Rachel Smythe – Lore ​Olympus
2021. november 23. írta: szaffipolca

Rachel Smythe – Lore ​Olympus

Olümposzi história 1.

img_1959.JPGNéha úgy érzem, barlangban élek, és minden info csak megkésve jut el hozzám. Info alatt ez esetben a Webtoon-on futó, hihetetlenül népszerű Lore Olympus képregénysorozatot értem. Először csak a megjelenő könyv hírére figyeltem fel, bevallom, megakadt a szemem a borítón, elvarázsoltak a színek, a görög mitológiai történet pedig már önmagában is kecsegtető számomra, mert ahogy azt már többször is említettem előző bejegyzéseimben, a megszállottja vagyok. Vártam és vártam a megjelenést, előjegyeztem a könyvet, amikor pedig jött az értesítés, hogy mehetek érte, végtelenül boldog voltam. Ahogy hazaértem, már neki is estem, és akkor szembesültem vele, hogy ez egy online futó képregénysorozat print változata. Ahogy a könyv végére értem, már rá is függtem a Webtoon-ra, és addig nem is nyugodtam le, míg el nem jutottam az aktuális részhez. Megpróbálom párhuzamosan véleményezni a kettőt, hiszen a sorozat nélkül nincs a könyv, és egyébként egyperegy ugyanaz a képregény szerepel a kötetben, mint Webtoon-on.

 

Fülszöveg

Botrányos ​pletykák, vad bulik és tiltott szerelem – tekints bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit.

Perszephoné, a tavasz ifjú istennője nemrég érkezett Olümposzba. Anyja, Démétér a halandók világában nevelte fel, de miután lánya ígéretet tesz neki, hogy szent szűzként tanul tovább, megengedi, hogy az istenek pörgő, csillogó világába lépjen. Amikor Perszephonét szobatársnője, Artemisz elviszi egy buliba, az egész élete a feje tetejére áll: találkozik Hádésszal, és azonnal szikra lobban közte és az Alvilág sármos, de félreértett uralkodója között. Perszephoné belegabalyodik az Olümposzt uraló intrikák és viszonyok szövedékébe, miközben megpróbálja megtalálni a helyét – és a valódi hatalmát.

Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy új előzménytörténetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba.

Az első kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak az 1–25. fejezeteit tartalmazza.

 

Értékelés

Ez a képregénysorozat a legsikeresebb jelenleg, és értem is, miért. Nem csak a grafika és a színek varázsoltak el, de a téma is. A történet ugyanis Hádész és Perszephoné szerelmét dolgozza fel egy igazán új, modern köntösbe bújtatva. Emelem kalapom az alkotó előtt, aki képes volt ilyen ügyességgel összekombinálni az ókorit a modern vonulattal, egyszerűen ámulatba ejtő minden ötlete és annak kivitelezése. A mitológiai történeteket alapjaiban nem változtatta meg, szépen átdolgozta képregény formában az egyébként borzalmasan bonyolult és szövevényes életét a görög isteneknek. Természetesen nem csak az Alvilág ura és a tavasz istennője szerepelnek a történetben, ők vannak ugyan a középpontban, de bőven kap szerepet Zeusz, Héra, Prométheusz, Minthe, Hermész, Thanosz, Apollón, Artemisz, Démétér, Hekaté és Érosz is, csak hogy említsek néhányat a központi karakterek közül.

img_1810.jpg

A fiatal Perszephoné szeretne kikerülni édesanyja, Démétér látóköréből, így beleveti magát az Olümposz pletykás és szövevényes életének forgatagába. Belekerül a felsőoktatásba, Artemisz lakótársául fogadja, és tagjává válik egy olyan csoportnak, ami kizárja a férfiakat az életéből. A legelső bulin megismerkedik Hádésszal, amikor egy féltékenységi jelenet következtében az Alvilág ura gondoskodik biztonságáról. Hosszú történetük innen kezdődik, melynek útját ármánykodás, rosszindulat és titkok kövezik. Cselekményleírásba nem szeretnék bonyolódni, mert annyi minden történik, hogy lehetetlen is lenne, inkább másra térnék ki.

Bár elsőre úgy tűnhet, ez egy cuki kis tini képregénysorozat szép színekkel és menő karakterekkel, de ez sokkal többet rejt annál, mint amit elsőre leszűrünk. Ha valaki eljut a 100+ részekig, láthatja, hogy komoly traumákat, érzelmeket és családi tragédiákat boncolgat a szerző belebújtatva mindezt mitológiai történetek ruhájába. Olyan fontos témákkal foglalkozik – nagyon intelligens módon egyébként –, mint a szexuális trauma, szorongás, depresszió, alkoholizmus, családon belüli erőszak, zaklatás, moralitás. Szépen elkülöníthető a jó és a rossz karakterek szerepe, az alapvetően karcos mitológiai történeteket lelkünk mélyére hatoló érzelmi szálakkal szövi át.

Külön tetszik, hogy bizonyos fejezetek elején az alkotó figyelmeztet az esetleges érzékeny tartalomra. Ebből is látszik, hogy a művész mennyire figyelmesen kezeli ezeket a témákat, és bár nem néztem utána kérte-e bizonyos fejezeteknél szakember segítségét a tartalom lektorálására, de nekem az a gyanúm, hogy igen, mert annyira szépen építi fel a karakterek belső vívódásait és azoknak kezelését, hogy kizártnak tartom, hogy ne segédkezett volna egy pszichológus is a tartalomgyártásban.

img_1907.PNG

Hádész eddig is a kedvenc görög istenem volt, ez a sorozat pedig csak ráerősített erre. Annyira kedvesen és türelmesen kezeli a még szárnyait bontogató Perszephonét, hogy az ember épp csak el nem olvad egy-egy képkocka láttán. Hádész kapcsán tetszik a megoldás, hogy az Alvilágot egy nagy irodaépületből igazgatja, ahol természetesen ő a nagyfőnök, és hozza is ezt a formát, de a lehető legszuperebb módon. A kutyaimádatáról már nem is merek áradozni.

Említésre méltó az is, mennyire kifejező minden rajz, milyen jól ábrázolja a művész az érzelmeket a szereplők arckifejezésén át, a mozdulataikon keresztül. Szinte tapintható a kémia, a harag, a gyűlölet, vagy bármilyen érzelem, amit épp közvetíteni kíván.

És akkor a könyv forma. Azt gondolom, rajongóknak kötelező! Nagyon szép a kivitelezés, és határozottan jól esik levenni a polcról, belelapozni, és csodálni a szép rajzokat. A könyv az első 25 részt dolgozza fel, a pénztárcám már előre sír, de azért remélem, hogy az összes rész kiadásra kerül ebben a formában is. Bár Webtoon-on kényelmesebb és élvezetesebb olvasni, de nem élhetek e nélkül a könyv nélkül, egyszerűen csak kell, hogy ott legyen a polcomon, hogy bármikor fellapozhassam.

Minden héten vasárnap jelenik meg az új rész Webtoon-on, így tűkön ülve várom, mi fog történni az elkövetkezendő részekben.

Köszönet a Ciceró kiadónak, hogy megvalósították Magyarországon is a kiadást!

Értékelés: 5/5⭐

 

Adatok

Rachel Smythe – Olümposzi história 1.
Eredeti cím: Lore ​Olympus
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 384
Fordította: Márton Zsófia
Kötéstípus: keménykötés
ISBN: 9789634321606 

Képek forrása: webtoon, Rachel Smythe

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4416762846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása