Stacey Halls: Lelenc
2022. május 16. írta: szaffipolca

Stacey Halls: Lelenc

fe2716f0-b648-44be-8e9a-a3e7fe4a5325.jpgA Familiárisok című könyv kapcsán ismerekedtem meg Stacey Halls nevével, és azután nem volt kérdés, hogy mindent szeretnék elolvasni az írónőtől, így bátran vetettem bele magam a Lelenc olvasásába is. Ahogy előtte sem, most sem ért csalódás, Halls hozta az elvárt színvonalat.

 

Fülszöveg

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat.

London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért.

Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.

 

Értékelés

A hangulat itt is adott: borongós, szomorkás, kesernyés. A XVIII. század Londonjában találjuk magunkat mélyszegénységben, ahol egy anya kénytelen egy időre lemondani gyermekéről, a nyomorban nem maradna életben. A lelencház lehetőséget ad arra, hogy a megszületett, de nem kívánt gyermeket elhelyezzék, így a szülők ezt a megoldást választják, hogy elkerüljék gyermekük korai és utcán ért halálát. Nagyon nehéz volt beleképzelnem magam Bess szerepébe, egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy megválnék egy gyerektől, de nyilván, Bess helyzetében nem volt más opció. A baba új nevet kap a lelencházban, valamint egy talizmánt, sorszámot, ami igazolja kihez tartozik a baba, amikor édesanyja kiváltaná.

Bess gyűjtöget és reménykedik, keményen dolgozik, majd, amikor elérkezik a nagy nap, felkeresi a lelencházat, hogy kiváltsa a lányát, aki azonban nincs ott.

Alexandra fóbiái nem engedik őt távol az otthonától, bezárva él csekély személyzetével és kislányával. A férje már rég elhunyt, így csak a gyermeke maradt utána. Egy barátja tanácsára pesztrát fogad a kislány mellé, innen pedig mindhármuk sorsa összefonódik, majd egyre több titok és rejtély kerül felszínre.

Nagyon megható történet és nehéz állást foglalni végül, de a legjobb: nem is kell. Az írónő sem teszi. Valahogy egyszerre minden igazságos és igazságtalan. Végig érezhető, merre halad a történet, viszont a végkifejlet kellemesen meglepett, nem számítottam rá.

Ami miatt hitelesnek tartottam a könyvben leírtakat; Stacey Halls remekül festi le a korabeli Londont, szinte érezni a bűzt és a szegénység nyomait, látni a koszt lelki szemeink előtt, ami ekkor jellemző volt a városra. Néha viszont túl részletesnek hatott, a történet szempontjából nem volt indokolt annak leírása, melyik utcát melyik követi, ha jobbra, ha balra kanyarodunk, ezek a részek túlírtnak hatottak. A Familiárisok végén éreztem némi kapkodást és összecsapottságot, illetve logikátlan érveket, itt viszont ezt már nem láttam így, cserébe kevésbé volt olvasmányos, mint a boszorkányos könyv. A cselekmény lassabban és vontatottabban haladt, kevesebb izgalmat éltem át, mert bár sejtettem hova tart a sztori, kellett volna bele egy erőteljesebb kaland vagy fordulat, ami fenntartja az érdeklődésemet. Ugyanakkor Stacey Halls írói stílusa sok mindent ellensúlyoz, érződik a rengeteg kutatómunka is, ahogy beleépíti a valóságot a kitalált történetbe. Remekül ötvözi a kettőt.

A könyv igazi érzelmi hullámvasút, a váltott szemszög pedig csak fokozza a tehetetlenség és nyomorúság érzetét bennünk is, hiszen mindkét szereplő küzd saját nehézségeivel. Alexandra szemszögét sokkal érdekesebbnek találtam, már csak azért is, mert a kislány odakerülésének rejtélye végig fenntartotta a figyelmem, így jobban pörögtek az oldalak ezeknél a részeknél.

A történeten túl a borító is érdemel dicséretet, ugyanúgy, mint az összes KULT könyv, a Lelenc szintén gyönyörű covert és kiváló kötést kapott.

Hamarosan megjelenik az írónő Mrs. England című regénye is, kíváncsian várom mit tartogat a thriller címkével ellátott új kötet.

Értékelés: 4/5⭐

 

 

Adatok

Stacey Halls: Lelenc
Eredeti cím: The Foundling
Kiadó: XXI. század
Oldalszám: 318
Fordította: Simonyi Ágnes
Kötéstípus: keménykötés
ISBN: 9789635680528 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9917832875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása