A tolvaj és a hercegnő Budapesten - Könyvkritika és nyereményjáték
2021. szeptember 15. írta: szaffipolca

A tolvaj és a hercegnő Budapesten - Könyvkritika és nyereményjáték

Róbert Katalin - Halld ​a szív szavát

img_9609.JPGKönyvhétre érkezett Róbert Katalin legújabb regénye, Halld a szív szavát címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei belevetik magukat a VarázsÉlmény valóságshowba, hogy végigkövessék Dini és Jázmin kalandjait ebben az izgalmas, magyar közegbe ágyazott retellingben.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a regényt, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Fülszöveg

Ér hazudni a szerelemért?
A VarázsÉlmény különleges valóságshow, ahol tizenhat‒húsz éves fiatalok mérik össze az ügyességüket.

Szereted a szabadulószobákat?

Szereted az olyan versenyeket, ahol bárki kiemelkedhet?

Akkor ezt neked is látnod kell!

Dini önálló, vérbeli vagány. Eddig nem érdekelte a VarázsÉlmény álomnyereménye, nem hitt benne, hogy egy magafajta, nincstelen kölyöknek esélye lehetne rá.

Ám megtetszik neki a stábból egy lány… És, hogy a közelébe kerüljön, másnak adja ki magát.

Jázmin szinte egy kis hercegnő. Az élete gyerekkora óta percre pontosan be van osztva: forgatások, tévéműsorok, szereplések. Ami valaha élmény volt, mára nyűg lett. Jázmin most már csak azt szeretné, ha végre egyszer azt tehetné, ami neki fontos. Csakhogy sem az apja, sem a menedzsere nem foglalkozik azzal, hogy ő mire vágyik. Álruhában kiszökik, és elindul élete kalandja…

Jázmint és Dinit egy világ választja el egymástól, a tévében most mégis összetalálkoznak. De vajon mit szól a gonosz Sáfár, ha Jázmin Dini hatására elkezd kiállni magáért? És hogyan fogadja Dzsi, Dini mentora azt, ami a fiú és a lány között történik? Lehet igazi az a szerelem, ami hazugságokra épül? És mi történik, ha kiderül, hogy Dini egy csaló?

Siker, szerelem, őszinteség – te melyik kettőt választanád? Aladdin és Jázmin örök szerelme ezúttal egy televíziós show-műsorban éled újjá. Az ismert történet alakjai benépesítik Budapest utcáit. Tarts te is velük!
Engedd, hogy elvarázsoljon!

 

Értékelés

Gyerekkorunk egyik kedvenc meséje, Aladdin története került újragondolásra Róbert Katalin új könyvében, mely a Halld a szív szavát címet kapta.

A tolvaj és a hercegnő meséje mindannyiunk számára ismert. Aladdin, a szegény árva, aki lopásból próbálja előteremteni a túléléshez szükséges ételt, szebb és biztonságosabb jövőről álmodik. Jázmin, a hercegnő, aki a palota fogságában él, szabadság után vágyakozik. Az élete előre megtervezett és elrendezett, de ő nem hajlandó érdekből házasodni, valódi szerelemre vágyik. Kiszökik, és felfedezőútra indul, így találkozik Aladdinnal. Kettejük története innen kezdődik, s megmutatja, hogy a szerelem és a szeretet mindent legyőz.

De mi is a különlegessége ennek az új kötetnek, mindamellett, hogy Aladdin és Jázmin történetét írja újra?

Az, hogy ez a történet a jelenben játszódik, Budapesten, magyar fiatalokkal egy valóságshow keretei között fantasy elemek nélkül. A párhuzam egyértelmű és az írónő szépen átültette a cselekményt a saját történetébe. A karakterei nevei változtak, kivéve talán Jázmint és Abut. Aladdin Dini néven található meg, Jaffar Sáfárként, Dzsini Dzsiként, a szultánt pedig apuként emlegeti Jázmin. A történetben Jázmin ünnepelt celeb, színésznőként dolgozik már egészen kicsi kora óta. Életét Sáfár irányítja, még a saját apjának is alig van beleszólása. De vajon mi is az ok, ami miatt így sakkban tudja tartani a szereplőket?

Dini szegény családból érkezett a fővárosba, alkalmi munkákból tengődik, unokatestvérével, Abuval a túlélésért küzdenek. Az álruhás Jázminnal véletlenül találkozik, kinek kiléte egy ideig titokban marad. Dini a kitörési lehetőséget a szabadulószobás reality megnyerésében látja meg, a cél érdekében pedig bármit megtesz.

Ami a legjobban tetszett a regényben, hogy kreatívan sikerült a történetet átültetni a mai Budapest világába. Különösen tetszik milyen módon lett Dzsi keze megkötve, nagyon aktuális probléma a mai társadalomban. Jázmin lázadó személyisége is tökéletesen megformálásra került a budapesti Jázmin személyében. Szerintem legjobban az ő karaktere vette át a mesebéli szereplő tulajdonságait. Dini és Jázmin váltott szemszögből mesélik el történetüket.

Amit hiányoltam, az Dini pimaszsága és magabiztossága. Szerettem volna látni Aladdinból többet Dini személyében, de azontúl, hogy szegény és tolvajkodik, mást nem fedeztem fel. Egy-egy ikonikus mondat erejéig előkerült Aladdin, de inkább csak ilyen formán, mintsem személyiségbéli jegyekben. Ugyanígy háttérbe szorult Dzsi is, hiányoltam a két szereplő közti mély barátságot, Dzsini poénjait és megoldásait. Dinit is és Dzsit is jórészt csak sajnáltam, de szimpátiát nem éreztem irántuk. A két főszereplő közt nem jött át a kémia, ez kicsit visszavetette nálam az olvasási motivációt. Hiányoltam még egy kis lendületességet a cselekményből, nem égett olyan magasfokon a tűz, nem szálltam úgy a történettel, ahogy elvártam volna.

Milyen tanulság rejlik ebben a modernkori retellingben? Merjünk bátrak lenni, merjünk kockáztatni, ne hagyjuk, hogy mások rendelkezzenek az életünk történései felett. A sorsunk a saját kezünkben van, és mi irányítjuk azt. A negatív embereket ki kell iktatni a mindennapjainkból, még akkor is, ha cserébe kellemetlen körülményekkel is kell számolnunk, de hosszútávon a saját szabadságunk a legfontosabb.

Értékelés: 3/5

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Róbert Katalin - Halld ​a szív szavát 
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 296 
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789635613885

zuqlf30_imgur.png

 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az Aladdin meséket és filmet. Minden állomáson olvashattok egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kitől származik, majd a karakter nevét beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Ez jó lépés volt. Nem lehet igaz, kikapok egy szőnyegtől!”

 

 

További állomások

Blogturné Klub

09.04 Szaffi polca - Interjú
09.06 Dreamworld - Idézetek
09.08 Spirit Bliss Sárga könyves út - Extra
09.10 Sorok Között - Borítók
09.11 Hagyjatok! Olvasok!
09.13 Kelly & Lupi olvas
09.15 Szaffi polca
09.17 Sorok Között

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4316689466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása