Misztikum, földevők, varázslat és nőuralom - Könyvajánló
2021. június 18. írta: szaffipolca

Misztikum, földevők, varázslat és nőuralom - Könyvajánló

Moskát Anita - Horgonyhely

22d7eb64-943e-42a2-96ce-fc8f51ad22c7.jpg
Boldog lennél, ha a születésed helye odahorgonyozna, ahol megláttad a napvilágot, és nem mehetnél messzebbre pár kilométernél? Beletörődnél? El tudnád fogadni, hogy bizonyos adottsággal rendelkezők megtehetik, de te nem, mert másnak születtél? Vagy lázadnál?


A halál, akár az anyaméh, sötét és földszagú. Az álmok feketék, katonásan követik egymást, mint a kanálon a ragacsos talajdarabok, melyeket le kell nyelnie.

Ez a történet nem vidám, nem könnyű és nem hagy nyugton. Kegyetlen, elgondolkodtató és persze zseniális. Misztikus társadalomkritika, ez jutott eszembe, miközben olvastam, pedig a besorolás alapján abszolút nem ezekbe a kategóriákba tartozik, nekem mégis így érződött. Miért?

Egy kifordított világ, ahol a nők uralkodnak, a férfiak elnyomásban élnek, és a nők csak akkor hagyhatják el horgonyhelyüket, ha terhesek. Senki más nem. Így ők végzik a társadalom számára fontos munkát, hiszen eljutnak különböző helyekre, ahonnan beszerezhetnek élelmet, fát, könyveket, egyéb szükséges dolgokat. A terhes nők megbecsült személyek, kiváltságokban részesülnek. Pont emiatt minden nő már szinte gyerekként arra törekszik, hogy minél előbb teherbe essen, és vándorolhasson. A férfiakat tenyészekként tartják, bilincsbe verve, zsarolva, bántalmazva. A nemi együttlét csak funkcionális, a fogantatás a lényeg.

Az emberek olyanok, mint a magok. Sosem tudhatod előre, mi hajt ki belőlük.

Főszereplőink mind különböznek, céljuk mégis egy: a szabad vándorlás. Egy hajós, aki vízen született, így horgonyhelye ahhoz köti, a lánya, aki még szinte kislány, össze van zavarodva a múltját és jövőjét illetően, őt szintén a víz köti. Egy földevő, aki a föld mágikus erejét használja, nagyratörő céljai érdekében, és egy szerelmes nő, aki méh híján örökre röghöz kötött marad. Mozgatórugójuk alapos indok a lázadásra, a tetteik logikusak, hűek maradnak önmagukhoz. Az ő útjuk hosszú és nehéz, érdekes volt olvasni küzdelmeikről.

Lenyűgözött a karakterek kidolgozottsága, személyisége és az elveik. Ahogy a történet halad előre, egyre jobban megismerjük őket, az indokaikat, a terveiket, a miértjeiket. Mind a körülmények áldozatai, mind válaszokat vagy megoldást keresnek a vándorlás okaira. A cselekmény szépen felépített, az írói stílus olvasmányos, imádtam kézbe venni. Időszakosan félre kellett tennem, mert fel kellett dolgoznom, amit olvastam, elgondolkodtatott és elnehezítette a lelkemet. És épp ezért zseniális, mert nyomot hagy, nem enged el.

Az, hogy valamire nem találtál választ, nem azt jelenti, hogy nincs. Rossz kérdéseket tettél fel.

86382e0b-1709-485b-b911-c4aa6cc6dede.JPEG

Kifordított társadalomkritikának azért éreztem, mert nem kell messzire menni a történelemben, vagy a térképen, de a férfiak születésük okán kiváltságos helyzetben voltak, visszaéltek a nők gyengeségével, visszafogták és bántalmazták őket, így a nők, korlátok és szigorú szabályok rabságában, elnyomásban éltek. Ez persze valahol még mindig így van. Ebben a történetben ez éppen fordítva történik, és nagyon jól mutatja, hogy nem jó az, ha az egyik nem felülkerekedik a másikon. Egyik sem élhet a másik nélkül, az egyenlőség pedig fontos, mindenkit ugyanazok a jogok és kiváltságok illetnének. Misztikusnak azért érződött, mert bár fantasy, igaz nem a sárkányos fajtából, de a föld ereje és a földevők olyan titokzatos erők a könyvben, hogy számomra abszolút a misztikum és rejtélyesség sugárzott az oldalakról.

A nők félnek, hogy a tudásnak horgonyhelye van, ezért pletykálkodnak, hogy terjedhessen.

Összefoglalva, méltatnám a remek ötletet, amiből a történet kiindult, a zseniális és összetett világfelépítést, a kidolgozott karakterábrázolást, a remek írói stílust, a szépen, fokozatosan és okosan felépített cselekményszálat. Hatalmas pirospont a borítóért, gyönyörű és beszédes.

Azok, akik szeretnének kicsit kiszakadni a komfortzónájukból és vágynak olvasni egy gondolkodásra késztető könyvet, vágjanak bele ebbe a kötetbe, mert nem fognak csalódni. Abszolút ajánlom, igazi remekmű.

 

Adatok

Moskát Anita - Horgonyhely
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 440

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr2916597406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása