Erna Sassen: Nem ​vagyok elég
2022. február 10. írta: szaffipolca

Erna Sassen: Nem ​vagyok elég

img_5054.JPGIzgatottan vártam, hogy végre belekezdhessek a történetbe, amiről csak annyit tudtam, hogy tanár-diák szerelmet dolgoz fel. Máris megfogott, hiszen ez egy komoly és érzékeny téma.

 

Fülszöveg

Tessel igazi maximalista. Ha valami nem sikerül 100%-osan, attól retteg, hogy kiderül, nem elég különleges, nem elég egyedi.
Ezért irtózatosan boldog, amikor a suli legmenőbb tanára, P rendezőasszisztensének választja. Bármit megtesz neki, órákon át hallgatja zseniális eszmefuttatásait, akár be is vásárol a családjának. Ezért persze azt is teljesen okénak érzi, amikor már nem csak barátok… Csak akkor tűnik fel neki, hogy valami nem stimmel a kapcsolatukkal, amikor a tanár egyik napról a másikra ejti, és ő olyan depresszióba esik, hogy hetekig nem tud iskolába menni. Egy különös barátság, a dalszerzés és a régi, igazi barátok felbukkanása húzza ki végül a gödör mélyéről.

A Nem vagyok elég egy sérülékeny kamaszlélek segélykiáltása, egy rettenetesen fontos téma reális, kíméletlen bemutatása. Az utószóból pedig az is kiderül, hogyha hasonló problémával találkozunk, akkor hogyan tudunk segíteni.

 

Értékelés

A könyv sokkal többről szól, mint egy tanár és egy diák szerelméről. Nem csak a szerelem jelenik meg, de a gyász és a depresszió is. Szerintem utóbbi a hangsúlyosabb. Egy középiskolás lány, Tessel gondolatait olvashatjuk, naplószerű fejezetek váltják egymást csapongó gondolatokkal, melyek néha zavarosak, ugrál az időben és térben. Ez nekem ad egy kis hitelességet, méghozzá azért, mert pontosan úgy mutatja be egy tizenéves gondolatait, ahogyan azok valójában lezajlanak. Senki ne számítson szépirodalmi remekműre, ez nem arról szól. Mivel a szöveg egyszerű, gyorsan lehet vele haladni, a könyvet pár óra alatt el is lehet olvasni, egyébként letehetetlen. Érdekes volt olvasni Tessel vívódását, remek dalszövegeit és listáit.

Tessel összebarátkozik egy volt évfolyamtársa anyukájával, egymásra találnak, ki tudja miért. Az anyuka elhunyt lányát siratja, Tessel pedig szerelmét, miközben próbál megbirkózni szégyenével. Lassacskán elmeséli a nőnek, mi történt vele, aki hol jó, hol rossz tanácsokkal látja el.

A történet fő mozgatórugója, Tessel depressziójának alapja, a szerelem gyászolása, és a szégyen megemésztése. A tanára, Mr. P – aki korban egyébként nincs annyira távol a lánytól –, asszisztensének választja ki őt az iskolai – és végül a nem iskolai – feladatokhoz. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, miközben Mr. P határozottan visszaél a lány lelkesedésével és bizalmával, így egyre több iskolán kívüli dolgot bíz rá. A lány jegyzetel, meghallgatja őt, elkíséri a privát fellépéseire. Mr P annyira alattomos, hogy a terhes barátnőjét csalja meg, de nem csak Tessel-el. Tessel érzékeli, hogy valami nincs rendben, a jelek ott vannak előtte, de fiatal lány lévén még nem dekódolja úgy, mint egy tapasztalt felnőtt. Zavarodott, és egyre inkább kapaszkodik a biztos pontba, aki boldogságot ad neki. Mr. P hirtelen megszakítja a kapcsolatot, Tessel-t hibáztatva, aki pedig elsüllyed szégyenében önmagát okolva.

Tessel érzelmei teljesen tükrözik azt, amit egy lány átél ennyi idősen. Minden rosszul érinti, nem szeretne iskolába menni, el akarja kerülni a tanárt, el akarja kerülni az életet, mindent pesszimistán lát, és depresszióba esik, amit érdekes módon senki nem kezel megfelelően a környezetében. Nem kapja meg azt a támogatást, amire szüksége lenne, így nehezen lábal ki a gödörből, és butaságot butaságra halmoz. Végül megérti, mi is történt valójában, és egyre tisztábban lát, de az útja hosszú ezidáig.

Nagyon hiányoltam, hogy bizonyos részek nem lettek jobban kibontva, mert egyébként maga a történet nagyon érdekes, és szívesen olvastam volna tovább. Részleteztem volna a szerelem kialakulásának lépéseit, hogyan kerültek egyre közelebb, mi zajlott le az iskolában és a szakítás utáni időszakról is olvastam volna még.

Ami különösen tetszett, az a könyv végén lévő hasznos útmutató. Pál Mónika segít abban, hogyan lehet kezelni egy ilyen helyzetet, akkor is, ha saját magunk kerülünk ilyen szituációba, és akkor is, ha egy barátunk vagy családtagunk. Leírja, hogyan tudunk segíteni.

A legfontosabb, az áldozat nem hibáztatható, hiszen ebben az esetben szinte még csak gyerek, kiskorú, a felnőttnek kell ilyenkor meghúzni a határokat. Ellenkező esetben érzelmi visszaélés történik. Mr. P rettenetesen kihasználta Tessel-t, fizikailag és érzelmileg is. A könyv jól ábrázolja milyen negatív érzelmi kavalkád kísér egy ilyen történést.

Ezt a könyvet első körben középiskolásoknak ajánlanám, már csak azért is, mert itt egyértelműen látszik, hogy milyen az, amikor a két fél nem egyenlő, és itt nem a korkülönbségre gondolok, hanem arra, hogy ebben az esetben semmi nem volt kölcsönös, csak egyoldalú. A tisztelet, a bizalom és az őszinteség nem hiányozhat, a jóindulattal való visszaélés pedig semmilyen kapcsolatba nem fér bele.

Értékelés: 3,5/5⭐

 

Köszönöm a könyvet a Tilos az Á könyveknek, melyet ezen a linken vásárolhattok meg!

 

Adatok

Erna Sassen: Nem ​vagyok elég
Eredeti cím: Er is geen vorm waarin ik pas
Kiadó: Tilos az Á könyvek
Oldalszám: 248
Fordította: Rádai Andrea
Kötéstípus: puha
ISBN: 9789635871247

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8017375956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása