November első napja van, így ma valaki meg fog halni - Könyvajánló
2020. október 09. írta: szaffipolca

November első napja van, így ma valaki meg fog halni - Könyvajánló

Maggie Stiefvater - A Skorpió Vágta

Maggie különleges képessége az, hogy úgy tud megalkotni erős karaktereket, hogy az alábbi személyiségjegyeket nem használja: önteltség, nagyképűség, hatalommánia, arrogancia.

Ebben a történetben két igazán jólelkű karaktert ismerhetünk meg Puck és Sean személyében. Váltott szemszögből mesélnek nekünk, megismerjük életük mozzanatait, vágyaikat, szokásaikat, gondolkodásmódjukat. A cselekmény nem túl jelentős ebben a könyvben, inkább a karakterek érzelmi világa tárul elénk, az, hogyan próbálják megoldani az eléjük gördülő akadályokat.

maggie.jpeg

A történetben megjelennek pozitív és negatív szereplők is, akik gátolják vagy segítik főszereplőinket a vágtára való felkészülésben. Ezek közül kiemelném Hollyt, aki minden előítélet ellenére a legbölcsebb karakter. Mindig jókor van jó helyen, úgy segít Seannek és Pucknak, hogy ők nem érzik tolakodónak vagy irritálónak jelenlétét. Mindig megtalálja a megfelelő szavakat, még akkor is, amikor ő maga azt gondolja, rosszat mondott.

De mi is az, ami különleges ebben a történetben?

Maggie elhitette velem, hogy létezik egy sziget, ahol bizonyos capall uisce-k vágtatnak ki az óceánból. Vízből származó, vérengző lovak, akik leölik az útjukba kerülő embereket és állatokat. Októberben jelennek meg, majd sorra veszik áldozataikat. Ezek a lények nem csak rettenthetetlen szörnyek, hanem a Skorpió Vágta főszereplői is egyben. A verseny az óceán mellett zajlik, a lovasok az általuk választott capallokon próbálnak célba érni, lehetőleg élve. A verseny tele vérrel, halállal és áldozattal.

Ezen a vágtán indul Sean és Puck, kiknek a történet alatt változnak céljaik és igényeik. Ezt az utat ismerhetjük meg.

Puck és Sean kapcsolata lassan bontakozik ki, a csendes méregetésből végül közös felkészülés kerekedik. Puck, aki olyan, mint a tűz, lelkesedést és motivációt ad a mindig visszafogott, de megjelenésével tiszteletet parancsoló Seannak.

Csodás történet, tele szeretettel és motivációval, igazi érzelmekkel. Nincs benne olyan szerelmi szál, ami elnyomná a történet lényegét, igazából azt sem tudom valós szerelmi szálnak lehet-e hívni, mert alig történik ezen a fronton bármi, de mégis jelen van. Ilyet is csak Maggie tud.

Olvassátok és szeressétek ezt a nem mindennapi történetet, mert a mondanivalóját a szeretet motiválta.

 

Adatok:

Maggie Stiefvater - A Skorpió Vágta
Eredeti cím: The Scorpio Races
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldal: 448
Fordította: Vallató Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr516233268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása