Puska Veronika: Vétett ​út
2023. október 27. írta: szaffipolca

Puska Veronika: Vétett ​út

r74a2468.JPGÚgy váljanak valóra a (jó)kívánságok, mint ahogy az enyém vált valóra Puska Veronika története kapcsán. Nem is olyan régen, a kezembe került a GABO Az év magyar science fiction és fantasy novelláskötete (2019-es), és abban felfedeztem néhány felejthetetlenül jó novellát. Az ajánlómban kiemeltem néhányat, az egyik épp Puska Veronikáéhoz kapcsolódott, ezt írtam megjegyzésként: „egy teljes könyvet belőle! Imádtam a beleszőtt folklórt és minden kegyetlen húzást”. És tessék, itt egy regény tündérekkel, kegyetlen fordulatokkal és letehetetlen, olvasmányos írásmóddal.

 

Fülszöveg

Bár ​sikerült elszakadnia betöréses lopásokkal tarkított múltjától, Márk Budapestre költözve sem az átlagos huszonévesek életét éli. A talpraesett srác egy barátjával együtt egy titokban működő varázslórend növendékeként próbálja letenni a szükséges próbákat, hogy aztán belőlük is az emberek védelmére felesküdött garabonciások legyenek, arra azonban egyikük sem készült fel, milyen áldozatokat kénytelenek meghozni a siker érdekében.
Dóra stabil munkahely nélkül, de boldog párkapcsolatban él a fővárosban, és igyekszik nem gondolni vér szerinti családjára, az egészen különleges hagyományokat őrző közösség mellett ugyanis súlyos traumáját is hátra akarja hagyni. Miután azonban barátján különös betegség jeleit látja, és egy tündér felajánlja neki, hogy eltűnt felesége előkerítéséért cserébe segít megtörni a fiúra kivetett átkot, a lány kénytelen-kelletlen belevág egy veszélyekkel teli kalandba.
A régóta fantasy és sci-fi novellákat publikáló Puska Veronika bemutatkozó regénye folklórelemekkel játszó urban fantasy, amelyben a vágyott új életért gyökeres átalakuláson kell keresztülmenni, és semmi garancia arra, hogy minden az elvárásoknak megfelelően alakul.

 

Értékelés

A cselekmény több szálon fut, főként két szereplő köré épül, de a bontakozó történet új karaktereket is hoz magával. Márk és Dóra állnak a történet középpontjában, sorsuk keresztezi egymást; az ellopott árnyék egy egész eseménysor kezdetét jelenti. Míg Márk a garabonciások világában próbál érvényesülni, addig a hagyományokat tisztelő, közösségéből elmenekült Dóra a tündérekkel való alkudozásban igyekszik meglelni a kiutat.

A történet Magyarországon játszódik – nagy része Budapesten –, ahol a varázsvilág aktívan működik. A szerző elképesztő ügyességgel szőtte bele a folklórt a mai (’80-as évek talán) világ működésébe. Az iglicek kegyetlenkedéséből is kijutott bőven, de azért egyik fél sem maradt alul brutalitásban.

És hogy miért is tudtam ennyire szeretni az egészet? A téma eleve nagyon érdekes, a folklór mindig is a gyengéim közé tartozott, szeretem a népi hagyományokat, a régi meséket, mindent, amiben van boszorkány, tündér, mókár, beszélő erdő, és még sorolhatnám. Azt már fent említettem, hogy különösen érdekes volt ezt egy nem annyira régi világ szövedékében olvasni, hogyan mosódik össze a régi és az új, össze tud-e kapcsolódni a kettő, tud-e együtt működni, és ha igen, hogyan. A cselekmény csavaros, egy percig sem éreztem azt, hogy tudom mi lesz a sztori vége, még csak nem is sejtettem.

Kalandos, sötét, sokszor kegyetlen, a történet és a szereplők nem hazudtolják meg önmagukat. Nem arról szólt, hogy oh, itt egy kegyetlen világ, ott liheg a halál a szereplők a nyakában, végül minden happy és rózsaszín. Annak ellenére, hogy feloldozást ugyan nem kaptam, mégsem voltam csalódott, mert így kellett lennie, így volt korrekt. A tekervényes és aktív cselekmény és a téma mellett a szereplők személyisége is érdekesre sikerült. Könnyű azonosulni velük, mert mind hordozunk magunkban ezekből az érzelmekből bőven, ugyanakkor hibáznak ők is, és kiderül, önzőnek lenni mégis csak emberi dolog. A tisztának tűnő tettek mögött lapulhat önös érdek is, de attól még a tett nem veszít értékéből. Kedveltem Márk „borsodi virtus” -át és a lázadó énjét, aki keresi önmagát ebben a varázslatos világban.

A szöveg minőségén érződik a hozzáértés és a gondos szerkesztés, a történet olvasmányos, jól összerakott és alaposan felépített, átgondolt. Kiváltképp szerettem a tündérek beszédét olvasni.

Számomra az egyik idei kedvenc lett, bátran ajánlom a folklór és az urban fantasy rajongóinak.

Értékelés: 5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Puska Veronika: Vétett ​út
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 358
Kötéstípus: kartonált, füles
ISBN: 9789635664603

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9018244645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása