Rusvai Mónika: Kígyók ​országa
2023. november 14. írta: szaffipolca

Rusvai Mónika: Kígyók ​országa

r74a2519.jpegMár akkor tudtam, amikor még csak a kezemben forgattam a könyvet, nézegettem a borítót, ízlelgettem a fülszöveget, hogy különleges olvasási élményben lesz részem, éreztem, hogy valami egészen újfajta kaland vár rám. Fura ezt mondani, tudom, de léteznek olyan könyvek, amelyeknek kisugárzása van, na ez is olyan - és most csak reménykedem, hogy az ilyen jellegű kijelentéseim után nem küldik rám a mentőt.

 

Fülszöveg

Mécs Ida gyerekkorától fogva tudja, hogy a cselédszoba küszöbén túl egy másik világ erdejének fáit hallja, és hogy az anyja egy titokzatos férfival eteti meg a család bánatát. Ahogy közeleg a második világháború, maga is megtanulja megkötni a rossz emlékeket, de a történelmet a mágia sem képes feltartóztatni, és Ida, hogy megmentse az öccsét, olyan alkut köt a világ mögötti világ egyik lakójával, amelynek következményeit képtelen felmérni.
Dér Hanga a kétezres években él, és semmit nem tud a származásáról. Amikor egy idegen erdő és egy katona szellemképe kezdi kísérteni, rájön, hogy az anyja nem csupán azt titkolta el előle, hogy ki az apja, de súlyosabb titkokat is rejteget – és a rejtélyeket csak Hanga mágikus érintése oldhatja fel.

A Kígyók országa több generáción át, bűbájos nőkön keresztül mesél arról, milyen ára van a történelmi és lelki traumáknak, amelyeket a világ mögötti világra zárnak az emberek.

 

Értékelés

Nem olvastam még Rusvai Mónikától sajnos, csak majdnem - mert az antológiás kötet itt csücsül a polcomon -, na de hogy ezután mindent elolvasok tőle, az fix. Sikerült egymás után úgy rendeznem az olvasmányaimat, hogy csupa pozitív élménnyel gazdagodtam, és bár teljesen véletlenül, de több #folkfantasy kötet került sorra az ősszel. A magyar folklór világa nagyon gazdag, se eleje se vége népi örökségünknek, bővelkedünk a hagyományoktól kezdve a meséken át, a táncon és zenén keresztül a kézművességig mindenben.

Rusvai Mónika megragadta a mesés elemeket, majd beleszőtte egy korokon átívelő sorsba, melyen otthagyta lenyomatát a háború, valamint a hosszú évek hiányérzete és bűntudata.

A történet kezdetben kapott egy szürke, poros atmoszférát, ami megteremtette a kor és a főszereplő hangulatát. Ahogy tágul Mécs Ida világa és lépnek be új szereplők az életébe, vagy épp ki, úgy színesedik minden és porolja le önmagát. Mécs Ida különleges. Bűbájos, ahogy édesanyja is. Lát olyan dolgokat, amiket más nem, és látja, hallja a világ mögötti világ erdejének mocorgását. Testvérét elszólítja a háború, Ida pedig mindent megtesz, hogy megmentse, még alkut is köt, melynek következményei súlyosak.

r74a2528.jpeg

A cselekmény kapcsán többet nem írnék, erős spoiler lenne, és nagyon összetett ahhoz, hogy röviden leírjam, de annyit azért mondhatok: a történetben megjelennek sárkányok, elveszett lelkek és nem utolsó sorban egy bűbájos erdő is.

Amiről viszont mindenképpen szeretnék írni, az a hatás, amit hagyott maga után. Elképesztő élmény volt olvasni és elmerülni ebben a világban. A szöveg olvasmányos, a mondatok szépen gördülnek, az egész felépítése, a szerkezete, a fordulatok mind arra utalnak, hogy igen, ez egy intelligens, okos könyv, átgondoltan szerkesztve. A fordulatok zseniálisak, amikor már azt gondoltam, tudom merre tart a sztori, hopp egy csavar, és már más irányt vett, majd még egy csavar, és egy aha-élmény. Többször említettem már a hangulatot, ami fontos, mert annyira jól meg tudott maradni végig, és ez a fajta érzelmi világ, a szereplő személyisége, a felépített univerzum megadta a könyvnek azt a határozott stílusát, ami egyedivé teszi.

Nagyon örülök, hogy sorban egymás után a GABO kiadónak köszönhetően újabb magyar írókat ismerhettem meg, bátran merem nektek ajánlani ezt a könyvet (is), ill. a szerző történeteit, sugárzik az igényesség az oldalakról. Köszönöm az élményt, nálam felkerült a kedvencek közé.

Értékelés: 5/5⭐

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Rusvai Mónika: Kígyók ​országa
Kiadó: GABO
Oldalszám: 472
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789635664627

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9418258651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása