Hatan a világ ellen - Könyvajánló
2021. június 05. írta: szaffipolca

Hatan a világ ellen - Könyvajánló

Leigh Bardugo - Six ​of Crows (Hat varjú)

Hat fiatal, kiket szerencsétlen családi körülményeik és adottságaik kiváló bűnözővé avanzsáltak.

Kaz Brekker, akit az alvilág bugyraiban Piszkoskézként is ismernek, küldetést kap, melyhez szüksége van a történelem eddigi legjobb csapatára. Így talál egymásra

egy bosszúszomjas elítélt,

egy szerencsejáték-függő mesterlövész,

egy különleges múltú szökevény,

egy Kísértet néven ismert kém,

egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő,

és a tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

95e36e52-b126-42dd-912f-d36310be8a44.JPEGLeigh Bardugo ezzel a történettel megvett magának, függővé tett, és berántott egy olyan világba, melyhez hasonlót a Grishaverzum előtt még nem ismertem.

Szeretem az olyan történeteket, ahol a bűnözők emberi oldalát mutatja be a szerző, hogyan kerültek a gödörbe, hogyan süllyednek egyre mélyebbre, miközben épp kimászni szeretnének.

Ketterdamban kezdődik minden, de a küldetés távoli helyekre sodorja a Hat Varjút. Grishaverzum egy fantasztikusan felépített világ, melyben helyet kaptak varázstudók és varázsképesség nélküliek is. A varázstudók, azaz grisák, különböző kasztokba tartoznak képességeik alapján. Többnyire elnyomásban élnek és rettegnek, vadásznak rájuk és visszaélnek képességeikkel. A rabszolgakereskedelem fontos mozgatórugója a gazdaságnak, a történet e köré a téma köré épül, miközben végigveszi a fajgyűlölet alapjait. A véletlen éppen úgy hozza, hogy a varjak csapaton belül gyakorolhatják a toleranciát, hiszen grisa és boszorkányüldöző is akad a tagok között.

A történet váltott szemszögből íródott, E/3-ban, így az összes főszereplő történetét alaposan megismerhetjük. A kötet sokszor tér ki múltbéli eseményekre, így a jelenben történő visszaemlékezések segítenek megérteni miért kerültek szereplőink abba a helyzetbe, amiben éppen helyt kell állniuk.

– Odavagy az átverésért.
– A rejtvényekért vagyok oda. Az átverés csak az anyanyelvem.

A cselekmény kibontása jól felépített és alapos, így van idő megismerni a világképet, karaktereket, háttértörténeteket és a politikai helyzetet is. Nincsenek elsietett momentumok, összecsapott karakterábrázolások, vagy események, minden szépen szerkesztett és alapos.

b2d9b3fe-bc75-4ea9-93cb-ce3e28c1f2f1.JPEG

A lapok pörögtek az ujjaim alatt, hihetetlenül izgalmas és érdekes olvasmány, könnyen bele tudtam ragadni ebbe a világba, végül nagyon nehéz volt kiszakadni belőle, egy pillanatig sem engedett el.

Bár az Árnyék és Csont sorozat nem lett favorit, ez a duológia viszont felkerült a kedvenceim listájára.

Nem volt olyan része, ami ne lett volna összetörve, ami ne gyógyult volna be rosszul, és ami ne vált volna erősebbé attól, hogy összetört.

 

Adatok

Leigh Bardugo - Hat varjú
Eredeti cím: Six of Crows
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 568
Fordította: Felföldi Edit

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr5116524080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása