Szántó Dániel: Dorian – ​Tündekard
2022. október 30. írta: szaffipolca

Szántó Dániel: Dorian – ​Tündekard

A kiválasztottak krónikája

img_3244.jpgSzántó Dániel nevét eddig egyértelműen a krimi könyvekhez kapcsoltuk, most viszont kénytelenek vagyunk újrarendezni a gondolatokat, hiszen megjelent az író első high fantasy kötete is, mely a Dorian: Tündekard nevet kapta. Elmerülhetünk egy új világban, ahol tündékkel és törpökkel találkozhatunk, egy ijesztő sárkány elől bujkálhatunk és megvívhatjuk csatánkat saját magunkkal is. A bejegyzésemben végigveszem, miért is ajánlom ezt az újonnan megjelent könyvet minden fantasy rajongónak.

 

Fülszöveg

"Fontos leszögeznem rögtön az elején, hogy a Tündekard nem egy mese. Tudniillik a mesék általában boldog véggel zárulnak, és nem tudom garantálni, hogy Efraim Dorian kalandjai ily módon érnek véget."

Három évtized telt el a nagy háború óta, amelyben a tündék, törpök és emberek hadának sikerült legyűrnie az Árnyak seregét. A szörnyű áron kivívott győzelem óta béke honol, ám Esuasneket, a tündevilág szívét veszély fenyegeti - mégpedig olyan irányból, amire senki sem gondolna. Dorian, a gyengesége miatt kiközösített ifjú tünde az Esuasnek közelében elterülő tiltott rengetegben tölti napjait, ahol egy nap különös pengedarabra lel. Meryl, az egész világot bejárt bölcs úgy véli, hogy Dorian az Árnyak kardjának egy részére bukkant, amelynek ereje semmihez sem fogható, és amelynek már hosszú ideje nyoma veszett. A kardnak kulcsszerepe volt az Árnyak feletti győzelemben, és most ismét létfontosságú lehet a gonosz gyülekező erői elleni harcban. A pengedarab ugyanis önálló akarattal bír, és valamiért az eddig egész életében lekicsinyelt Doriant szemelte ki céljai elérésére. Ő a kiválasztott, akinek egyesíteni kell a széttört kard részeit, ám az ifjúban egyre több kérdés merül benne az isteni eredetű varázstárgy valódi szándékaival kapcsolatban. Eközben az Árnyak szolgái folyamatosan a nyomában járnak, és egy szörnyűséges fekete sárkány és lovasa vadászik rá. Bízhat vajon a hosszú és veszélyekkel teli útja során mellé csapódó társaiban? És bízhat önmagában, miközben a hatalom kísértése állandóan a fülében duruzsol?

 

Értékelés

Már régóta terveztem olvasni Szántó Dánieltől, a kívánságlistámon ott csücsülnek az általa írt krimik, viszont az új megjelenés teljesen elcsábított, és végül a Tündekardot olvastam el elsőként. Az utóbbi években tudatosan figyelek arra, hogy minden hónapban olvassak magyar szerzőtől, és fel is hívjam a figyelmet ennek fontosságára a blogomon és az instagram oldalamon egyaránt. Kiváló magyar írókkal büszkélkedhetünk, és ha az ember elég türelmes és kitartó, megtalálhatja azokat, akik pontosan nekik írják történeteiket. A fantasy egyébként sem a legegyszerűbb zsáner a műfajban a high fantasy még inkább, így tárt karokkal fogadok minden magyar szerző által írt epikus fantasy művet. Egy újabb kincsre leltem, hiszen Dorian története hatalmas kalandot ígért; az első kötet felvezetése egy hosszú útnak, melyre ha rálépsz, garantálom, hogy nem fogsz unatkozni.

img_3243.JPG

Nem szeretek hasonlítgatni, mert kár is a körtét az almához hasonlítani, de érezni Tolkien hagyatékát az oldalakon – ami pozitív. A high fantasy atyja (ez nem tudom, hivatalosan így van-e, de számomra ő az) olyan inspirációt hagyott maga után, amit sajnálatos is lenne figyelmen kívül hagyni, így, ha valaki él vele és megragadja, és a saját ízlése szerint formálja, azt mondom: hajrá! Így, akik szeretik A gyűrűk ura világát, tudják majd élvezni Dorian történetét is, mert akadnak kapcsolódási pontok.

Az író felépített egy saját világot – hozzáteszem elég alaposan –, mely egyéni történelmet és kitalált lényeket kapott. A cím is sugallja, találkozunk tündékkel, és ha már tündék, akkor törpök is élnek ebben a világban, de ott vannak a varázslók, sárkányok, az árny lényei és a kirrinek. A történet egy saját öntudattal rendelkező kard, illetve annak darabjai és Dorian sorsa köré szövődik. Csak a kiválasztott uralkodhat a kard felett – és nem fordítva. Dorian küldetése, hogy egyesítse a darabokat, és megküzdjön a sötétséggel. Meryl indítja útnak őt, aki a gyönyörű tündelánnyal, Rowenával és új útitársaival próbálja túlélni az akadályokkal teli utat. A kaland és a küldetés tehát adott, de nem csak ez nyújtott lendületet az olvasáshoz.

Ami felett nem tudsz uralkodni, az uralkodni fog te feletted.

Mindig félek kicsit, amikor egy számomra addig „olvasatlan” szerzőtől olvasok, mert nagyon el tud hasalni nálam egy könyv az írói stíluson, főleg, ha nincs. Örömmel konstatáltam az első oldalak után, hogy itt ilyen gondom nem lesz. Az író stílusa olvasmányos, lendületes, a mondatok szépen szerkesztettek és választékos a fogalmazásmód. Egyszer sem akadtam meg. A történet E/3-ban íródott, főleg Dorian szemszögéből. Ám a legjobban a dalokat és a versikéket szerettem a könyvben; egyszerűen gyönyörűek! Sokkal közelebb hozta hozzám a karaktereket, így az egész történetet személyesebbé tette számomra.

[…] Ki egyensúlyt hoz a lakott világba
Gyenge és erőtlen, sötétbe zárva
Életének fénye, lelkének súlya
Égi villámokkal kiszabadul onnan […]

Mivel high fantasy könyvről van szó – melynek fontos eleme a világépítés, ami rengeteg új hely, lény, és történelmi szál megalkotásával és ismertetésével jár együtt –, nehéz megfelelően eloszlatni, hogy az olvasóra ne zúduljon rá minden információ egyszerre. Ha újrakezdeném a könyvet, a bevezetőt kihagynám, és csak a végén olvasnám el, mert a sok infó amennyire kedvcsináló, pont ugyanannyira terheli le az agyat. Amikor a szereplők meséltek a múltról, ugyanezt éreztem: sok volt az adat, kevesebb is elég lett volna, mert a teljes világ megértésére és felfedezésére egy egész sorozat áll majd rendelkezésre. Jobban preferálom, amikor a karaktertől indulunk kifelé, és ő tágítja a világot előttünk, így ismeretlenül csöppenünk benne a sztoriba, és vele együtt fedezzük fel a múltat és a teret. Persze ez nem vett el az élményből, ez csak az én szubjektív véleményem.

Az anyagi javak megmérgezik az elmét, a hatalom homályban tartja, a vakság végleg rabságba sodorja az embert.

Ha egy szóval kellene jellemeznem a könyvet, akkor a lelkesítő szót használnám. Sőt, annyira lelkesített, hogy olyasmire inspirálódtam, amire eddig még soha; terveztem pár borítót a könyvhöz – a bejegyzés alján megtalálod őket.

Köszönöm a könyvet és az élményt Szántó Dánielnek! Ajánlom szeretettel Dorian történetét minden fantasy rajongónak, és azoknak is, akik ismerkednének a műfajjal, de még nem tudják melyik kötettel kezdjék.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet!

 

Borítótervek

 

2.PNG

bcf568b3-17ed-4883-8137-c3d02025ab9b.PNG

3a9ad5d8-7b4e-488e-9402-72af37c38e3b.PNG

 

Adatok

Szántó Dániel: Dorian – ​Tündekard
Kiadó: Alexandra
Oldalszám: 464
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789635823987

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1917965592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása