A szuperhőssé válás sötét útja - Könyvajánló
2021. június 30. írta: szaffipolca

A szuperhőssé válás sötét útja - Könyvajánló

Marie Lu - Batman (Az éjszaka rémei)

img_6411.JPGAmikor megláttam, hogy érkezik Batman a Könyvmolyképző kiadó gondozásában a DC ICONS sorozat részeként, azonnal előjegyeztem. A Batman rajzfilmsorozatot gyerekkorom egyik kedvenceként tartom számon, soha egy részt sem hagytam ki. Később a filmeket is mindig megnéztem, nem mindegyiket szerettem, de hatalmas lelkesedéssel ültem a TV képernyője elé. Sem képregényt, sem könyveket nem olvastam szeretett hősömről, így itt volt a remek alkalom, hogy ezt pótoljam.

Marie Lu munkássága eddig ismeretlen volt számomra, de tekintettel arra, hogy sokan szeretik, bizalommal fordultam a könyv irányába.

Azt kell mondanom, abszolút nem csalódtam, sőt. Nagyon tetszett a történet feldolgozása ebben a formában, tipikus YA regénynek érződött, fűszerezve egy kis krimivel, kalanddal, sci-fi és fantasy elemekkel. A regény a végéig elképesztően olvasmányos volt, lendületesen haladt előre a cselekmény, Marie könnyed stílusa pedig egy pillanatra sem eresztett. Nem voltak benne felesleges oldalszámnövelő események, végig a lényegre koncentrált az írónő.

Történetünk középpontjában az ifjú Bruce Wayne áll, aki éppen betölti a 18. életévét, tervezi a felnőtt életét, és készül az érettségire. Elhunyt szülei hatalmas vagyont, és a Wayne Vállalatot hagyták rá, melynek vezetése az ő jövőbeli feladatai közé fog tartozni. Kisebb-nagyobb projecteken már dolgozik, céljául tűzte ki Gotham City biztonságosabbá tételét. Gyámja, Alfred igyekszik őt a legjobb útra terelni és ott tartani, Lucius Fox pedig a vállalat vezetésére készíti fel.

Míg Bruce próbálja élni a fiatalok gondtalan életét, Gotham City gazdagjainak sorát egy bűnbanda ritkítja, lopások és gyilkosságok híre árasztja el az újságok címlapjait. Az egyik ilyen esemény tanújává válik főhősünk is, aki maga ered a bűnözők nyomába. Az üldözés sikeres, de a büntetőmunka nem marad el, így Bruce hamar az Arkham Elmegyógyintézetben találja magát, ahol a város legveszedelmesebbeit tartják fogva. Köztük egy fiatal lányt is.

– Tudod, a személyes tragédia kétfajta embert szülhet. Te az vagy, aki fényesebben ragyog utána.

Az események sorozata elindítja Brucet az úton, melyen haladva bűnözők üldözőjévé válik, és a Wayne Vállalat modern technológiáit használva megszabadítja a várost a kártevőktől.

img_6409.JPG

Bruce karaktere szépen felépített, jól megalkotott, alaposan kidolgozott személyiség. Az olvasó könnyen tud azonosulni egyéniségével. Gyorsan tanul, éles eszű, kissé önbíráskodó ugyan, de hajtja az igazságérzete. A másik kedvencem Alfred, akit mindig is imádtam, gondoskodó, kedves, előrelátó. Két kifogásom mégis akadt a könyvvel kapcsolatban. Az egyik, a baráti szálak Bruce köreiben. Dianne és Harvey szerepe a történetben teljesen elhanyagolható és felesleges, még akkor is, ha előkészít valamit. Egyáltalán nem éreztem a baráti kémiát, amolyan kötelező elemek voltak a történetben, hogy ne érezze magát Bruce egyedül, de nem voltak meg azok a barátságra jellemző mozzanatok, amik elhitetik velem, hogy ezek mély és régi szövetségek. Harvey egyébként érdekes is lehetett volna, ha kap még egy kis szerepet, de Dianne inkább zavaró volt. A másik kifogásom egy jelenettel kapcsolatos a könyv végéről, amikor összegyűlnek a jók és rosszak a nagy leszámolásra, kerekedik egy kis párbeszéd a szereplők között, ami annyira gyerekesre sikerült a helyzet komolysága ellenére, hogy ez levett egy fél csillagot nálam.

Összességében tetszett ez a könyv, kedvet hozott a sorozat többi részéhez is. Batman továbbra is kedvenc, a kötet lendületessége, fordulatai és kiszámíthatatlansága pedig igazi kikapcsolódást adtak számomra. A rajongók semmiképp se hagyják ki, szuper történet, pörgős, kicsit sötét, izgalmas olvasmány.

Értékelés: 4,5/5

 

Adatok

Marie Lu - Batman (Az éjszaka rémei)
Eredeti cím: Batman: Nightwalker
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 320
Fordította: Szabó Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7816608892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása