Neal Shusterman: Everlost
2022. február 22. írta: szaffipolca

Neal Shusterman: Everlost

Skinjacker-trilógia 1.

c8d461fd-b3c6-42ea-bf38-7a7297cafda2.JPEGEz a második könyv, amit Neal Shustermantól olvasok, és biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. A rabja lettem. Bár még mindig Az óceán mélyén áll nálam a dobogó legfelső fokán, az Everlost is beszippantott, igaz egy teljesen más műfaj, ám ismét egy kiváló middle-grade regényhez volt szerencsém. Sokszor említettem előző bejegyzéseimben mennyire imádom ezt a műfajt, ugyanis ilyenkor mindig visszarepülhetek a kalandos kamaszkorba.

 

Fülszöveg

Everlost egy varázslatos, ugyanakkor veszélyes vidék. Azok a gyerekek kerülnek ide, akiknek a lelke nem talál nyugalomra, és így egy köztes világban reked: félúton élet és halál között. Fénylelkekként bandákba verődve élnek, és együtt ismerkednek az új világ adta váratlan lehetőségekkel…
Nick és Allie utolsó emléke egy autóbaleset, mely után Everlostban ébrednek. Vándorlásuk során rátalálnak Maryre, az elveszett gyerekek királynőjére és különös birodalmára, ahol Nick úgy érzi, otthonra lelt. Allie azonban nem akar az örökkévalóságig ott maradni, ezért kockázatos vállalkozásba fog: gyakorolni kezdi a bőrtérítés tudományát, melynek során a lelke képes egy halandó testébe költözni. Miközben hőseink saját útjukat keresik, Everlostban felbukkan egy irtózatos szörnyeteg, aki McGillnek nevezi magát.
Neal Shusterman magával ragadó könyve életről, halálról, és mindenről, ami közötte lehet…

 

Értékelés

Ezen könyv legnagyobb varázsa, hogy a rejtelmes, szürkés hangulata egy pillanat alatt rabul ejti az olvasót. A szellemek világa mindig tartogat érdekes történeteket és ez most sem volt másként. A sztorinak van egy végtelenül szomorú vonulata, ugyanis elhunyt gyerekek zavarodott, tanácstalan lelkei kóborolnak Everlostban. A helyen, ahová azok a lelkek kerülnek, akik nem jutnak el a fényig. Itt megrekednek, elvesznek, megfeledkeznek a nevükről, a múltjukról, elszakadnak minden emléktől, ami az élethez kötötte őket. Mintha csak Pán Péter meséjébe csöppennénk, hiszen itt is vannak elveszett fiúk, lázadó lelkek, kalózhajó egy szörnyeteg kapitánnyal, valaki, aki többet akar, és valaki, aki hazudik.

A történet középpontjában Allie és Nick állnak, akik ugyanazon balesetben veszítik el életüket, majd a fény felé tartva egy titokzatos erő Everlostba taszítja őket. Allie esetében sokáig tart, mire elfogadja, mivé vált, nem akar megbékélni, harcol, és keresi a kibúvót. Igazi lázadó kislány, nem hagyja magát megtéveszteni, kreatív és éles elméjű. Nick simulékonyabb, elfogadja a tényeket, de közel sem olyan gyanakvó, mint Allie. Ennek következtében – hol Allie makacssága, hol Nick naivitása miatt – folyton bajba kerülnek, miközben felfedezik ezt a misztikus világot.

9ce928ce-fba9-435c-9d3d-127a4c910e47.jpg

Megismerkedünk Mary-vel, a Taknyosok királynőjével, aki az új lelkeket terelgeti az általa vélt legjobb irányba. Ott van McGill, akitől mindenki retteg és néhány kamasz lélek, akik szeretik terrorizálni az újakat. A szereplők változatosak és érdekesek, mind-mind tartogatnak számunkra meglepetést.

Shusterman stílusa nagyon olvasmányos, és attól függetlenül, hogy a könyvei gyerekeknek íródnak, a szöveg egyáltalán nem puritán. Szépen szerkesztett mondatok és választékos fogalmazásmód biztosítja a könyv élvezhetőségét. Ötletesnek tartom a fejezetek között elejtett könyvrészleteket, melyek a szellemvilágban terjednek, és utasításokat, tanácsokat osztogatnak a rászoruló lelkeknek. Néha felmerül egy-egy motívum, melyeket az író egészen a könyv végéig függőben hagy, majd a sztori végén lesújt a felismerés, és a fejünkhöz csapunk, hogy teljesen egyértelmű dolgokra nem gondoltunk.

Az szerző számomra újszerű módon közelítette meg a szellemvilágot és benne a szellemek mindennapjainak problémáit, üdítő volt olvasni elképzeléseit a halál utáni életről.

A könyvet ajánlom gyerekeknek, felnőtteknek, főleg az örök gyerekeknek, akik még mindig nem tudják maguk mögött hagyni a middle-grade regényeket, ahogyan én sem. Szórakoztató, kikapcsolódást nyújt, és elrepít egy rejtelmes dimenzióba. Remélem lesz magyarul is folytatás!

Értékelés: 4/5⭐

 

A könyvet köszönöm a Tilos az Á könyvek kiadónak, mely ezen a linken vásárolható meg!

 

Adatok

Neal Shusterman: Everlost
Eredeti cím: Everlost
Kiadó: Tilos az Á könyvek
Oldalszám: 344
Fordította: Bartók Imre
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789634101505 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3017730064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása