Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak sorozat
2022. március 08. írta: szaffipolca

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak sorozat

Félvér Tábor Krónikák

img_6208.JPGHiába a felnőtt kor, a middle-grade regényeknek nem tudok ellenállni. Riordan könyveinek pedig pláne nem. Sajnálom, hogy nem előbb bukkantam rá a Percy Jackson könyvekre, mert már sokkal hamarabb a rajongója lehettem volna, és sokkal előbb rátalálhattam volna azokra a könyvekre, melyekben vigaszt lelek. Ha rossz kedvem van, vagy ha nincs kedvem semmihez, vagy ha csak szimplán VALÓDI kikapcsolódásra vágyom, kapásból egy Riordan könyvért nyúlok. Tipikusan olyan könyvek, melyek által egy gyerek is megszeretheti az olvasást, hiszen jelen van minden olyan elem, ami lekötheti egy tizenéves figyelmét. De egy harminc pluszosét is.

De hogy mik is ezek az elemek?

Sorra veszek minden szempontot, melyek miatt beleragadtam Riordan világába, mert olyan sok pozitív tényezője vannak ennek a sorozatnak, hogy semmit sem szeretnék kihagyni.

 

Értékelés 

Mitológiai alap Nem tudom, van-e ember a Földön, aki nem szereti a görög mitológiát, mindenesetre én imádom. Hihetetlenül érdekes és változatos, rengeteg kitalált lény és történet szolgáltatója. A görög istenek cirádás élete mindig jó alap egy érdekes sztorihoz, a hősökről nem is beszélve. Riordan ezen sorozatának középpontjában a félvérek állnak, akik harcolnak vagy szövetkeznek istenekkel, titánokkal és szörnyekkel. Ezekből a könyvekből rengeteget lehet tanulni a görög mitológiáról, sokkal testközelibb módon mutatja be, mint a száraz tananyag a töri könyvekből.

Cselekménydús Ha egy író arra törekszik, hogy megragadja a folyton izgő-mozgó és csapongó gondolkodású kamaszok figyelmét, akkor bizony egy eseménydús történet dukál. A Percy-sorozat bővelkedik kalandban, nincs olyan oldal, ahol unatkoztam volna, folyton történik valami a hősökkel, többnyire bajba keverednek.

img_6207.JPG

Egyszerű írásmód Ez lehet pro vagy kontra, de ha az életkori ajánlást nézzük, akkor bizony azt kell mondanom, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek felfedezzék az olvasás igazi élményét, célszerűbb kicsit egyszerűbb, lényegretörőbb, és a barokk körmondat-mentes írásmód. Persze teljesen élvezhető felnőttként is, remek kikapcsolódást nyújt.

Szerethető karakterek A főszereplő Percy kissé pimasz, de jószívű, bátor és nem utolsó sorban jó humorérzékkel is lett megáldva. Két közeli barátja Annabeth és Grover szintén táborlakók, mindannyian külön személyiségek. Nem tudok nem párhuzamot vonni a Harry-Hermione-Ron trióval, nagyon hasonlók még személyiségre is. Ez nem baj, csak egy észrevétel. A mellékszereplők is szerethetők, ki-ki a maga módján. Tetszik az is, hogy a gonosz nem mindig egyértelműen gonosz, nem minden fekete-fehér. A fő- és mellékszereplők háttértörténete is kidolgozott és logikus.

Humor Ez az egyik legerősebb eleme Riordan írásmódjának, néha paródiaszerű, de ott leledzik az a nyers humor is, amit nagyon szeretek. Percy szarkazmusával pedig maximálisan tudok azonosulni.

img_6210.JPG

Tanulság Middle-grade regények szerintem nem maradhatnak fontos tanulság nélkül, itt sincs ez másként. A család, a barátok fontosságára, és az összetartásra helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor egyéb fontos mondanivalóval is szolgál. A szülők felelőssége a gyermekük, nincs kifogás. Gyermekeinkkel törődni kell, mert egy elhanyagolt gyermek rossz útra térhet a szeretet hiánya miatt. Kihangsúlyozza, mennyire fontos a fejlődésben a szülők megfelelő jelenléte, a szeretet érzése. Ezek nélkül a lélek sérül és a következmények kiszámíthatatlanok.

A fentiek a sorozat teljes egészére elmondhatók, nehéz kiemelni egy-egy részt, mert teljes mértékben egymásra épülnek a könyvek, egyik a másik nélkül értelmezhetetlen.

A záró kötet, ha lehetséges, még izgalmasabb, mint a többi rész, hiszen itt már maga a háború van fókuszban, a prófécia beteljesedése, melyet Percy az első részben kapott az orákulumtól. Újabb mitológiai lények tűnnek fel, így a tábor lakóinak nincs is más választása, mint összefogni és kiállni Kronosz ellen. Az utolsó rész a legakciódúsabb, és mivel nem szeretnék cselekményleírásba bonyolódni, többet nem is mondanék. A fent leírtak mind a sorozat mellett szólnak, szeretettel ajánlom tizenéveseknek, felnőtteknek, illetve bárkinek, aki szereti a humort, az ifjúsági könyveket és a görög mitológiát.

Értékelés: 5/5⭐

 

A teljes sorozat ezen a linken érhető el, a befejező kötet pedig itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4517775494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása