Egy csodálatos retelling - Könyvajánló
2021. február 22. írta: szaffipolca

Egy csodálatos retelling - Könyvajánló

Marissa Meyer - Cinder

Régóta szemeztem ezzel a történettel, és most, a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából végre megismerhettem. Azért halasztottam ilyen sokáig, mert rettegek a sci-fi műfajtól. Nem jelent gondot számomra belecsöppenni kitalált világokba, vagy elmúlt korok történetébe, viszont a jövőbéli sztoriktól mindig tartok. Nehezen birkózom meg a robotvilág lehetőségével, és nem szeretek belegondolni abba, milyen gyors léptekben amortizálódik világunk, és ez milyen következményekkel jár.

img_0730.JPG

Az emberiség rálépett egy útra, ahol fontos szerepet kap a robotika, de párhuzamosan bolygónk pusztulásnak indult. A fejlődés és leépülés éles ellentéte a jövőnk.

A Cinder egy olyan történetet tár elénk, ahol egy vírus szedi sorra halottait, nincs ellenszer (teljesen aktuális téma), a robotok és kiborgok jelenléte pedig teljesen természetes.

A könyv főszereplője Cinder, aki részben kiborg léte miatt a társadalom kirekesztettje. Egy baleset következtében megégett testét vezetékekkel, chipekkel, művégtagokkal és mesterséges rendszerekkel pótolták, illetve egészítették ki. Mostohaanyjával és mostohatestvéreivel él együtt, a mostohaapa már sajnos elhunyt a fent említett járvány miatt, pestisben. Cinder műszerészként dolgozik, szerel és árul standjuknál, majd egy napon találkozik a herceggel. Hamupipőke története tárul elénk egy egészen új elgondolásban.

Sok szempontból elgondolkodtató számomra a könyv, de ami a leginkább foglalkoztatott, honnan kezdődik az ember, mi alapján számít valaki emberi lénynek, vagy mikortól van valakinek vagy valaminek emberi tudata.

img_0698_1.jpg

Cinder karaktere szerethető, könnyű azonosulni vele, a helyzetével, az érzéseivel és terveivel. Nem vágyik nagy dolgokra, csak szeretne kikerülni abból a mérgező környezetből, amiben él, és itt a családjára gondolok. A másik fő karakter Kai, a herceg, aki származása ellenére nem viselkedik leereszkedően, kimondottan kedves és jószívű. Őt az uralkodói vonal terhe nyomja, küzd édesapja, a császár életéért. A történet amellett, hogy Cinder és Kai megismerkedését mutatja be, ad egy kis ízelítőt abból, milyen küzdeni egy láthatatlan ellenséggel, milyen hatása lehet egy jó vagy éppen rossz politikai döntésnek, különböző rétegekben milyen családi nehézségek merülhetnek fel, és egy titokra is fény derül.

A könyv pörgős és izgalmas, cselekményben gazdag, elgondolkodtató és szórakoztató is egyben. Egyetlen hibája talán a kiszámíthatósága, illetve a párbeszédek néha kissé darabosnak tűnhetnek, de ez csak bizonyos szakaszon, és elenyésző mennyiségben, így nem volt különösen zavaró.

Aki szeretné kipróbálni magát sci-fi műfajban, és még nem volt hozzá bátorsága, ez a könyv tökéletes bevezetés lehet.

A láthatárnál a tágas, tiszta égen viszont büszkén ragyogott az év kilencedik teliholdja. Tökéletes gömb a fekete égbolton. Egy fehér, vészjósló szem, amely mintha csak őt figyelné.

 

A könyv az alábbi linken érhető el:
https://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cinder-hamupipoke-a-kiborgok-kozott-holdbeli-kronikak-1-8404

 

Adatok

Marissa Meyer - Cinder
Eredeti cím: Cinder
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Oldalszám: 448
Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr816435994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása