Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 2.
2022. szeptember 20. írta: szaffipolca

Rachel Smythe: Lore Olympus – Olümposzi história 2.

img_2466.JPGA Lore Olympus az a sorozat, ami sikeresen visszarángatott a képregények világába. Egy ideje felhagytam az olvasásukkal, pedig nagyon-nagyon szeretem őket, sokáig mégsem találtam kedvemre valót. Aztán jött a Lore Olympus, és újra nyitott lettem a műfajra. Azóta, hogy megismerkedtem Rachel Smythe bámulatos munkájával, hétről hétre követem az új részeket, és újraolvasom a régieket. Alig vártam a második kötet megjelenését, és bár szeretem Webtoonon is olvasni, az, hogy bele tudok pörgetni és így megkeresni a kedvenc jeleneteimet, még inkább visszaadja a régi képregény élményeket – amikor még vékony kis munkafüzet-szerű formában vásárolgattam őket.

Ha még nem ismered, vagy hezitálsz, hogy belevágj, hoztam egy sor meggyőző érvet, hogy miért is kezdj bele. Ha pedig már ismered a történetet, remélem örömmel olvasod méltató soraimat.

 

Fülszöveg

Tekints ​bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit!
Amikor Perszephoné elhagyta a halandók síkját az Olümposzért, új életet akart kezdeni. Csillogó, új otthonának azonban sötét oldala is van – jó hírét kikezdi a pletyka, a beképzelt Apollón pedig alapjaiban rázza meg a biztonságba vetett hitét –, és a lány nehezen találja a helyét az istenek sebesen pörgő világában. Hádész is kizökkent egyensúlyából: próbál küzdeni a tavasz ifjú istennője iránti érzések ellen, miközben igyekszik megtartani magányos uralmát az Alvilág felett. Perszephoné és Hádész egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de szembe kell nézniük a múltjukkal és a jelenükkel, hogy reményük lehessen egy jobb jövőre.
Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy exkluzív történetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.
A második kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak a 25–49. fejezeteit tartalmazza.

 

Értékelés

Nem is tudom hol kezdjem az ömlengést, tekintettel arra, hogy annyi pozitív vonása van ennek a sorozatnak, nehéz megragadni a kezdőfonalat. De talán a legcélszerűbb az, ha az alapoktól indulok.


Görög mitológia

Személyes kedvenc, nagyjából bármire vevő vagyok a témában. A görög istenek nevéhez egy sor érdekesnél érdekesebb és megbotránkoztató történet kötődik, így nem is csoda, ha sok alkotót inspirál. A sok isten, kisisten és hős kalandja mind érdekes alapot nyújtanak egy jó történethez. Hádész egyébként is különleges alak a mitológiában és kedvese, Perszephoné – mint szöges ellentéte az Alvilág urának – pedig még egyedibbé teszi ezt a szerelmi históriát. Mint tudjuk, a görög mitológiában a szerelmi sztorik mindig kissé keserédesek, és a legtöbbször nem végződnek happy enddel, ám e pár történetében mégis van valami egészen megnyugtató.

img_2465.JPG


Ábrázolás és színek

Ha a Lore Olympusra gondolunk, mi is jut eszünkbe elsőként Hádész és Perszephoné nevén túl? A rózsaszín és a kék harmonikus megjelenése a képeken. Hádész színe a kék, Perszephonéé a rózsaszín. A többi karakter is saját színeket visel ugyan, ám a fent említetett két szín együttes szereplése igazi gyönyör a szemnek. Nem csak a színekkel játszik jól Rachel Smythe, hanem a vonalakat is a megfelelő irányba húzza; minden egyes érzelmet képes valósághűen megjeleníteni. Ha a szereplők mellett éppen nincs is szövegbuborék, pontosan tudjuk, mit gondolnak, mit mondanának.


Téma

Ha valaki azt gondolná, hogy ez a sztori rózsaszín ömlengés és nettó cukiskodás, téved. A szép színek és formák mögött komoly tartalom bújuk meg. Számos olyan témát érint, amelyek befeketítik sok ember mindennapjait; családon belüli erőszak, nemi erőszak, egyéb fizikai erőszak, mérgező kapcsolatok, és még sorolhatnám. Az ártatlan Perszephoné, aki otthagyva a halandók földjét bekerülvén az Olümposzi istenek furmányos világába is szembesül azzal, hogy mennyit árthat egy nárcisztikus önző alak egy csupaszív lány lelkének és testének. De a gonoszságok mellett ott vannak a pozitív irányú kapcsolatok és érzések is, mint a támogató barátságok, vagy épp egy melegszívű, szerelmes isten törődése. Így a görög mitológiai történetek és szereplők egy egészen újszerű kivetülésben jelennek meg, a modern világra szabottan kihangsúlyozva az esetek súlyosságát, megőrizve a lényeget.

img_2483.jpg


Érzékenyítés és érzelmi intelligencia

Rachel a megfelelő érzékenységgel nyúl a kirekesztéssel és megkülönböztetéssel kapcsolatos témákhoz, kihangsúlyozza milyen fontos a megértés, egymás elfogadása és a tolerancia. Valamint arra is kitér, milyen egy normális, jól működő és egészséges párkapcsolat, valamint arra is, hogy milyen ennek a szöges ellentéte.

A fentiek általánosságban igazak a sorozat egészére, egészen az új részekig, amelyek Webtoonon olvashatók.

Pár gondolat erejéig szót ejtenék a cselekményről is, mi történik a második kötetben.

A traumával megbirkózni próbáló Perszephoné még mindig keresi helyét ebben a számára új Olümposzi társaságban, igyekszik megfelelni az élet minden területén. Egyre jobban kötődik Hádészhoz, annak birodalmához és a közvetlen életteréhez. Ez főleg abban nyilvánul meg, mennyire megszereti az isten kutyáit, és mennyire ragaszkodnak ők is a rózsaszín szépséghez. Ezek a részek a kedvenceim, sugárzik az oldalakról mennyire szüksége van Perszephonénak az állatok megnyugtató közelségére. Kezd benne körvonalazódni mit is érez Hádész iránt, miközben Hádész egy rosszul működő kapcsolatból lép ki-be. Nehezíti azonban érzelmi hovatartozásának eldöntését, hogy Héra szövögetésének köszönhetően a lány az Alvilág Rt.-hez kerül, vagyis Hozzá, az Ő keze alá. Perszephoné napjai nem egyszerűek, töri magát a pénzkeresés érdekében, folyton menekül Apollón elől, próbál jól szerepelni az egyetemen és kénytelen szembenézni a mocskolódó pletykákkal.

A könyv kivitelezése gyönyörű, a kiadó ismét kitett magáért. Nem csak a borító csodálatra méltó, de a belső nyomdai munka is. Ezúton is szeretném megköszönni a kiadónak a recenziós példányt.

Értékelés: 5/5⭐

 

Ezen a linken megvásárolhatod a könyvet.

 

Adatok

Rachel Smythe: Olümposzi história 2.
Eredeti cím: Lore Olympus
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 368
Fordította: Márton Zsófia
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634321804 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr2817936172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása