Hiltrud Baier: Vombat ​a hóban 
2022. november 17. írta: szaffipolca

Hiltrud Baier: Vombat ​a hóban 

Blogturné

img_4046.JPGMi is tehetné izgalmasabbá a karácsonyi készülődést, mint egy kis vombat, aki eldönti, hogy megkeresi a Mikulást? Csatlakozz Vombihoz 24 fejezeten keresztül, kalandozz vele Ausztráliától az Északi-sarkig, és tarts bloggereinkkel a turné során, mert ha velünk játszol, talán te leszel a szerencsés, aki megnyeri a mesekönyv egy példányát!

 

Fülszöveg

Vombi, a kis vombatkölyök rettentően izzad az ausztrál hőségben. Semmire sem vágyik jobban, mint hogy meghempergőzzön a hideg hóban! És ha már elutazik északra – mert ezt tervezi –, akkor szeretne rénszarvast látni, és aztán találkozni a Mikulással. Lappföld meglehetősen messze van, még szerencse, hogy Vombinak ennyi segítője akad – többek között egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász. Vajon odaér a kis vombat Lapföldre karácsonyig?

 

Értékelés

Idén mindenképpen szerettem volna belevágni egy olyan mesekönyvbe, ami kalendárium-jellegű, tehát advent minden napjára jut egy-egy mese. Ez segít jobban hangolódni az ünnepekre; ahogy fogynak a mesekönyv lapjai, egyre inkább közelebb kerülünk a karácsonyhoz. A felolvasást a kislányomnak adventre tartogatom, viszont én már előre elolvastam az egész mesét.

Az a típus vagyok, aki teljes lényével képes átélni bármilyen ünnepet. Már nagyon korán elkezdem a készülődést (miközben írom az értékelést, Wham! Last Christmas-e szól), az ajándékok beszerzését sem hagyom az utolsó pillanatra, nem is beszélve a dekorációról. Itt-ott már elhelyeztem egy kis fagyöngyöt a lakásban, a polcról egy ezüst rénszarvas figyel minket, és nem utolsó sorban, nekiláttam összeállítani a karácsonyi TBR listámat is. Kevés az a pár nap a karácsonyra, így korán belefogok a teendőkbe, előrehozva az ünnep megélését, mert szükségem van arra, hogy sokáig tartson.

Amikor megláttam Vombat a hóban című mesekönyvet, egyből éreztem, hogy nekem erre szükségem van, egyrészt azért, mert kalendárium, másfelől pedig azért, mert milyen cuki már egy vombat! És hogy jön össze a karácsony és a vombat? Tudnom kellett! Végül a borító is meggyőzött; csupa kedvesség és cukiság sugárzik már a fedlapról is.

img_4047.JPG

Ha úgy vesszük, a történet valójában egy mese, csak éppen huszonnégy fejezetre tagolva, mi szerint Vombinak elege lesz a melegből, hidegebb éghajlatra vágyik. Anyukájától megtudja, hogy a Mikulásnál bizony hideg van, így Vombi összeköti a kellemeset a hasznossal: lehűti magát, miközben meglátogatja a Mikulást. Reményei szerint rénszarvassal is találkozhat. Hosszú és kalandos út vár rá, ahol találkozik egy kacsacsőrűvel, repülőn utazik, cipőbe kakil, összebarátkozik egy őzzel, segítségére siet egy borz, kipróbálja a horgászatot, majd egy jávorszarvas hátán pedig végre eljut a rénszarvasokhoz és a Mikuláshoz.

A könyv legnagyobb erőssége egyértelműen az illusztrációi. Eleve a vombat főszerelő ötlete zseniális, és ehhez jön a végtelenül kedves ábrázolásmód. A formák is nagyon édesek, de a színekben is van valami lágyság, ugyanakkor mégis kellően kiemelik egymást a szép árnyalatok.

Bár kicsit lélekemelőbb történetre számítottam, hatalmas tanulsággal, helyette inkább egy kis könnyedebb kalandot kaptam. Mindenesetre nagyon édes mesének tartom és ajánlom is szeretettel.

Értékelés: 4/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet!

 

Adatok

Hiltrud Baier: Vombat ​a hóban 
Kiadó: Móra
Oldalszám: 104
Illusztrálta: Stefanie Jeschke
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789636031626 

 

f9dzkaa_imgur.png

 

Nyereményjáték

Vajon te is lehetnél szánhúzó rénszarvas? A Vombat a hóban egyik jelenetéből kiderül, hogy a nagy versenyen, amelyen kiválasztják a Mikulás rénszarvasát, az dönt a jelentkezők közül, hogy ki tud több állatot felismerni a leírásuk alapján. Játékunkban ezért azt a tökéletes jelöltet keressük, aki felismeri a blogokon található leírások alapján az egzotikus állatokat. Ha pedig sikerült megfejtened a rejtvényt, akkor ne felejtsd el beírni a megoldást a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Ez a különleges hüllő Amerika trópusi részein él, nagyon elterjedt Brazíliában. Színe általában zöld, de narancssárgás példányok is előfordulnak. Testhossza akár 2 méter is lehet, hosszú és hátrahajló karmai vannak, így az állat jól meg tud kapaszkodni az ágakon.

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

11.11. Utószó
11.14. Csak olvass!
11.17. Szaffi polca
11.20. Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8517980960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása