Namina Forna – Aranyló vér
2021. november 15. írta: szaffipolca

Namina Forna – Aranyló vér

img_1496.JPGA Maxim Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az Aranyló vér című YA fantasy kötet. Igazi kuriózum az ifjúsági könyvek között, Namina Forna Deka történetén keresztül mutatja be a rasszizmus káros következményeit, és hogy mire képes egy csapat erős nő, ha összefog. Tartsatok bloggereinkkel és játsszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a kiadó által felajánlott könyvet. 

 

Fülszöveg

A tizenhat éves Deka félve várja a Próbát, ami el fogja dönteni, hogy befogadja-e a falu népe, hisz természetfeletti megérzései máris kiemelik a társai közül. Deka azért imádkozik, hogy vörös legyen a vére, de mivel az arannyá változik, sajnos tisztátalannak bizonyul. Ez azt jelenti, hogy a halálnál is rosszabb sors vár rá. Ekkor azonban megjelenik egy titokzatos hölgy, aki kiutat kínál neki: beállhat az alakik közé, a császár kizárólag lányokból álló seregébe. Az alakik mind ritka képességekkel megvert, csaknem halhatatlan lények, egyedül ők tudják elhárítani az országra rontó Halálsikolyok támadásait. Deka annyira vágyik az elfogadásra, hogy belemegy a veszedelmes ajánlatba, és otthagyja a szülőfaluját, az egyetlen közösséget, amit ismer. Miközben élete legnagyobb harcára készül, azzal kell szembesülnie, hogy a főváros magas falai között számos titok lakozik. Minden és mindenki másnak bizonyul, mint aminek látszik. Még maga Deka is. 

 

Értékelés

Nagyon vártam ennek a könyvnek a magyar megjelenését, a külföldi barátaimnál már láttam, nagyon szerették, így nekem is felkeltette az érdeklődésemet.

Deka meséli el történetét, aki egy kis faluból származik. Sötét színű bőrével - amit édesanyjától örökölt -, már eleve kilóg a többiek közül, aztán történik valami, ami miatt már különb nem is lehetne.

Ebben a világban a fiatal lányokat egy próbának vetik alá, ahol kiderül milyen színű vér csörgedezik ereikben. Ha arany, akkor pusztításra termett démon. Dekát démonként bélyegzik meg, de valaki megmenti, így hamar egy kiképzésen találja magát többedmagával. Hű társául szegődik urunija, Keita, aki bajtársiasságra esküszik fel. A történetben több csavar is felbolygatja lelkivilágunkat, természetesen ezeket nem árulom el, de mindenképpen szeretnék kiemelni pár gondolatot a könyvvel kapcsolatban.

Kiemelkedő az írásmódja, kicsit régiesebb nyelvezet és megfogalmazás, ettől eltér a legtöbb kortárs könyvtől. Nagyon tetszett, adott egy kis pluszt az egyébként is remek történet mellé. A történet. Ugyanúgy, mint a nyelvezet, ez is említésre méltó. Mindamellett, hogy rendkívül kidolgozott minden részlet, az egész cselekményszál átgondolt, a karakterek jól felépítettek, a világkép logikus és szintén aprólékos. Ritka, de nem találtam benne logikai hibát. És ha ez önmagában nem lenne elég, hogy blogom olvasóját arra ösztökéljem, hogy ebbe a könyvbe érdemes belevágni, meg kell említenem, milyen remek mondanivalója van a történetnek. Időnként némi társadalomkritikát is véltem felfedezni az egész ötlet mozgatórugójában. Miért? Egyrészt, ott van a főszereplő Deka, akit sötét bőre miatt már eleve megkülönböztetnek falujában. Aki kicsit más, vagy kilóg, azt kirekesztik. A rasszizmus mellett ott van a férfiuralom, a nőket alávetik ennek a kegyetlen próbának, egy szabálykönyv szerint kell mindenkinek élnie, amely a nőkre igencsak szigorú szabályokat ró. Ebben a világban a nőknek nincs felszólalási joguk, csak birkaként viselkedhetnek, és a vallási könyvük minden pontjának meg kell felelniük, különben kirekesztés a sorsuk. Egy könyv szabályait követve élnek folytonos félelemben.

Az írónő remekül ábrázolja az ember azon tulajdonságát, hogyan viselkedik, amikor fél, miként reagál és hogyan kezeli a pánikot. Hogyan viselkedik emberek egy csoportja összeverődve, ha ugyanaz a félelem táplálja lelküket. Amikor Dekáról kiderül, hogy a vére arany, a csürhe rögtön elfogja, nem számít, hogy a lány kedves és tisztalelkű, megbélyegzik a származása miatt, és a félelem felülkerekedik a józan észen.

A fontos mondanivalók mellett a cselekményszál lassan és átgondolt módon építkezik, nincs kapkodás, így kicsit lassabban halad a történet, ami visszavetheti az olvasási tempót ugyan, de mire a könyv végére értem, megértettem, hogy ezt a könyvet így kellett megírni. A főbb karakterek útja hosszú, és ennek idő kell, mire minden beérik. Ugyanez igaz a karakterfejlődésre is. Deka sokáig csak csapódik ide-oda, mindenkinek elhisz mindent, de ahogy többet lát a világból és jobban öntudatra ébred, a saját útját járja, és igyekszik a helyes útra lépni. Sok morális kérdést is tartogat a történet, ami főleg az áldozathozatalról szól, a katonák sorsáról, akik parancsra ölnek. Az igazság nyomában sok minden kiderül, és szereplőink rájönnek, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Ez egy csodás történet a kitartásról, a szeretetről, a barátságról, az igazság kutatásáról, a megismerésről és döntések súlyáról. Ha szeretnél egy olyan könyvet olvasni, ami mélyebb mondanivalóval szolgál, érdekes, izgalmas, misztikus, akkor ez a te könyved! Bátran merem ajánlani, de azt előre le kell szögeznem, erre a könyvre időt kell szánni, nem lehet csak úgy kapkodni vele.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

A könyvet itt vásárolhatjátok meg. Beleolvasási lehetőség itt.

 

Adatok

Namina Forna – Aranyló vér
Eredeti cím: The Gilded Ones 
Kiadó: Maxim 
Oldalszám: 400 
Fordította: Béresi Csilla 
Kötéstípus: puhatáblás 
ISBN: 9789634995302 

 

20211104_212725599_ios.png

 

Nyereményjáték

Szeretitek az erős női karaktereket? Mi is! Elhoztunk nektek négy csodás női szereplőt, minden állomáson vár rátok egy, a ti dolgotok pedig az, hogy az állomáson szereplő hősnő nevét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

mili.jpg

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

11.15. Szaffi polca 
11.18. Csak olvass! 
11.20. Könyv és más 
11.22. Readinspo

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8316752952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása