Karády Anna: A ​füredi gyermek
2022. június 28. írta: szaffipolca

Karády Anna: A ​füredi gyermek

A füredi lány 3.

img_0640.jpgMegjelent A füredi lány-sorozat harmadik része, mely A füredi gyermek címet kapta. Az idei év egyik legjobban várt kötete. A második rész olvasását úgy időzítettem, hogy ne teljen el sok idő a két könyv olvasása között, ugyanis nem bírtam volna sokáig a folytatás nélkül.

 

Fülszöveg

A ​vér és a név kötelez – évszázadokon át – újabb, váratlan eseményekben bővelkedő kalandos utazás.

Oroszy Mihály élete gyökeresen megváltozik. A füredi lány-sorozat lezáró kötetében a 18. század most megmutatja könyörtelenebb arcát is: a felvilágosodás korszaka még a látóhatáron sincs, a feudális rend igazságtalanságai nyomorítják a köznépet. A földesurakkal szembeni elégedetlenség egyre nagyobb, a Dunántúl a jobbágyfelkelések küszöbén áll.
A füredi földesúr ennek ellenére bizakodón tekint a jövőre, eltökélten készül élete legnagyobb utazására – egy más időben, egy másik világban kíván új életet kezdeni. Vajon sikerül-e fordítani a sorson?
Almássy Anna rádöbben, férje terve talán nem is csak egy lehetőség, hanem az egyetlen út, ami járható. Vajon le lehet győzni az időt?

Karády Anna romantikus regényében ismét Balatonfüredre kalauzolja az olvasókat, miközben megmutatja, hogy nincs olyan akadály, amely az igaz szerelem útjába állhat. A füredi lány-sorozat harmadik részében a jelen és a múlt szálai még jobban összefonódnak.

 

Értékelés

Több olyan tulajdonsága is akad a könyvnek, ami a sorozat összes kötetére igaz. Az egyik legmaradandóbb élmény számomra az, hogy a történetet körbelengi egy nyugodt, szívet melengető atmoszféra. Jó olvasni, lehetetlen letenni. Folyton történik valami érdekes, ennek ellenére mégis állandóság jellemzi.

A másik erőssége a történelmi leírások és a helytörténeti információk sokasága és alapossága. Érződik az írónő helyismerete, a rengeteg tudás és kutatómunka. Szinte láttam magam előtt a 18. századi Füredet és Tihanyt. A tájleírások olyannyira jóízűek, hogy folyton csak odavágytam. Vonzott az érintetlen környezet és a varázslatos part. Megelevenedtek a nevezetességek, a kolostor és az erdő szépsége. Alázatot leltem a sorok között a hely és a természet iránt.

A hangulat, a vallási helyzet és a történelmi leírások, valamint a tájbemutatások mellé remek karaktereket is kapunk. Nem csak Anna és Mihály lett kedves számomra, hanem a mellékszereplők is. Kiemelném Ostort és Katicát, akik mindig mosolyt csaltak az arcomra. Ostor piszkálódásainál többször hangosan felnevettem, lojális és szerethető karaktert ismerhettem meg személyében. Katica a bölcsességeivel látta el nem csak Annát, de minket is. Az ő tanácsai nem csak a 18. században állják meg a helyüket, de érdemes betartani a mai napig is.

img_0365.jpg

Kiemelném az írói stílus szépségét is – a szépen szerkesztett mondatok szinte simogatják az ember lelkét –, ami nagyban hozzájárul a fent említett szívet melengető atmoszférához. Ezért is szeretek magyar szerzőtől olvasni, hiszen ki más tudna jobban élni a nyelv szépségeivel? A szép gondolatokat rejtő szavak és mondatok kecsesen gördülnek a könyv teljes egészén át.

Nagy szerepet kapnak a bencés szerzetesek ebben a részben; a történet egy jelentős része Tihanyban játszódik. Megismerhetjük mindennapjaikat, szokásaikat és nehézségeiket. És nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy sokszor gúnyos mosoly terült szét az arcomon, mert az, hogy már csak papíron, de lélekben már régóta nem vagyok vallásos annak tudható be, hogy megelégeltem az egyház és a pénz különös és ellentmondásos kapcsolatát. Így egy olyan korban, amikor a vallás még ennyire meghatározó volt, nem álltam volna meg a helyem. Egyszerűen nem tudok azonosulni a vallási eszmékkel, és ez nálam nem a hittel áll összefüggésben. Bár itt kiegyenlítettnek éreztem sok mindent, és nem feltétlenül negatív vonásként tűntek fel, de Mihály és Ostor megnyilvánulásain mégiscsak bólogatni tudtam. Főleg Ostorén.

A történet első fele az utazásra való készülődésről szól, arról, hogy Mihály mennyire erősen törekszik arra, hogy szerelmét biztonságban tudja. A feudális rend gyökere bomlásnak indul, így a kezdetleges változások és lázadozások miatt sem kötődik többé Mihály helyhez és időhöz. Nem szívesen számolnék be a cselekményről bővebben, mert ha még valaki olvasás előtt áll, semmiképp nem rontanám el az élményt és a meglepetéseket. Annyit viszont megjegyeznék, hogy a könyv második fele is tartogat meglepetést és örömöt, faltam az oldalakat, izgalmas és szerethető fejezetek várnak minket kiváltképp az utolsó harmadban.

A megnyugvást és a legkellemesebb élményt mégis az utóhang hozta el számomra. Széles vigyorral az arcomon olvastam az utolsó oldalakat. Így vált minden teljessé.

Ez a történet a szerelem és a szeretet erejéről szól, aminek még az idő sem vet gátat. A múlt és a jövő különös összefonódása, a fizikai határok feszegetése és legyőzése mind-mind fontos elemei a könyvnek. Filmszerűen peregtek előttem az események, a pontos és érzékletes leírásoknak köszönhetően.

Nem is tehetek mást, szeretettel ajánlom a teljes sorozatot. Szívembe zártam A füredi lány történetét.

Értékelés: 5/5⭐

Ha tetszett az ajánlóm, ez a link egyenesen a kiadó oldalára navigál.
Az Álomgyár kiadónak és Karády Annának köszönöm a kedvességet és a recenziós példányt!

 

Adatok

Karády Anna: A ​füredi gyermek
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 408
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789635701537

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr617869093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása