Zalka Csenge Virág: A ​Varjúherceg; Ribizli ​a világ végén
2022. augusztus 22. írta: szaffipolca

Zalka Csenge Virág: A ​Varjúherceg; Ribizli ​a világ végén

img_1830.JPGA népmesék kiemelt elemei kultúránknak, fontos, hogy őrizzük és továbbadjuk őket. Ezeken a meséken keresztül megismerjük a régi népi szokásokat, az akkori világszemléletet és hitvilágot. Ezek a mesék a mindennapi élet eseményeit ötvözik a csodás elemekkel.

Dr. Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó és író összegyűjtött és megvizsgált számos csodás népmesét, majd a Móra könyvkiadó Herbszt László illusztrációival ellátott gyönyörű mesekönyvekben jelentette meg. Korábban itt írtam A kalóz királylány nemzetközi népmeséket feldolgozó kötetről, most a sorozat másik két könyvét mutatom be: A varjúherceg és a Ribizli a világ végén című köteteket. Előbbi ismert népmesék ismeretlen változatait mutatja be, utóbbi a régi, klasszikus magyar népmeséket korunk gyermekeire hangolva.

 

A varjúherceg

Ez a könyv bebizonyítja nekünk, hogy bár akadnak bőven különbözőségek országaink kultúráiban, valami azért mégis közös: a mesék alapja. Jól ismert meséink, mint például A só vagy a Fehérlófia más országok gyűjteményeiben is fellelhető, csak kicsit másként. Felnőttként is élvezetes, hiszen egy ismerős ámde ismeretlen történetet fedezhetünk fel, így kicsit elmerülhetünk más kultúrák történeteiben is.

Érdekes volt megtudni, hogy létezik egy nemzetközi népmese-katalógus, mely összegyűjti típusonként a meséket, sokat segítve ezzel a mesemondók munkáját. Egyes változatokban lehet az királylány épp királyfi, vagy egy nálunk jól ismert növény egy másik ország meséjében a saját népszerű növényét említi, így rengeteg féle változata létezik egy-egy történetnek. Az írónő kitér arra is, hogy nincs olyan, hogy „eredeti” mese, és a többi csak átköltés, nem, hiszen az idő folyamán a mesemondók és a kultúrák mindig csiszoltak itt-ott, hozzátették a saját személyiségüket, a környezet sajátosságait. Ettől szép a mesék világa; változatos és értékes.

 

Ribizli a világ végén

A könyv egyik különlegessége, hogy bár a mesék régiek, a nyelvezete és a mondandója viszont abszolút a mai gyermekekre lett finomítva. Ezek a történetek régiek, és az eredeti szöveg érthetetlen lenne, így az írónő némi hozzáértő hangolással valódi meseélményt nyújt kicsiknek és nagyoknak – mert azért valljuk be, felnőttként is élvezetesek ezek a mesék. Személy szerint a mai napig a magyar népmesék rajongója vagyok, örök kedvencem A só című mese, amely találóbban már meg sem fogalmazhatná a szeretet mértékét.

A kötet másik különlegessége, hogy olyan meséket is rejt, melyek még soha nem jelentek meg nyomtatásban.

A könyv mögött hatalmas kutatómunka áll, Dr. Zalka Csenge Virág felkutatta egy-egy mese összes elérhető változatát, majd meghagyva annak alapját, beletéve szívét-lelkét, megalkotott egy olyan verziót, amely a legkedvesebbnek bizonyult számára. A könyv végén olvashatunk a népmesék keletkezéséről és formálódásáról is. Fontos, hogy az alapok mindig megmaradnak, de a mesemondók saját magukból is tesznek a történetekbe, így nincs két egyforma verzió (pl. egyik mesében hattyú, a másikban a varjú ugyanazt a madarat személyesíti meg). Kultúránk rendkívül gazdag, és az írónő kiemeli, mennyire szerencsések is vagyunk, hogy ilyen szép számban fennmaradtak ezek történetek – egyetértek.

Gondos válogatás eredménye ez a 39 mesét felölelő kötet, ugyanis ledönti a mostanában sokat hallott előítéleteket a magyar népmesékkel szemben: igenis, vannak hős királylányok, kedves, jóravaló boszorkányok, nem minden testvér irigy, nem minden királylány kényes, és a fiúk sem csak a fizikai erejükkel rabolják el a hölgyek szívét. A régi értékek ugyanúgy érvényesek a mai világra is, csak sajnos erről elfeledkezünk. Igenis fontosak, és igenis átültethetők.

A sorozat összes kötetét a rendkívül tehetséges Herbszt László illusztrálta. Ezek a rajzok méltó kiegészítői a történeteknek, színeiben, hangulatában remekül passzolnak Dr. Zalka Csenge Virág munkájához. Az illusztrációk elképesztően precízek, a rajzok szimmetriája tökéletes, a vonalak erőteljesek, a színek pedig határozottak, de nem tolakodóak. Nem hazudok, amikor azt mondom, ha Herbszt László által illusztrált könyvet látok: kell!

Tiszta szívből ajánlom a sorozat összes kötetét, végtelenül igényesek minden tekintetben, valamint  valódi értéket is hordoznak, ezáltal igazán értékesek is.

 

A sorozat kötetei ezen a linken megvásárolhatók.

 

Adatok

Zalka Csenge Virág: A ​Varjúherceg
Kiadó: Móra
Oldalszám: 208
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634868002 

Zalka Csenge Virág: Ribizli ​a világ végén
Kiadó: Móra
Oldalszám: 238
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634862482 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr2517913349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása