Bartos Felicián: Andris ​és a Fehér Démon
2022. október 28. írta: szaffipolca

Bartos Felicián: Andris ​és a Fehér Démon

img_2638.jpgMindig amellett vagyok, hogy ne a borítója alapján ítéljünk meg vagy válasszunk könyvet, hiszen nem egyszer botlottam már én is olyan kincsekbe, amelyek nem kaptak méltó fedlapot. Mindezek ellenére sokszor előfordul még nálam is, hogy minden előzetes utánanézés nélkül választok egy-egy könyvet pusztán a borítója miatt. Ez esetben főként az illusztrátor miatt, aki nem más, mint Bölecz Lilla, aki az egyik legtehetségesebb a szakmában. Szerencsém volt, mert a csodás borító egy igazán kedves és mesés történetet rejtett.

 

Fülszöveg

Egy nem túl boldog reggel után Andris lemegy a térre, és olyan kalandba csöppen, amiről nem is álmodott. Egy másik, különleges világba kerül, ahol körberajongják, igazi hőstetteket várnak tőle, és azt szeretnék, ha legyőzné minden veszély forrását: a fehér démont. Ehhez egyszerre kell hadvezérré, harcossá és remek stratégává válnia, és azt is el kell érnie, hogy a világ furcsa lakói – alakváltó kövek, hatalmasra nőtt puhanyulak, beszélő fák – mind mellé álljanak. Képes lehet erre egy tizenhárom éves fiú, aki összes harci tapasztalatát egy stratégiai játékból meríti, amelyben rablólovagok és császári katonák küzdenek egymással? Talán igen, ha új barátai segítenek neki, leginkább Babka, a zseniális szervező, és Glória, a remek tanácsokat adó hajdani királylány. Andris nekilát kidolgozni a haditervet. Már nincs sok ideje: a démon a főváros felé tör, és legyőzhetetlen homokkatonái nem ismernek irgalmat.

 

Értékelés

A gyermek és ifjúsági könyvek kiemelt kedvenceim; szeretek elmerülni a mesevilágban, a gyerekeknek teremtett álomvilágban. A mesék fontosak, fejlesztik a képzelőerőt és hősöket adnak nekünk, akikre felnézhetünk, akiket követhetünk, mert bátrak és nem félnek szembeszállni a gonosszal. Ez kellő motivációt adhat a kicsik számára, hogy igenis, kellő kitartással a való életben is elérhetnek nagy célokat.

 Egy tisztességes hősnek mindig vannak ellenségei.

Andris és a Fehér Démon meséje is hasonló nyomon jár. Bartos Felicián első könyvének ötletét a gyermekeinek való mesélés élménye adta, így született meg Andris kalandjának története. Andris egy tizenhárom éves fiú, aki nehezen találja a helyét otthon, keresi önmagát, és miközben keresi, egy kis varázslat segítségével hirtelen egy másik világban találja magát. Egy világban, ahol ő különleges, és ahol egy démon pusztít. Itt a lehetőség, hogy a gyakorlatban is alkalmazza a stratégiai játékok által szerzett tapasztalatokat, de vajon sikerül legyőzni a gonoszt?

Végül is a sérüléseink is mi vagyunk, még ha pillanatnyilag fájnak is.

A történet mondanivalója szerintem nagyon helyénvaló, az írásmódot többnyire olvasmányosnak éreztem, az író stílusát gördülékenynek véltem, főleg első könyv lévén. Hiányoltam belőle egy kicsit több kalandot, pont emiatt néha elakadtam, és félretettem. Ajánlott korosztály tekintetében a kiadó kilenc éves kor felett ajánlja, de véleményem szerint inkább kisebb gyermekeknek tudnám elképzelni, mert „mesésebb”, mint amire egy kilenc vagy annál idősebb gyermek vágyik.

Az a fontos, hogy mi vagy, nem az, hogy mi nem.

A mese mellett olyan feszültséggel teli időszakra is rálátunk Andris családján keresztül, amikor a nagyobb gyermek háttérbe szorul a kicsi miatt. Ez egy nehéz, fájdalmas periódus, de Bartos Felicián a lehető legkedvesebben tesz Andris és családja kedvére, így a família végül boldogan és békességben zárja a napot. És itt látszik a legjobban, mekkora fejlődésen megy keresztül főhősünk kalandjai során.

Összességében egy nagyon aranyos, tanulságos és szórakoztató történetet kaptam. Szeretettel ajánlom azoknak, akik szívesen meglátogatnák az Apró Bolygók Világát.

Értékelés: 4/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet!

 

Adatok

Bartos Felicián: Andris ​és a Fehér Démon
Kiadó: Móra
Oldalszám: 256
Kötéstípus: puhatáblás, füles
ISBN: 9789634866060 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7017965030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása