Lynette Noni: A ​gyógyító
2023. március 20. írta: szaffipolca

Lynette Noni: A ​gyógyító

Blogturné

img_6540.JPGA Maxim kiadó gondozásában jelent meg itthon a külföldön már nagy sikert aratott The Prison Healer-sorozat első része, A gyógyító. Tartsatok és játsszatok velünk, hiszen a kiadó felajánlásából egy példányt is nyerhettek a könyvből.

 

Fülszöveg

A tizenhét éves Kiva Meridan a hírhedt halálbörtön, a Zalindov rabjaként él, ahol gyógyítóként tevékenykedik. Amikor a Lázadó Királynőt letartóztatják, arra ítélik, hogy kiállja a Végzet Próbáját. Aki győzedelmeskedik, azt ártatlannak nyilvánítják, és szabadon engedik – csakhogy eddig még senki sem élte túl. Így hát a súlyosan beteg Lázadó Királynőnek esélye sincs. Egyik nap Kiva egy kódolt üzenetet kap a családjától: „Ne hagyd meghalni! Jövünk.” Ezért önként jelentkezik, és átveszi a Lázadó Királynő helyét a próbán, hogy mindketten megszabadulhassanak. A börtön már a lázadás küszöbén áll, ráadásul megjelenik egy rejtélyes, új rab, aki a lány szívéért küzd. Kiva úgy érzi, a megpróbáltatásai még csak most kezdődnek.

 

Értékelés

A gyógyító az egyik legjobban várt megjelenés volt számomra, méghozzá azért, mert van belőle egy fairyloot kiadásom is, ám angolul még nem kerítenem sorra; szerettem volna olvasás céljából a magyar kiadást a kezembe venni. Külföldön nagy sikert aratott ez a sorozat, így persze én is kíváncsi voltam rá mi adja ennek alapját. Bevallom, kissé vegyesek az érzéseim, mert valahogy mégis másra számítottam, többet vártam.

Az alapsztori a következő: Kiva, a fiatal lány, egy Zalindov nevű börtönben sínylődik, életét mások megmentésére áldozva a menekülés vágya mellett. A családjától elszakadva kénytelen boldogulni gyerekkora óta, miközben várja, hogy megmentsék. A szürke hétköznapokat hirtelen felváltja az izgalom, hiszen egy sérült nőt szállítanak a gyengélkedőre, és érkezik egy új fogoly is, aki furcsa adok-kapokba kezd Kivával.

Nos, ez a könyv semmi olyat nem tartogat, amit ne olvastunk volna már bármely YA fantasy könyvben. Adott a hősnő, aki önzetlen és céltudatos, de megmentésre szorul. Aztán ott van a jóképű, bármikor segítőkész, szintén önzetlen fiatal srác. És ott vannak a barátaik, a próbák meg a váratlan fordulatok. Nagyjából a könyv feléig nem nagyon történik semmi, aztán hirtelen beindul a cselekmény, és onnantól nem lehet letenni.

A háttérsztori szerintem jól sikerült, érdekes, és érdekel továbbra is, hogy mi fog történni a folytatásban. A karakterépítés már kicsit gyengébbnek érződött, és ez sajnos összefüggésbe hozható a történetvezetéssel is. Az elején nagyon sok oldal elment arra, hogy bemutassa Kiva mennyire makacs és mennyire szeretne neki mindenki segíteni, de ő ennek ellenére nem látja a fától az erdőt. Ez egy ponton túl már nem teszi őt kimondottan szimpatikussá. A szereplők identitása többnyire fekete-fehér, nincs átmenet, nem életszerűek, és bár annak ellenére, hogy fantasy könyveknél szeretnék kiszakadni a valóságból, elrugaszkodni azért ennyire mégsem szeretnék. Az emberek személyisége ennél sokkal árnyaltabb; lehet valaki jó karakter, ellenben lehetnek rossz gondolatai és hibázhat, és ugyanez fordítva is igaz. Ha ennyire le vannak sarkítva a karakterek könnyen unalmassá és kiszámítható válnak.

A másik problémám az volt, hogy elképesztően túlírt a szöveg. A folyamatos gondolatismétlés és ugyanazon események magyarázása többedszerre már nem szükséges. Nagyjából hetven-száz oldalt meg lehetett volna spórolni ezzel, így pedig kaptunk volna egy pörgős, izgalmas sztorit – mert egyébként az lenne.

Bízom abban, hogy túlestünk a felvezető könyvön és a többi rész már tényleg a cselekmény pörgetésére koncentrál.

A magyar kiadás kapcsán: a fordítás szerintem jól sikerült, megmaradt az írónő saját stílusa. A borító is nagyon figyelemfelkeltő és ízléses lett, a kiadónál kapható füles kivitelt egyébként is szeretem. A belső borító is látványos, ezek az apró, szemet gyönyörködtető részletek mindig pozitív hatást keltenek bennem.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a YA fantasyt, és nincs kifogásuk a kicsit lassabb, karakterközpontúbb történetek ellen.

Értékelés: 3/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Eredeti cím: The Prison Healer
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 464
Fordította: Szujer Orsolya
Kötéstípus: füles, puhatáblás
ISBN: 9789634995531

 

336788151_595247372477817_2672467601989460610_n.jpg

 

Nyereményjáték

Híres gyógyítók neveit kevertük össze. A ti dolgotok kitalálni kikre gondoltunk, majd a helyes megfejtést beírni a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Imhe Ápl

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

03.20. Szaffi polca
03.23. Csak olvass!
03.26. Kelly és Lupi olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3518076264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása