Az Úr 1763. esztendejében, Füreden - Könyvajánló
2021. május 20. írta: szaffipolca

Az Úr 1763. esztendejében, Füreden - Könyvajánló

Karády Anna - A ​füredi lány

Ez a történet a lehető legjobbkor érkezett meg hozzám vándorkönyv formájában, hogy később továbbroboghasson elkápráztatva a következő olvasót is. Pontosan erre a könyvre volt most szükségem, az idilli hangulat, a nem mindennapi szerelmi szál, és a részletes leírások teljesen levettek a lábamról. Semmi másra nem vágyom jelenleg, minthogy elrepítsen egy örvény az Úr 1763. esztendejébe, és megcsodáljam az akkori életet, minden negatív tényezőjével együtt is.

img_4197.JPG

Tény és való, hogy a történelmi adatokat sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, így elhittem minden sorát. Az a típusú ember vagyok, akiről világ életében leperegtek a humán tárgyak tananyagai, de mentségemre szóljon, bármilyen bonyolult pénzügyi helyzetet átlátok és megoldok. Így sajnos a történelmi adatokkal kapcsolatban véleményt formálni nem tudok, nekem hitelesnek tűnt. Azt viszont éreztem, hogy rengeteg a tudás és a kutatómunka a történet mögött, ezt mindenképpen szeretném kiemelni, mert ez volt az egyik olyan faktor, ami az én szememben magasabb színvonalra emelte a könyvet. Bár a romantikus szálon van a hangsúly, mégis egyenlő mértékben kiemeltté váltak a kor adatai, leírásai, a társadalmi helyzet bemutatása. És igen, ebben a korban férfiként lehetett csak boldogulni, a nők szava itt mit sem számított. Tetszett az érintetlen természet bemutatása, a technika nélküli élet. Hozzáteszem, mielőtt elragadna az a bizonyos örvény, felmarkolnék a patikában jó pár csomag tetanusz oltást és antibiotikumot.

Csakhamar rájöttem, hogy nem azért mosolyog, mert nem veszi észre a rosszat a világban, hanem azért, mert észreveszi a szépet. Az összeset.

Anna akaratán kívül 2020. Balatonfüredjéről egy örvényben, furcsa zaj kíséretében 1763. Füredjén találja magát. Megmentője Katica és férje, István befogadják, segítenek neki a beilleszkedésben. Titkát csak Katica ismeri, aki figyelmezteti, hogy biztonságosabb, ha Anna tudása titokban marad, így őt írástudatlan özvegyként ismeri meg a kis közösség. Anna szorgalmasan dolgozik, igyekszik meghálálni Istvánék kedvességét. A napok egyformán telnek, egészen addig a napig, míg nemes Oroszy Mihály össze nem téveszti valakivel. A két fiatal vonzalma azonnal kialakul, a kémia csak úgy sugárzik át a lapokon keresztül.

(…) amelyik férfi igazán szereti a feleségét, sosem faggatja olyanról, amelyről az hazudni kényszerülne…

Ritka eset nálam, hogy tudom szeretni a női főszereplőt, de Anna egy nagyon kedvelhető karakter. Hamar alkalmazkodik az új helyzethez, szorgosan dolgozik, nem feledkezik meg a háláról, és az elveit is szem előtt tartja. Mihály pedig minden nő álma, magas, erős, jóképű földesúr, aki haladó gondolkodással bír, és hihetetlenül intelligens is, így azonnal belopta magát a szívembe. Néha kicsit drámai a viselkedése, de ezt tudjuk be a kor szellemiségének.

– A kutya meg az úr – szisszent fel Katica az ajtóhoz tartva –, csak az nem teszi be az ajtót.

Karády Anna első könyve ez a kötet, és bevallom őszintén, ha nem olvasom el a fülszöveg alatt, hogy ez egy első könyv, nem is sejtettem volna. Szépen kidolgozott, olvasmányos történet, igényesen szerkesztve, gördülő mondatokkal. Írói stílus egyrészt van, és amellett, hogy van, nagyon élvezhető is. A cselekmény is szépen épül fel, folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet, egy pillanatig sem eresztett. A szerethető karakterek hatalmas pluszt adnak az olvasási élményhez, a tájleírások idilli hanglatot teremtenek, a történelmi adatok pedig hitelességet sugároznak.

Válaszomra szikrákat szórt a szeme. Tudtam, hogy nem akart megbántani, mégis ott volt bennem egy már-már kényszeres ellenállás. Vagyis inkább támadás. De ez nem neki szólt.
Ez a feudalizmusnak szólt.

Alig várom, hogy olvashassam a folytatást, kíváncsi vagyok A füredi földesúr történetére.

Amit feltétlenül szeretnék méltatni, az a borító és a kötés minősége. Hozzám egy keménykötésű példány került, a kötés stabil, a könyv szépen terül. A borító pedig egyszerűen meseszép! Ahogy kinyitjuk a könyvet, egy csodás fotóval találjuk szembe magunkat, ami számomra csak fokozta az érdeklődést a könyv iránt. Abszolút hangulatteremtő, és én, akinek mániája a szép kivitelezésű könyvek gyűjtése, azonnal beleszerettem.

Ha szeretitek a történelmi romantikusokat, és elvágyódtok egy másik világba, ajánlom nektek szeretettel ezt a könyvet, nem fogtok csalódni, az élmény maradandó.

 

Adatok

Karády Anna - A ​füredi lány
Kiadó: Álomgyár
Oldalszám: 448

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9516566454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása