Maggie Stiefvater – A sólyom nyomában
2021. december 07. írta: szaffipolca

Maggie Stiefvater – A sólyom nyomában

Álmodok-trilógia 1.

img_2083.JPG

 

Maggie azon írónők sorába tartozik, kinek könyveit bárhol, bármikor csak ajánlani tudom. Minden szerzeménye egy remekmű, történetei és írásmódja mindig tartogatnak valami újat és rendkívülit. Az oldalakról sugárzik, hogy az írónő kivételesen okos és intelligens, mindemellett pedig elképesztő művész.

 

 

 

Fülszöveg

„A mágikus ellentéte nem az átlagos.
A mágikus ellentéte az emberi.”

Az álmodók köztünk járnak… ahogy azok is, akiket megálmodnak. Az álmodók átka, hogy nem tudják abbahagyni az álmodást – legfeljebb megtanulhatják irányítani. Azok, akiket megálmodtak, nem élhetik a saját életüket, és ha az álmodójuk meghal, ők elalszanak örökre.

És vannak azok, akik üldözik az álmodókat. Hogy kihasználják és csapdába ejtsék őket. Hogy megöljék őket, mielőtt az álmaik kipusztíthatnák az emberiséget.

Ronan Lynch álmodó. Képes áthozni az álmaiból különböző ritkaságokat, de akár katasztrófákat is a hétköznapi valóságba. Jordan Hennessy tolvaj. Minél közelebb kerül ahhoz, amit meg akar szerezni, annál szorosabban kötődik hozzá.

Carmen Farooq-Lane vadász. A testvére álmodó volt – és gyilkos. Látta, mit képes tenni egy emberrel az álmodás. Ahogy azt is, milyen károkat tudnak okozni az álmodók. Bár az mind semmi a közelgő pusztuláshoz képest…

A világszerte rajongva szeretett Hollófiúk-sorozat szereplőinek új története – egy fantasy-thriller, ami a felnőtteket ugyanúgy magával ragadja, mint a tizenéveseket.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

 

Értékelés

Követem az írónő instagram oldalát, ahol a saját életéből is oszt meg részleteket. Így megértjük, honnan jön Gansey autók iránti rajongása, Blue családjának foglalkozása és a tarot kártyák ismerete, vagy épp a fel-felbukkanó művészek és a festészetről szóló szenvedélyes hangvételű bekezdések. A szerző rajong a sportautókért, saját kezűleg fest csodaszép tarot kártyákat. Imádja a lovakat is – gondolom innen a capall uiscék ötlete.

Éppen ezért, a könyveiből árad a hitelesség, valamint egy hatalmas adag misztikum. Ezt a misztikumot pedig úgy ontja oldalakon át, hogy egy percig sem kételkedem abban, hogy az, amit leír, tényleg létezik-e. Hát persze, hogy létezik! Olyan hihető minden a történeteiben és az írásmódjában!

Ez a trilógia a zseniális Hollófiúk sorozatának spin off-ja, mely az álmodókról szól. A Lynch-fiúk mellett több fő karakter is feltűnik, a történet több szálon fut, néha több idősíkon is. Megismerjük a zedeket és a vizionáriusokat, és egy nagyobb hatalmat, ami a háttérből mozgatja a szálakat.

Nem a megszokott mederben folyik tovább a történet, igaz a Hollófiúk sorozathoz kapcsolódik, de mégis teljesen más szálon futnak tovább az események. Érezhető, hogy közeleg valami gonosz, pusztító, valami készülődik, és ez sokáig rejtély marad, hogy pontosan mi, vagy ki az okozója, és hogy lehetne mindezt megakadályozni.

Ebben a sorozatban sokkal nagyobb részt kapunk a Lynch fiúk életéből, az álmodók és álmodottak családjából. Declan, Ronan és Matthew próbálnak megbírkózni a kialakult helyzettel, igyekeznek titkaikat még mélyebbre ásni és tudomást sem venni róluk, de sajnos a titkok folyton kimásznak a gödörből. Több mindenre is fény derül a fiúk múltjából, jobban megértjük, hogy jutottak el oda, ahol tartanak, milyen érzelmi megpróbáltatásokon kellett keresztülmenniük. És végre, jobban megismerhetjük Declant is, aki számomra eddig maga volt a misztikum, de igenis, ennek a fiúnak is vannak mélységei, és az egyik legérdekesebb karakterré lépett elő nálam. Bízom benne, hogy kap még szerepet bőséggel a következő részekben, ugyanis a történet úgy ért véget, hogy sok meglepetést ígér a jövőre nézve. De nem csak a Lynch fiúké ez a könyv.

Az egyik legkedveltebb szálam a Farooq-Lane – Parsifal vonal, a vadász és a látó története. Jó ideig, míg olvastam a könyvet, fogalmam nem volt, hova fog kilyukadni a két karakter a háttérben Lock-kal, de aztán szépen kezdenek a szálak összefonódni és kialakul a teljes kép. Ezt a teljes képet Hennessy, Jordan és a többi lány története egészíti ki, a hamisító művész és másolatai. Hennessy, hasonlóképp Ronanhez szintén álmodó, így képes áthozni bármit az álmokból, illetve képes lenne, de az erejét nem tudja kezelni, így egy rémálom miatt folyton a saját mását hozza létre.

Az álmodók veszélyben vannak, mert a látók megjósolnak egy súlyos véget, ezért a vadászok elébe akarnak menni a tragédiának. Erről szól ez a kötet, de nem lehet ennyire egyszerűen leírni, mert annyi minden történik, olyan sokrétű a cselekmény, és olyan szövevényesen alakul minden mozzanat, hogy túl puritán lenne csak egy mondatban összefoglalni a lényeget. Az érzelmi felépítése szintén említést érdemel, amit az tett lehetővé, hogy a karakter jellemek a lehető legalaposabban kerültek kidolgozásra. Ez Maggie nagy varázsa, többször is említettem már előző bejegyzéseimben, hogy profi módon alkot meg úgy személyiségeket, hogy erősek, de nem arrogánsak, ugyanakkor emberien esendőek. Mindegyik karaktere egy külön személyiség, mind érdekes, még Declan is, akit mindenki úgy próbál beállítani – még saját maga is –, hogy unalmas, pedig nem. Nagyon nem. Az is ügyes húzás volt, hogy az olvasót sokáig teljes sötétségben tartja a fő cselekmény kapcsán, lassan bontja ki, mi miért történik, ki miért kerül képbe. Hirtelen kapunk három szálat a könyv elején, ebből pedig csak egyet ismerhettünk a Hollófiúk sorozat kapcsán, mégis sikerült elérnie, hogy ne csak a Lynch fiúk érdekeljenek, hanem például a különös természetű Parsifal is.

Több morális kérdést is vet fel a kötet. Vajon mit etikus megtenni, hogy megakadályozzunk egy tragédiát? Erkölcsös dolog ártatlanokat öldökölni a nagyobb jó érdekében? Ebben a könyvben kik a jók, és kik a rosszak? A vizionáriusok vajon rosszak? Vagy a zedek a rosszak? Vagy csak Lock egymaga? Ki az a Bryde? Jó vagy rossz? Kinek az oldalán áll pontosan?

Ha szerettétek az írónő eddigi történeteit, a fanyar humorát, a szarkazmusát, a lehengerlő stílusát és zseniális írásmódját, ne hagyjátok ki ezt a könyvét sem! Maggie újra és újra bebizonyítja, hogy ő az egyik legjobb ebben a műfajban, és ha egyszer valaki felveszi a fonalat az észjárásával, és érti őt – mert őt szerintem igenis érteni kell –, akkor nem tudja majd elengedni. Köszönöm neked, Maggie!

Értékelés: 5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Maggie Stiefvater – A sólyom nyomában
Eredeti cím: Call ​Down the Hawk
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 520
Fordította: Nagy Boldizsár
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789635617586

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4116763394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása