Kerekítő - könyvajánló kicsiknek
2022. július 23. írta: szaffipolca

Kerekítő - könyvajánló kicsiknek

Mondókázni jó, mondókázni hasznos. Többször is írtam már bejegyzést a mondókák és a versikék fontosságáról, milyen sokat számítanak fejlődés szempontjából. Már születéstől kezdve énekelhetünk és mondókázhatunk a babáknak, először csak mosollyal reagálnak, később viszont már ők is csatlakoznak tapssal, mutogatással, bekapcsolódnak a dallamba. Amikor már beszélnek, szívesen mondják velünk a rigmusokat. Fejlesztjük vele a mozgást, a ritmusérzéket, beszédkészséget és a kapcsolatot is, hiszen a mókázás együtt igazi élmény és kikapcsolódás.

 

img_1340.JPGLackfi János, J. Kovács Judit: Százérintő

Csepergős-jégesős

„Csobban-csöppen, csepereg,
csapdossa a köveket,
kippen-koppan jégeső,
dübörög a háztető!”

J. Kovács Judit és Lackfi János József Attila- és a Prima Primissima-díjas író, költő, műfordító és szerkesztő könyve huszonkét mondókával ismertet meg minket. Kissé eltér a sorozat többi kötetétől, hiszen egészen modern szöveget is tartalmaznak a versikék. Bevallom, én klasszikus mondóka párti vagyok, számomra a mondókákban a modern eszközök nagyon idegenek. Minden versike alatt megtalálhatjuk a hozzá kapcsolódó leírást, ezáltal még élvezetesebbé téve a játékot.

 

J. Kovács Judit: Kerekítő 4.img_1339.JPG

Jákobnak volt hat fia…

„Jákobnak volt hat fia,
mind a hat csizmadia,
Simi, Samu, Sámuel,
Dini, Dani, Dániel.”

Ebben a könyvecskében harminc népi mondóka kapott helyet, köztük a fenti is, amit azért emeltem ki, mert imádom az alliterációt tartalmazó versikéket. Több kedvenc, úgymond klasszikus mondókám is megtalálható ebben a könyvben, ezért is kedves számomra. A rigmusok alatti leírások segítenek a kísérőjátékok módjának elsajátításában.

 

img_1013.jpgJ. Kovács Judit - Acsai Roland: Kerekítő manó minimeséi

J. Kovács Judit drámapedagógus és Acsai Roland Zelk Zoltán- és Radnóti-díjas író közös munkája nyomán született meg ez a kedves kis könyvecske. A kötet négy rövidke mesét tartalmaz, cím szerint: Kerekítő manó és a szivárvány, Kerekítő manó és a gesztenyék, Kerekítő manó és a hógömb, Kerekítő manó és a virágsárkány. Ahogy a címek is sugallják, mind köthetők egy-egy évszakhoz, így manó és cicája nyáron a szivárvány megörökítésén dolgoznak, ősszel gesztenyéznek, télen hógömböt csodálnak, tavasszal pedig a búskomor virágsárkánynak segítenek. Utóbbi lett a kedvencem, elképesztően aranyos. Rövidségük miatt esti meseként is tökéletesek. Mindegyik történet életvidám, kedves és fontos erényekre fókuszál.

A teljes sorozat illusztrációi Kállai Nagy Krisztina keze munkáját dicsérik; a lágy vonalak, erőteljes, határozott színek és a szép formák mind-mind hozzájárulnak az olvasás és lapozgatás élményéhez. Egyik kedvencem ez a sorozat illusztrációk szempontjából is, tényleg szemet gyönyörködtető minden egyes rajz.
A sorozat minden kötete keménytáblás.

Ajánlom szeretettel a mindennapokra, vagy ajándékba, nem is lehet nem örülni ilyen szép és hasznos könyveknek!

Ha az ajánlóm felkeltette az érdeklődésed, ezen a linken tudsz válogatni a Kerekítő sorozat kötetei közül.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1017889337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása