Veres Attila: A ​valóság helyreállítása
2023. január 11. írta: szaffipolca

Veres Attila: A ​valóság helyreállítása

Blogturné

img_4546_jpg.jpgÖt év után végre új novelláskötetet olvashatunk Veres Attilától, melynek címe A valóság helyreállítása. A hazai horror és weird irodalom kiemelkedő képviselője ezúttal a valóság különféle, sokszor széttöredezett, torz vagy éppen álomszerű arcait mutatja meg az olvasóknak, önállóan is értékelhető, bizonyos szempontból mégis összefüggő novellák formájában. Tartsatok három bloggerünkkel erre a különleges utazásra, válaszoljátok meg az állomásokon található kérdéseket, és nyerjétek meg az Agave Könyvek által felajánlott példányt!

 

Fülszöveg 

Ugyanaz ​a város, mégsem ugyanaz a világ. Egymás mellett létezünk benne, de más és más valóságokban.

Veres Attila, a horror és a weird irodalom hazai mestere és nemzetközileg is elismert szerzője egy új novelláskötettel tér vissza majdnem öt évvel a kultikussá vált Éjféli iskolák után. Ezekben a történetekben a démoni megszállottság járvány; a szerelem kutyaharapás; a komédia iszonyat – a valóság pedig csak hit kérdése.

A valóság helyreállítása a széthullás állapotairól szól. Szétesnek benne életek és közösségek, hitek és világok. Mi, akárcsak a szereplők, keressük a helyünket ebben a szétszakadó világban, és ha nem találjuk, akkor eltűnünk a semmiben.

A kötet tizennégy írásában Veres korunk legsürgetőbb kérdéseire keres választ a világ értelmezésével kapcsolatban. A történetek azonban rólunk szólnak és az országról, amelyben élünk – vagy sokszor csak létezünk. A lapokon elmosódik a határ az eksztázis és az iszonyat, a valóság és a fikció, a regény és a novelláskötet, a horror és a szépirodalom között.

 

Értékelés 

Nem túlzok, amikor azt mondom, A valóság helyreállítása az egyik legjobb olvasmányom volt. Nem csak 2022-ben, hanem egész életemben. Tudtam, hogy tetszeni fog, efelől semmi kétségem nem volt.

A cím eleve megfogott, nagyon erőteljes, sokatmondó és sejteti, hogy kemény témák kerülnek előtérbe.

Ami meglepett – mert nem tudtam, és bevallom, nem is néztem utána –, hogy nem egy történetről van szó, hanem egy több novellát tartalmazó kötetről, ugyanakkor mégis egy kerek egész regényről. Különálló, ugyanakkor összekapcsolódó írások, melyek mind-mind letaglóztak, elgondolkodtattak, elborzasztottak – jó értelemben –, és persze lenyűgöztek. Horror és sci-fi keveredik benne, ugyanakkor jó kis weird fiction, amit az utóbbi időben nagyon, de nagyon megszerettem, és Veres Attila csak erősítette bennem ezt az érzést. Olyannyira, hogy azóta már más könyvét is beszereztem; mindent szeretnék elolvasni az írótól, zseniális.

De mitől is erősek ezek a történetek? Miért is annyira jó Veres Attila?

Hol is kezdjem az ömlengést? Nos, úgy ír, hogy kétség sem fér hozzá: ez megtörtént. Miközben olvastam, nem éreztem azt, hogy ezek kitalált történetek. Úgy éreztem, ezek látott, megélt dolgok, amelyeket a szerző papírra vetett, és esélyt adott nekem, hogy elmerüljek bennük. A lendületes, olvasmányos stílus választékos, mégis könnyed kifejezésmóddal társul, így biztosítva az élményteli olvasást. És ott a szemléltetés. A hidegrázós részek leírása oly módon, hogy a borzongás bekúszik az ember bőre alá, majd nyomasztó, furcsa érzést vált ki. Minden novella magában hordozza ezt a fura, szürkés, borúlátó hangulatot, ami nem hagyja nyugodni az embert, és pillanatokon belül berántja.

És a színes fantáziavilág. Törhetném a fejemet életem végéig, soha nem jutnának eszembe ilyen érdekes sztorik. Nem is tudom, hogy lehet valakinek ilyen gazdag és élénk a képzelőereje.

Adott tehát a jó stílus, a kiváló szerkesztés, az eszméletlenül furcsa és zseniális történetszálak, a tanuláság, a gondolkodásra késztetés, amikor is összevetjük a leírtakat a saját valóságunkkal; egy szóval minden, ami egy élményteli olvasáshoz kell.

Kiemelnék pár történetet, amelyek megrekedtek a fejemben:

‘fogakkal teli verem’ - hihetetlenül erős kezdés, gondoltam rögtön utána, hogy lehet ezt überelni?  És azt is gondoltam: Veres Attila, hol voltál eddig az életemből, hát nekem írsz! Olyannyira megtaláltam magam ebben a történetben, a teljes könyvben, hogy beleragadtam. Garantált a bookhangover. A ‘fogakkal teli verem’ feszültségkeltésben (is) nagyon erős, és annyira meggyőző az írásmód, hogy elhittem minden sort.

A másik nagy kedvencem a Sebzés című novella lett. Teljesen szürreális volt az egész, és elképesztően magával ragadó… Felelevenítette a szerepjátékos élményeimet, majd a kényszeresség mentén elvitt Balázs gondolataiba, cselekedeteibe és saját világába. Sokkoló.

A harmadikat is muszáj megemlítenem, ami nem kis meglepetést okozott, ez pedig nem más, mint a Beszélgetés Veres Attilával című írás. Zseniális. Erről többet nem is mondok, mert hatalmas spoiler lenne, és nem szeretném senkinek elrontani az élményt.

És oké, még egy: Horváth Etele - A nagy kacagtató élete és kora. Nos, egy ponton túl már féltem, pedig rutinos horror néző és olvasó vagyok. Az ijesztő részek leírása elképesztően érzékletes, de magában a történet is megér mindent. Mondtam már, hogy zseniális?

Remélem meggyőztelek, és már adod is hozzá a kívánságlistádhoz. Abszolút ajánlom, nagyon, de nagyon! Olvasd el, borzongj, és merülj el ebben (ezekben) a fura világ(ok)ban.

A magam részéről javaslom a sorrendben való haladást, az összefüggések és az utalások miatt így lesz teljes és érthető a könyv.

Értékelés: 5/5 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok 

Veres Attila: A valóság helyreállítása
Kiadó: Agave
Oldalszám: 408
Kötéstípus: puhatáblás, füles
ISBN: 9789635980727

 

323626232_3497536947136466_94768834224306314_n.jpg

 

Nyereményjáték 

Mostani nyereményjátékunkban Veres Attila korábban megjelent novelláskötetének történetei állnak a középpontban. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, nektek pedig az adott novella címét kell beírni a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Egy nyaraláson nem lehet elkésni, ez a nyaralás lényege: felszámolja az időt… A nyaralás alatt nem telik az élet, csak gazdagszik; minden egy pillanatra vagy sok, egymást követő pillanatra megáll, mi pedig élvezhetjük a megállított időt, magunkra figyelhetünk, befelé, …”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások 

Blogturné Klub 

01.07. Könyv és más
01.09. Hagyjatok! Olvasok!
01.11. Szaffi polca

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4718024046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása