró. Eddig mintegy harminc kötetet publikált. Magyarul ez az első regénye.

 

Értékelés

Remek társadalomkritika. Ez volt az első gondolatom, miután letettem a könyvet. Hervé Le Tellier nem kímélte az emberiséget, nyersen tálalta minden gondolatát.

A történet több szálon fut, igazi egyéniségeket ismerhetünk meg, egy valami mégis közös bennük: mindannyian ott ültek azon a bizonyos járaton, ahol furcsa időjárási jelenségek tépázták a repülőt. Mind emlékeznek rá, s bár az életüket alapvetően nem kellene, hogy befolyásolja egy snassz repülőút, százhat nap múlva bebizonyosodik az ellenkezője.

Ez az anomália a motorja a könyv legfontosabb történéseinek. Az esemény sok kérdést vet fel a tudósokban, többek között azt, hogy csak egy teszt részei vagyunk, és a kérdés az, elbukik-e az emberiség. Vajon hogyan reagálnánk, ha eddig ismeretlen helyzeteket seperne elénk a sors? És akik vizsgáznak: fizikusok, a világ vezetői és mi magunk, a hétköznapi emberek, akik keressük a boldogságot, az élet értelmét, zenéket szerzünk, harcolunk az emberi jogokért vagy egy család bántalmazott tagjai vagyunk. Olvasás közben végig az volt az érzésem, hogy a szerző hatalmasat csalódott az emberiségben, és ezt a bánatot fogalmazza meg ebben a kötetben.

A történet elgondolkodtató és rengeteg morális kérdést vet fel. Ki mit hajlandó feláldozni, ki mit tesz a változásért.

A könyvet minden szempontból csak méltatni tudom, de ami igazán kiemelkedő, a rengeteg tudományos adat felhasználása, melyek által az egész történet hitelességet áraszt, olyannyira, hogy szinte elhiszem, hogy megtörtént. Párhuzamot von a jelen eseményeivel, hiszen „kedvenc” narancs amerikai elnökünk is parádézik, rengeteg a popkult utalás, és a kedvencem, helyet kapott a 42-es szám is. Aki érti, érti…

Bár furcsa ilyen megjegyzést tenni, de látszik, hogy a könyv írójának valóban ez a szakmája, és pontosan tudja, hogyan bánjon a szavakkal, hogyan kösse le a figyelmünket és tartson minket lázban, hogyan csavarja úgy az eseményeket, hogy erős reakciókat váltson ki belőlünk. Hervé Le Tellier írói stílusa remek, olvasmányos, intelligensen és okosan ír. Szerettem a könyv a könyvben motívumot is, mintha saját magát is beleépítette volna a sorok közé, így az ő szemén keresztül mi is nézőkké válhatunk.

Fontos megjegyeznem, hogy ez a könyv is olyan, hogy a végére érik össze minden mondanivaló, amikor kicsit elülni érződik a cselekmény, annak is oka van, része a folyamatnak. Mivel több szemszögből íródott, több élethelyzetre, stílusa és személyiségre bomlik maga a könyv is, és a benyomásaink is megtörnek, hol egy krimibe csöppenünk, hol tudósok között találjuk magunkat, aztán egy szerelmi háromszögben, majd egy bántalmazott gyermek otthonában.

Egy szó, mint száz, ez egy izgalmas, érdekes regény, tele olyan információval, amitől több leszel. Abszolút csak ajánlani tudom, engem meggyőzött az író, szeretettel várom a következő magyarul megjelenő regényét is!

Köszönet a Park kiadónak, hogy egy újabb, nagyszerű történettel lettem gazdagabb!

Értékelés: 5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg.

 

Adatok

Hervé Le Tellier: Anomália
Eredeti cím: L'anomalie
Kiadó: Park
Oldalszám: 348
Fordította: Gulyás Adrienn
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789633557600

20211228_192625777_ios.jpg

 

Nyereményjáték

Minden állomás értékelése rejt egy kulcsszót, keressétek meg, mert a szó elrepít titeket egy képhez!

Mi van a képen?

Írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

01.08. Spirit Bliss
01.10. Könyv és más
01.12. Szaffi polca

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7216805618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása