Rick Riordan – Az ​elrejtett orákulum (Apollón próbái 1.)
2021. november 02. írta: szaffipolca

Rick Riordan – Az ​elrejtett orákulum (Apollón próbái 1.)

img_0958.jpgHa ajánlanom kellene tizenéveseknek szórakoztató regényt, minden gondolkodás nélkül rávágnám, hogy Rick Riordan könyvei. A Percy Jackson sorozat köteteit egytől egyig imádtam (bár még nem értem a végére), egyszerűen nem lehet letenni, és nem lehet megúszni hangos nevetés nélkül. A kikapcsolódás garantált, és ha ez nem lenne elég érv a könyv mellett, szórakozva tanulhatunk.

 

Fülszöveg

Mi a legnagyobb büntetés egy halhatatlan számára?

Ha emberré változtatod.

Apollón úgy felbőszíti az apját, Zeuszt, hogy az letaszítja őt az Olimposzról. Legyengülten és összezavarodva, egy hétköznapi tinédzser képében landol New Yorkban. Az égi hatalmától megfosztott négyezer éves istenségnek meg kell tanulnia, hogyan maradjon talpon a modern világban, amíg vissza nem férkőzik Zeusz kegyeibe.

Apollónnak azonban sok ellensége van: istenek, szörnyek és halandók, akik végleg el akarják pusztítani az egykori olimposzit. Apollónnak segítségre van szüksége, és csak egyetlen esélye maradt… a modern félistenek gyűjtőhelye, amit Félvér Tábor néven ismernek.

 

Értékelés

Az Apollón próbái sorozat, mint ahogy a neve is mutatja, Apollón istenről szól, aki a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a művészetek, a férfiszépség, a fény, az íjászat, a gyógyítás és a pestis istene. Vagyis inkább Apollón existenről szól, ugyanis Zeusz büntetésből halandó bőrbe bújtatja, és a szemetesbe dobja. Szó szerint. Történt már ilyen, legalábbis ilyesmi, így Apollón rögtön tudja mi a teendő, de teljesen halandó teste gyengének bizonyul, így segítségre szorul. Megmentője, Meg, aki hirtelen feltűnik a semmiből, Apollón társává válik. Ha Apollón bebizonyítja, hogy méltó az isteni címre, visszajuthat az Olümposzra. Első útja egy régi barátjához vezet, a második pedig a Félvér táborba. Újra találkozhatunk Kheirónnal – a kedvenc karakteremmel -, és már több jól ismert félvérrel is. Kiderül, hogy gond van a kommunikációs eszközökkel, és persze a jóslatokkal is. Jóslat nélkül nincs küldetés. Apollón és társai a jósdák megmentésére indulnak, de az út hosszú idáig.

img_0964.jpg

Riordan pontosan úgy ír és úgy adja elő a történetet, ahogy azt tizenéveseknek kell, ha nem akarja megutáltatni az olvasást. Rengeteg benne a humor, a kaland, a nyelvezete egyszerű, de igényes. Természetesen elég erősen tűzdelt a görög mitológia minden elemével, számos történetet ismerünk meg, főleg Apollón isten múltjáról. Bár a könyv ténylegesen a kamaszokat célozza meg, felnőttként is maximálisan élvezhető Riordan bármely kötete, méghozzá pont azért, mert azt éri el, amit egy könyvnek el kell érnie: kikapcsol. Kicsit elvonulhatunk a valóság elől, és egészen a Félvér táborig szárnyalhatunk, vagy még annál is tovább.

Riordan a nyugati civilizációt Amerikába költöztette, így a történet ott játszódik. Rengeteg a popkult utalás, ami csak közelebb hozza az emberhez az író stílusát. Ami mindig megfigyelhető történeteiben, az a tanulság és a karakterfejlődés. Mert nem csak szórakoztat a kötet, de van mondanivalója is. Ha a könyveit olvasom, mindig elgondolkodom a kötelességtudatról, a barátságról és az önfeláldozásról. És persze a hűségről is. Ez fontos szerepet kap ebben a történetben (is). Apollón talán emberként fejlődik a legtöbbet, hiszen istenként a nárcizmus megtestesítője, de halandó testben, emberi memóriával és aggyal sok minden átértékelődik hosszú létében. Új érzéseket tapasztal meg, új célt talál magának. Kalandos útja ezzel a kötettel nem ér véget, további próbák várnak rá, hogy újra visszaférkőzzön Zeusz kegyeibe.

img_0984.JPG

Ha szeretnétek humoros formában megismerni a görög mitológiát, és vágytok egy kis szarkazmusra, kifigurázásra, végtelen kikapcsolódásra, akkor ez az a könyv, amit kerestek, illetve nem csak ez, hanem Riordan bármely könyve. Érdemes azonban sorban haladni a történetekkel, a sok utalás, illetve az egymásra épülés miatt. Ehhez útmutatót itt találtok.

A könyvért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!

Értékelés: 4,5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Rick Riordan – Az ​elrejtett orákulum (Apollón próbái 1.)
Eredeti cím: The Hidden Oracle
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Fordította: Molnár Edit
Kötéstípus: keménykötés
ISBN: 9789634578420

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr5716742072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása