A ​hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv
2022. július 15. írta: szaffipolca

A ​hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

Blogturné

img_0839.JPGVisszatérünk Downton Abbeybe, és a hivatalos szakácskönyvük után rátérünk az ötórai teához kínált édes süteményekre és sós falatokra!

Tartsatok bloggereinkkel, és éljétek át velük Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát! Ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

 

Fülszöveg

Szeretettel ​meghívunk egy…
…ínycsiklandozó ötórai teára

Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.

Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.

Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.

A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.

A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

 

Értékelés

A teázásról automatikusan az angolok jutnak eszembe, nem véletlenül. Amit mi uzsonnának hívunk, ők teának, de valójában a tea náluk nem csak tea. Kezdetben a felsőbb osztályok kiváltsága volt, a teafű vásárlás nem tartozott az olcsó mulatságok közé. A XVII. században híresült el Angliában, méghozzá Braganza Katalinnak köszönhetően. Később teázók és teaboltok nyíltak Anglia-szerte. Az első ismert teabolt Thomas Twining nevéhez fűződik, és ez a név a márka után gondolom mindenkinek ismerős. Később a terméket terhelő adó eltörlése után már a szerényebb anyagi körülmények között élőknek is tellett rá. Szép lassan kialakult a szokás minden társadalmi osztály szintjén.

img_0867.jpg

A teázás nem csak egy könnyed délutáni foglalatosság volt és lett, hanem egy komplett rituálé. A teához külön ruha dukált, amikor is a családtagok összeültek barátaikkal elfogyasztani a forró italt. A szokás az idő előrehaladtával változott, de kezdetben kialakult az, hogy a ház úrnője őrizte a teásdoboz kulcsát, és ő is szolgálta fel a teát minden vendégnek. Szigorú szabályok jöttek létre a tálalásra vonatkozóan, aztán ezek később kissé lazultak. A XIX. században vált trenddé a tea mellé egy kis nasit, szendvicset vagy süteményt tálalni. A teázás kultúrája folyamatosan fejlődött, de egy biztos; az ötórai tea az angolok kultúrájának stabil alapjává vált. Személy szerint nekem nagyon tetszik ez a szokás, pepitában ugyanígy megtartom itthon ötórai kávé címszó alatt.

A könyv először bevezet minket a teázás történetébe és szokásaiba, onnan szemezgettem a fenti bevezetőmhöz. A történelmi háttér mellé kapunk egy kis ismertetőt a teák fajtáiról is, melyben Neame leírja hogyan kezelik és készítik elő a teafüveket. Rengeteg hasznos információt kapunk, ami segít, hogy jobban megértsük a kultúrát. Ezután pedig bele is vethetjük magunkat a receptrengetegbe, ahol finomabbnál finomabb édességek sorakoznak, várva, hogy elkészítsük őket.

Magam is kipróbáltam egyet, méghozzá a Málnás pudingtortát, melyről a bejegyzésemben posztoltam. Igazán nyárias süti, tele gyümölccsel, pudinggal és mandulával. Nincs olyan pontja ennek a süteménynek, amit ne szeretnék. A végeredmény isteni lett.

A tartalomjegyzék szerint Sütemények, zsemlék és kekszek; Torták, lepények és pudingok; Szendvicsek és sós falatkák, valamint Lekvárok és zselék alkotják a könyv magját. A kötet számos gyönyörű illusztrációt tartalmaz, és nem csak a sütemények fotói, hanem a sorozatból készült képek is helyet kaptak. A papír minősége rendkívül magas és fényes, plusz a könyv kapott egy szalagos könyvjelzőt is.

image0_8.jpeg

A leírásokat alaposnak és életszerűnek találtam, teljes mértékig áttekinthető, ha keresünk valamit. Beszúrva egy-két helyen érdekességeket is olvashatunk, amelyek mégjobban segítenek elmerülni a sütögetés élményében. Sajnos nem minden süteményhez társul fotó, ezt nagyon hiányoltam, tekintve, hogy idegen konyha, nem egyértelmű számomra minek hogy kellene kinéznie.

Elfogult vagyok a magyar konyhával szemben, nem csak főételek terén, de a sütemények szintjén is; továbbra is magyar konyha hívő vagyok. Bár rengeteg érdekes receptet találtam, és fogok is sütni a könyvből, azt észrevettem, hogy nem a legolcsóbb alapanyagokkal operál. Szinte mindenhol a vaj a zsíros összetevő, ami elég drága, sehol a margarin, ami a magyar konyha alapkelléke, és persze lényegesen olcsóbb. Többször kell a receptekhez mandula és dió, mandulaliszt, illetve likőrök vagy éppen vaníliapaszta. Ezeket lehet persze helyettesíteni, én is így tettem, de ez teljesen egyénenként változó, ki milyen alapanyagot preferál.

Nekem hatalmas élmény ez a könyv, egyrészt, szeretem kipróbálni más kultúrák konyháit, izgalmas és változatos, másfelől kicsit visszacseppentem a Downton Abbey világába, amit annyira szeretek. Sokat megtudtam az ötórai tea kultúrájáról, ettől is több lettem. Köszönöm a kiadónak, hogy kipróbálhattam magam az angol konyha színterén!

A könyv nagyon igényes, gyönyörű, keményfedeles borítóval lett ellátva, és mint azt fentebb is említettem a papír és az egész nyomdai munka is kiemelkedő. A képek megadják a megfelelő hangulatot és az ételfotók is tényleg lenyűgözőek. Az értékelés írása közben is fellapoztam, és ismét megéheztem a sok finomság láttán.

image1_2.jpeg

Szeretettel ajánlom azoknak, akik szeretnék kipróbálni magukat az angol konyhában, vagy csak szimplán Downton Abbey rajongók, esetleg sütirajongók.

Értékelés: 4,5/5⭐

Ha az ajánlom felkeltette az érdeklődésed, ezen a linken megvásárolhatod. 

 

Adatok

A ​hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv
Eredeti cím: The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook
Kiadó: XXI. Század
Oldalszám: 144
Fordította: Hajós Szandra
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789635681921 

 

undefined_imgur_1.png

 

Nyereményjáték

A Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv tele van finomabbnál finomabb sós és édes finomságokkal, így a mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok a képeken található sütemények neveit! 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

undefined_imgur_3.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

07.09. Hagyjatok! Olvasok!
07.12. Pandalány olvas
07.15. Szaffi polca
07.19. Ambivalentina

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr2017878045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása