Chris Carter: A halál szobrásza
2022. július 12. írta: szaffipolca

Chris Carter: A halál szobrásza

Blogturné

img_1048.JPGA General Press kiadó jóvoltából új kiadásban jelent meg Chris Carter A halál szobrásza című regénye. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

 

Fülszöveg

Azért ​vagyok itt, hogy műalkotást készítsek belőled!

Ha Robert Hunternek tíz nem fogadott hívása van a szabadnapján, az általában nem sok jót jelent. Egy forró nyári nap reggelén is azért keresik ennyire kitartóan a nyomozót, mert gyilkosság történt Los Angeles egyik előkelő negyedében. Az áldozat a köztiszteletben álló ügyész, Derek Nicholson, akivel a saját ágyában végeztek, méghozzá szinte felfoghatatlan kegyetlenséggel. A bűncselekménynek ráadásul látszólag semmi értelme, a férfi ugyanis halálos betegségben szenvedett, és már csak hetei voltak hátra. Mégsem ez a legfurcsább az esetben, hanem a helyszínen talált vérfagyasztó alkotás: egy bizarr szobor, amelyhez hasonlót korábban még a tapasztalt Hunter és Garcia nyomozók sem láttak.

És nem ez az egyetlen brutális haláleset a környéken. Mivel azonban semmilyen kapcsolatot nem sikerül felfedezni az áldozatok között, a rendőrség különleges egysége értetlenül áll az ügy előtt. Talán egy titkos bosszúhadjárat folyik a város tisztes polgárai ellen? Esetleg a gyilkos az általa készített művekkel üzen a rendőrségnek? A legfontosabb kérdés azonban az, hogy sikerül-e elkapniuk a nyomozóknak a Szobrászt, mielőtt lecsap a következő áldozatára…

 

Értékelés

Ez a harmadik könyv, amit az írótól olvastam (nem sorrendben haladok a sorozattal), de újra és újra meg tud lepni. Az új kiadás megjelenésének köszönhetően én is csatlakoztam a turnéhoz, hogy újra együtt nyomozhassak a Hunter-Garcia párossal.

Egy kegyetlen gyilkos szedi áldozatait, aki a gyilkosságok helyszínén groteszk szobrokat állít – testrészekből. Nem is egy köztiszteletben álló személy esik áldozatul, így a haláluk felháborodást kelt, minek hatására a nyomozókon egyre nagyobb a nyomás. Az áldozatok között sokáig semmi összefüggés nem fedezhető fel, ami nagyon megnehezíti a nyomozás menetét. Végül két szálat kapunk.

img_1049.JPG

Az olvasási élményt még izgalmasabbá teszi, hogy felváltva olvashatjuk a nyomozók és az áldozatok szemszögét, ezáltal bepillantást nyerve abba, hogyan dolgozik a gyilkos. Keressük az apró részleteket, amelyek elárulhatják ki is ő valójában.

Ami most sem maradt el az előző könyvekhez hasonlóan, azok a részletesen bemutatott gyilkossági helyszínek, a kidolgozott krimi szál, a megtévesztés és Hunter nyomozó lenyűgöző eszmefuttatásai.

Minden egyes gyilkossági helyszínt végtelenül részletesen mutat be az író, ezzel nem kevés rémálmot idézve elő olvasóinál. Szinte már láttam magam előtt minden mocskos részletet, éreztem az orrfacsaró bűzt és a jelenlévők viszolygását. Az a helyzet, hogy bármilyen visszataszító is ez, mégis kell a könyv hangulatához.

A részletes leírások mellett a krimi szál kidolgozottsága is kiemelkedő, megvan az indíték és a következetesség. Bár lassan áll össze a kép és sokszor kerülünk vakvágányra, de a végén a kirakós minden darabja a helyére kerül.

Amit a legjobban szeretek ezekben a könyvekben, azok Hunter elmélkedései. A nyomozó kriminálpszichológiából is diplomázott - csakúgy, mint az író maga -, így nem kevés tudást szerzünk mi is arról, hogyan működik a bűnözői elme, vagy épp egy átlagemberé. Időnként viszont a magyarázatokat túl szájbarágósnak éreztem, de nem is feltétlenül a magyarázatot, inkább a módját, ugyanis ezeket az eszmefuttatásokat Garcia értetlenkedésére reflektálva tárja elénk az író, ezáltal pedig néha szegény Garcia nem tűnik túl okosnak, pedig a válaszok sokszor egyértelműek – legalábbis nekem.

Pár apróság, amit még szeretek, az a whisky és a rock zene körüli – feltételezem – írói rajongás, amit Hunteren keresztül kapunk meg. Olyan alázattal írja le a whisky ízlelgetését, hogy néha megsajnáltam, hogy nincs itthon egy üveggel. És persze nem marad el a száraz, fanyar humor sem.

Egy dolog most is feltűnt egy másik regényhez hasonlóan: minden rendkívül kidolgozott, mégis egy részlet eldolgozatlan. Nem értem, hogy a gyilkosok, hogyan képesek olyan fizikai erővel bírni, amivel az áldozatokat mozgatni tudják, amire még Hunter is majdnem képtelen, illetve neki is nehézséget okozna a kiváló fizikuma ellenére is. Erre sajnos választ nem kaptam, de nem tart vissza egy percig sem attól, hogy folytassan a sorozatot.

Ajánlom szeretettel a krimi és pszicho-thriller rajongóknak, rejtélyekben és izgalmakban sem marad alul a könyv.

Értékelés: 4,5/5⭐

Ha az ajánlóm alapján megvásárolnád a könyvet, ezen a linken elérhető!

  

Adatok

Chris Carter: A halál szobrásza
Eredeti cím: The Death Sculptor
Kiadó: General Press
Oldalszám: 376
Fordította: Őri Péter
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789634526438

 

291863282_10218171689758676_6435087291613665395_n.jpg

 

Nyereményjáték

Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, Chris Carter mely könyvéből származik az idézet, a helyes megfejtést pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Hunter mindig elcsodálkozott, hogy manapság az emberek milyen szabadon teszik ki az internetre az életükről, a tevékenységükről valló információkat. Képek, nevek, helyszínek, dátumok, lájkok, diszlájkok… minden ott volt, és nem kellett hozzá géniusznak lenni, hogy feltérképezzünk egy másik embert.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

07.12. Szaffi polca
07.14. Hagyjatok! Olvasok!
07.16. Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr2117878009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása