Jack Ketchum: Holt ​idény (Dead River 1.)
2023. június 12. írta: szaffipolca

Jack Ketchum: Holt ​idény (Dead River 1.)

Blogturné

img_4363.JPGJack Ketchum Holt idény című regénye eredetileg 1980-ban jelent meg, viszont akkoriban annyira brutálisnak találták, hogy csak erősen vágott verzióban tárták az olvasók elé. Az Agave Könyveknek hála a magyar olvasóközönség most az eredeti változatot olvashatja, amiről ti is megismerhetitek négy bloggerünk véleményét. Tartsatok velünk a turné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

 

Fülszöveg

Valahol ​a sűrű erdőségekkel borított Maine állambeli kisváros, Dead River tőszomszédságában egy elhagyatottnak tűnő hétvégi ház áll. Baráti társaság gyűlik most itt össze, hogy kipihenje a nyüzsgő nagyvárosok forgatagát. Az óceánparti kilátás, a jóleső elszigeteltség pihentető napokat ígér, ám a nyaralás hamar rémálomba csap át.

A sötét rengetegből ugyanis kíváncsi szempárok figyelik őket. Elvadult, húsra éhes embercsalád vadászterülete ez, akik csupán arra várnak, hogy leszálljon az éj. És mindössze pár óra alatt hat civilizált fiatal, valamint a kisváros megfáradt, öreg seriffje ráébred, milyen primitív is az ember a felszín alatt, és mennyire nincs határa az életösztönnek.

Jack Ketchum, A szomszéd lány Stephen King által is tisztelt szerzője nem csupán sejteti, de a legteljesebb valójában meg is mutatja a zsigeri borzalmak valódi arcát. Az eredetileg 1980-ban napvilágot látott Holt idényt brutális részletei miatt az első megjelenés előtt alaposan megvágta a szerző kiadója, most azonban a magyar olvasók Ketchum eredeti verziójában vehetik kezükbe a kultikussá érett művet.

 

Értékelés

Ki ne lenne kíváncsi egy olyan író munkájára, akinek az első magyarul megjelent könyvére mindenki csak annyit mond: úristen, az brutál! Bár A szomszéd lány nálam még nem került sorra, a Holt idény olvasása után viszont kibérelte helyét a végeláthatatlan TBR-listámon.

Ha szereted a ’70-es, ’80-as évekbeli klasszikus trancsírozós horrort, akkor ez a te könyved! De miért is olyan jó?

Tetszett már az első pár oldal is, mert előrevetített némi misztikumot, és nem igazán tudtam eldönteni mire is számítsak pontosan. Aztán szépen lassan csak csordogáltak az események, majd egy ponton olyan hirtelen kezdődött el a véres mészárlás, még én is meghökkentem gyakorlott horrorfilm-nézőként. Végig ott settenkedett a veszély lehetősége, érezni lehetett, hogy történni fog valami durva, aztán szereplőink elindultak a sötétségbe.

Hamar megértettem, miért nem akarták kiadni ezt a könyvet eredeti formájában, de még ez a verzió sem került a megírás után nyomdába, ugyanis a kiadó elég rendesen belenyúlt a szövegbe. Az író és a szerkesztő mondatról mondatra alkudoztak. Akkoriban gyilkolászós pornónak érződött, és annyira sokkolóan hatott (volna) a teljesen idilli hangulatú könyvekhez szokott közönségre, hogy még az átírt forma is komoly gondokat okozott. Később persze a világ változása kedvezett az írónak, aki már a kicsit keményebb lelkű olvasóinak adhatott új történeteket, ezáltal pedig lehetősége nyílt kiadatni a második verziót a könyvből, mindenféle kompromisszum nélkül.

Fent említettem a klasszikus horrort, nem véletlenül. Tipikusan az a sztori, ahol az elhagyatott házban lézengő ártalmatlan nő – Carla – folyamatosan kapja az intő jeleket, mégis beleszalad tragikus sorsába. Az elhagyatott házhoz természetesen megérkeznek a barátok is, akik egészen mást terveznek pihenés gyanánt. A feszültséget pedig fokozza, hogy a történet váltott szemszögből, E/3-ban íródott, így a titokzatos kis gyilkológépek nézőpontját olvashatjuk felváltva a baráti társaságéval, na és persze a rendőrökével. Ennél többet kár is lenne elárulnom, teljes cselekményleírásba nem bonyolódnék, hiszen aki el szeretné olvasni a könyvet, vár némi meglepetést is.

Az egész történet nem ölel fel túl hosszú időszakot, így a fejezetek címként időmegjelölést kaptak, ami szintén azt az érzetet kelti bennünk, hogy milyen rövid idő alatt mennyi minden történik/történhet.

Tetszett a könyvben a „misztikum”, és a lassú felvezetés, ahogy az író (eleinte) apránként adagolva fokozza a feszültségérzetet és teszi valóságossá a sejtelmeket. Kifejezetten élveztem a hátborzongató leírásokat, mert ez valóságosabb képet ad egy kegyetlenséggel elkövetett tettről és/vagy gyilkosságról – kihagyva mindenféle romanticizálást. Nyers és brutális. Horrorrajongóknak kötelező!

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Jack Ketchum: Holt ​idény
Eredeti cím: Off Season
Kiadó: Agave
Oldalszám: 224
Fordította: Rusznyák Csaba
Kötéstípus: kartonált, füles
ISBN: 9789635981205

 

351306360_6221004847945751_3286607312417276450_n.jpg

 

Nyereményjáték

A Holt idény című regényben jelentős szerepe van a kannibalizmusnak. Mostani nyereményjátékunkban ebből a szempontból hasonló könyveket keresünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

“Vannak olyan pillanatok, amikor Isten akaratát emberi értelem föl nem foghatja. Vannak olyan dolgok, amelyeket szívünk teljes alázatával misztériumnak kell elfogadnunk.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

06.08. Könyv és más
06.10. Zakkant olvas
06.12. Szaffi polca
06.14. Spirit Bliss Sárga könyves út

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1818145134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása