Válaszok az élet nagy kérdéseire - Könyvajánló
2021. augusztus 09. írta: szaffipolca

Válaszok az élet nagy kérdéseire - Könyvajánló

Gemma Elwin Harris (szerk.) - Az ​univerzum, a tehenek meg minden

img_8189.JPGEz a könyvecske teljesen véletlenül került hozzám, de mikor megláttam, nagyon megörültem, mert hihetetlenül kreatív és jópofa, nagyon vártam, hogy sorra keríthessem.

Gemma Elwin Harris csokorba szedte több ezer általános iskolás gyermek kérdéseit, majd azokat elküldte íróknak, tudósoknak, híres embereknek, hogy válaszolják meg szakszerűen a furábbnál is furább kérdéseket.

Így válaszokat kaphatunk arra, „Ha egy tehén egy egész éven át nem pukizna, aztán egyetlen nagyot pukizna, felszállna tőle az űrbe?” vagy „Miért nedves a víz?”, esetleg arra, hogy „Honnan fakad a jóság?”.

Ha ezeket a kérdéseket kapnád egy gyerektől, meg tudnád válaszolni? Nos, nagyon el kellene gondolkodnom mi a jó válasz, vagy van-e jó válasz. De szerencsére sok tudós és szakember reflektál a több, mint száz kérdésre, többek között Sir David Attenborough, Bear Grylls vagy Gordon Ramsay.

Minden válaszra jut egy-két oldal, és be kell valljam, nagyon kreatívak és informatívak. Volt persze olyan válasz is, ami elég rendesen kikerülte a kérdést, és olyan is, amivel mélyen egyetértettem. Egy dolog viszont biztosan nem hiányzott a könyvből: a humor. Nagyon jókat nevettem, elképesztően szórakoztató és kedves könyv. Muszáj kiemelnem mennyire ötletes és szép a borító, és ezzel együtt a könyv összes grafikája. A sárga és a szürke árnyalatai dominálnak a borítón és a könyvön belül, ugyanis a legtöbb elmélkedés kapott illusztrációt. Szerintem a cover és a design telitalálat, abszolút visszaadja a kötet hangulatát, esztétikus és irtó aranyos, Mayer Tamás keze munkáját dicsérik.

img_8188.JPG

A kiadó hat és tizenkét év kor közötti gyermekeknek ajánlja a könyvet, de azt kell, hogy mondjam, ez a könyv kortalan. Mindamellett, hogy kortalan, kifejezetten hasznos szülőknek is, hiszen kapunk egy kis ihletet, milyen feleletet adhatunk gyermekeinknek.

Olykor a válaszokban nagy bölcsességre leltem, ez tetszett a legjobban. Ha pontosan akarok fogalmazni, rengeteg bölcsesség és tudás bújik meg ebben a kötetben. Párat kiemelnék, ezek a kedvenceim:

 

„Van, aki szerint isten teremtette az embereket.
Van, aki szerint az emberek teremtették istent.
Van, aki szerint az ő istene az egyetlen isten.
Van, aki szerint rengeteg isten van – több száz!
Van, aki megöl bárkit, aki nem ért vele egyet abban, hogy pontosan ki vagy mi isten.
Van, aki teljesen de egészen tuti száz százalék biztos benne, hogy nincs isten.
Van, aki… egyszerűen… nem tudja pontosan.”
Meg Rosoff

 

„Az ember nem úgy lesz szerelmes, mintha beleesne egy gödörbe. Inkább úgy, mintha az űrben zuhanna.
(…)
Ellököd magad, belezuhansz valaki másnak a keringési pályájába, és egy idő után esetleg úgy döntötök, hogy egymáshoz húzzátok a két bolygót, és onnantól az lesz az otthonotok. És akkor hozhatod a kutyádat. Vagy a macskádat. Az aranyhaladat, a hörcsögödet, a kőgyűjteményedet, a páratlan zoknijaidat. (Az elveszett zoknik, beleértve a lyukakat is, ott lesznek az új bolygón, amit most találtál.)"
Jeanette Winterson

 

„Általában azzal veszekszünk, akihez a legközelebb állunk. Talán azért, mert tudjuk, hogy a másik mindig szeretni fog minket, bármilyen undokak vagyunk is egymással.”
Tanya Byron

 

Remélem meghoztam a kedved a könyvhöz, ha szeretnéd beszerezni, itt megteheted.

Értékelés: 4,5/5

 

Köszönet a csodálatos Pagony kiadónak a recenziós példányért! Érdemes szétnézni a kiadó oldalán, rengeteg nagyszerű és érdekes könyv rejtőzik náluk.

 

Adatok

Gemma Elwin Harris (szerk.) - Az ​univerzum, a tehenek meg minden
Eredeti cím: Big ​Questions from Little People And Simple Answers from Great Minds
Kiadó: Pagony
Oldalszám: 344
Fordította: Rét Viktória
Illusztrálta: Mayer Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8116655158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása