Stacey Halls: Mrs. ​England
2022. július 26. írta: szaffipolca

Stacey Halls: Mrs. ​England

Blogturné

img_1379.jpgStacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

 

Fülszöveg

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.

A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.

Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.

 

Értékelés

Izgatottan vártam az angliai írónő harmadik magyarul megjelenő könyvét; sejtelmes és misztikus világával már az első kettővel is teljesen elbűvölt. Ő az idei év felfedezettje nálam. Minden egyes története kicsit más és más, és mégis kicsit ugyanolyan. Nem témájában, inkább hangulatában.

A történelmi fikciók nagy kedvencemmé váltak az elmúlt évek során, Stacey könyvei pedig különösen megkapóak. Mindig egy megtörtént esemény köré ír misztikus, borongós történeteket. Ezúttal sem történt másként.

Ruby May, a kiváló eredményekkel végzett dadus az England családhoz kerül, ahol a férj és feleség négy gyermekéről kell gondoskodnia. Már a kezdetektől érzékel valami furcsát a család körül, és az egész környék atmoszférája sem könnyíti meg May dadus dolgát, de a gyerekekre koncentrálva eltelnek a napok. Két rejtély is fedve marad előttünk szinte a végsőkig: May dadus múltja és az England család titka.

Az időnek az volt a szokása Hardcastle House-ban, hogy mozdulatlanul állt; múlását csupán az egyre hidegebbé váló reggelek és a földet borító, egyre mélyebb levélszőnyegek jelezték.

Sok minden a javára írható a történetnek. Egyrészt, a remek történetvezetés. Lassan bontakozik ki a cselekmény, nincs semmi elsietve. Ennek köszönhetően részletes leírást kapunk a korról, a szereplők érzelmeiről és a tájról. Másfelől, végig érezhető a lappangó feszültség, valamint a titkok miatti folytonos borzongás. May dadus bizonytalansága és kétségbeesettsége ragályos, én is átvettem az ő érzelmeit és félelmeit. Szakmájában magabiztos személy, de a magánéletben igencsak instabil. Folyton fél és retteg, kísérti a múltja, az elvarratlan szálak, a családja anyagi helyzete és a testvére betegsége. A sok súly szinte agyonnyomja őt, miközben próbál valami boldogságot találni magának. A férfiakkal való kapcsolata igencsak érdekes. Sokszor kiütközik a tapasztalatlansága, éppen ezért szerethető karakter ő, mert nagyon is esendő, mint mi magunk is.

Miért van ebben a házban mindig olyan érzésem, mintha állandóan mozogna a föld? Miért nem tudom egyik napról a másikra, hogy hányadán állok?

A kor leírása is tetszetős, nem idealizált, a nyers valóságot adja vissza az időszakról. Teljes mértékig úgy éreztem olvasás közben, hogy én is ott lézengek Englandék házában és keresem a válaszokat. Próbálok kiigazodni Mr. England viselkedésén, igyekszem megfejteni Mrs. England furcsaságait, vívom a harcaimat a cselédekkel, miközben próbálom életben tartani a négy gyereket.

A feszültségkeltés az írónő legnagyobb erőssége a kiváló stílusa mellett. Folyton ott lappanganak a titkok a sarkunkban, a kétely érzete szinte szétfeszíti a sorokat.

Egyetlen hibát tudok felróni az írónőnek, néha képes elveszni a részletekben, és a korhű ábrázolás érdekében túl részletesre ereszt néhány leírást, ami a történet szempontjából felesleg és az olvasót is zavarhatja. Érezhető, hogy alaposan utánanézett minden részletnek a hitelesség érdekében, de a túlságos precizitás az első szakaszban nálam negatívan csapott vissza. Nem vett el az élményből persze, csak megjegyeztem magamnak, hogy a Lelenc című könyvénél is ugyanezt éreztem.

A szoba olyan csendes volt, hogy hallottam, ahogy megszakad a szívem, és ez úgy hangzott, mint amikor egy százszorszép szára kettétörik.

A könyv nem csak belül rejt csodákat, de kívülről is mesés. A kiadó kitesz magáért borítók terén, ezt már többször is megállapítottam, ám Stacey könyvei még így is kiugróan szépnek minősülnek a KULT sorozatból. A keménytáblás megoldás nálam hatalmas plusz pont minden alkalommal, a védőborító szintén. A belső borítót pedig minden alkalommal megcsodáltam, akárhányszor kinyitottam a könyvet. A védőborító is álomszép, szemet gyönyörködtető harmónia. Ráadásul a könyv szépen is terül, ami nem hátrány a kényelmes olvasásánál.  Tipikusan az a könyv, amit már csak azért is megvesz az ember, hogy csodálja a polcon.

Összességében azt gondolom, ismét egy érdekes és egyedi történetet kaptam, érzelmeket váltott ki belőlem; együttérzést, borzongást, félelmet és kíváncsiságot. A meghökkentő befejezés is megtette a hatását, a szerző kiegészítő megjegyzése pedig egészen elborzasztott.

Értékelés: 4,5/5⭐

Ha az ajánlom felkeltette az érdeklődésed, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet.

 

Adatok

Stacey Halls: Mrs. ​England
Eredeti cím: Mrs. England
Kiadó: XXI. Század
Oldalszám: 350
Fordította: Simonyi Ágnes
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789635682409 

 

294942970_5635214049872869_9208262995382068856_n.jpg

 

Nyereményjáték

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd.

A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

07.20. Csak olvass!
07.22. Utószó
07.24. Olvasónapló
07.26. Szaffi polca
07.28. Könyv és más
07.30. Kelly és Lupi olvas
08.01. KönyvParfé
08.03. Zakkant olvas
08.05. Readinspo

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr6517891455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása