Annie Gray: A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
2022. június 22. írta: szaffipolca

Annie Gray: A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

Blogturné

img_0319.JPGA Downton Abbey és az angol konyha rajongóinak örömére a 21. Század Kiadó elhozta nekünk a hivatalos szakácskönyvet, mely Annie Gray ételtörténész kutatómunkájának gyümölcse. Fedezzétek fel velünk ezt a gyönyörű szakácskönyvet! Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából.

 

Fülszöveg

A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.

Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.

A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.

A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.

A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.

Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.

Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!

 

Értékelés

A Downton Abbey rajongók biztosan megfigyelték, hogy a sorozatban a legtöbb interakció az étkezések közben vagy a konyhában zajik. S eközben bizony gyönyörködhettünk a gyönyörű tálalásban, az ételekben, vagy éppen megfigyelhettük, hogyan uralja a káoszt a lányokkal karöltve Mrs. Patmore. Személy szerint a kedvenc jeleneteim mindig a konyhában játszódtak, és tény, hogy itthon, nálunk is a konyha a központi a hely. Szinte folyton ott vagyok, szeretek sütni-főzni, ráadásul Downton Abbey rajongó lévén muszáj volt lecsapnom erre a könyvre. Kíváncsi voltam az angol ételekre, az elkészítési módjukra, és arra, hogy vajon mennyire tudnám ezt beilleszteni a többnyire magyaros ízlésvilágunkba. Találtam ütközéséket is, de azért azt kell mondanom, merőben más, mint a magyar konyha. Nagyon sok a halétel, ami ott érthető, itthon kicsit macerásabb, sajnos nálunk a hal inkább csak az ünnepi menü része.

img_0327.JPG

Annyira meseszép ez a szakácskönyv, nem is tudom, hol kezdjem a méltatást, de haladok kívülről befelé. A borító nem is kényszerül különösebb magyarázatra: tökéletes. Színeiben, összhatásában, kivitelezésben; egyszerűen mesés. Adja a kor hangulatát, figyelemfelkeltő, egyszerű, de mégis nagyszerű. A keményborítós fedlap kapott egy védőborítót is, ez abszolút plusz pont.

A könyv nemcsak úgy belecsap a receptekbe, előtte kapunk egy kis korképet. A szerző időben betájolja a sorozatot (az I. világháború előtti évektől kezdődően egészen az 1920-as éveket öleli fel), és azt is leírja, hogy azok az események, amik ebben az időszakban történtek, mint például az I. világháború, az utána következő nehezebb időszak és a felső osztályok hanyatlásának időszaka milyen hatást gyakoroltak a mindennapi életre és az étkezési szokásokra egyaránt. Annie Gray ételtörténész figyelembe véve a sorozatban látott ételeket és a korabeli angol konyha fogásait, kutatásának eredményét ebben a csodás szakácskönyvben örökítette meg. Néhol egy kis modernizációra szorult az alapanyagok változása miatt, illetve a mértékegységekben is segít. Alternatív megoldást is kínál, ugyanis nem mindenhol beszerezhető egy-egy alapanyag, így kicsit megkönnyíti a mi dolgunkat is.

img_0420.JPG

A könyv elején konyhai jegyzetek cím alatt számos hasznos információra bukkanunk – még én is tanultam új dolgokat –, ugyanis kapunk egy kis fejtágítást arról, hogy az alapanyagok miként lépnek kölcsönhatásba egymással, mi az eredmény, a receptekben felsorolt hozzávalók pontosan mit takarnak, milyen minőségű alapanyagot kell keresnünk. Rendkívül hasznos, érdemes elolvasni, mielőtt nekifogunk bármely receptnek.

A tartalomjegyzék is mutatja, Annie két nagy részre bontja a recepteket: Emelet és Alagsor. Ezen belül külön taglalja az előételeket, leveseket, reggeliket, desszerteket stb… Rengeteg finomságot fedezhetünk fel a receptek között, én is elkészítettem kettőt, ezekről csatoltam a bejegyzéshez képeket (Karácsonyi fatörzs és Kávés banánkenyér).

A képek gyönyörűek; találunk életképeket a sorozatból, illetve egyedi ételfotókat is. Amit hiányoltam az, hogy nem minden ételhez tartozik fotó, ami azért nehézkes, mert egy idegen ország ételeit nehéz vizualizálni kép nélkül. Jobban megkíván az ember egy-egy falatot, ha társul hozzá vizuális élmény. Ezt leszámítva kifogástalan, rajongóknak kötelező. Amint elkezdtem lapozgatni, előtört bennem a sorozat hangulata, és persze egyből éhes is lettem. Nem csak az ételekhez kaptam ötletet, de a tálaláshoz is, hiszen arról is kapunk korhű leírást.

Ha tetszett az ajánlóm, és szívesen beszereznéd a könyvet, ezen a linken megtalálod.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Adatok

Annie Gray: A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
Eredeti cím: The Official Downton Abbey Cookbook
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 272
Fordította: Hajós Szandra
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789635681310

 

289011278_10218091813401817_991987524559700446_n.jpg

 

Nyereményjáték

Összekevertük a sorozat szereplőinek nevének betűit, lássuk, ki tudjátok-e bogozni. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

thtawme ewrcaly

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

06.22. Szaffi polca
06.24. Hagyjatok! Olvasok!
06.26. Ambivalentina
06.28. Könyv és más
06.30. Booktastic Boglinc

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr417864491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása