Colleen Mullaney: Gin ​Austen
2022. november 14. írta: szaffipolca

Colleen Mullaney: Gin ​Austen

Blogturné

img_3971.JPGA General Press kiadó egy csodás koktélos könyvvel kedveskedett a Jane Austen-rajongóknak, így teljes mértékig átélhetjük az írónő világát, miközben finomabbnál finomabb koktélokat szürcsölgetünk. Tartsatok velünk, és fedezzétek fel eme színes italok izgalmas világát, hiszen a kiadó felajánlásából egy példányt is nyerhettek a kötetből.

 

Fülszöveg

Általánosan elismert igazság, hogy annak a személynek, aki eme jó könyvet a kezében tartja, szüksége lesz egy italra.

Jane Austen hat örökérvényű regényében megragadta a tizenkilencedik századi Anglia szeszélyeit és gyöngéit, ez a könyv pedig az írónő műveiben bemutatott piknikeket, ebédeket, vacsoravendégségeket és fényes bálokat ünnepli. Tudd meg, mit ihatott ő és a szereplői, és hogy milyen eszközökre, poharakra, hozzávalókra, technikákra van mindenképp szükséged! Emeljük Hot Barton Rummal vagy Elinorange Blossom koktéllal teli poharunkat az Értelem és érzelemre! Koccintsunk egy Salt & Pemberley koktéllal, Fizzy Miss Lizzie-vel vagy Cousin Collinsszal a Büszkeség és balítéletre! A sokatmondó idézetek Austen regényeiből és leveleiből, a gyönyörű fotók, a korhű dizájn és a whistnél jóval szórakoztatóbb játékok gyűjteménye minden igazi Austen-rajongó számára nélkülözhetetlenné teszi ezt a részegítő könyvecskét!

 

Értékelés

A Jane Austen rajongók egy újabb kinccsel lettek gazdagabbak, hiszen Colleen Mullaney elhozott nekünk egy az írónő történetei és szereplői által inspirált koktéloskönyvet. Nem csak a borító gyönyörű, de a belbecs is méltatást érdemel.

A könyv több részre osztható. Először az alapokkal ismerkedünk; a szerző bemutatja Austent és regényeinek lényegét, majd olvashatunk a György korabeli italozási szokásokról is. Ezután jön az igazán izgalmas rész, mely rátér a koktélkészítés eszközeire, mint például a bárkanál, mérőpohár, mixer stb… Ezek az eszközök pár mondatban bemutatásra is kerülnek, majd a poharak ismertetése következik – melyik italhoz milyen dukál. Ez az útmutató segít majd később a recepteknél is, hogy miben ildomos kínálni az elkészített italt. Ha már képben vagyunk az eszközökkel, jöhetnek az alapanyagok. Ez egy nagyon informatív része a könyvnek, számos újdonságot tartogatott számomra. Pár szirupreceptet is megtanulhatunk, melyeket később a koktélrecepteknél hasznosíthatunk. Kedvencem a levendulaszirup. Isteni. Nagyon érdekesnek találtam az Earl Grey ízesítésűt is, ki fogom próbálni, biztosan különleges ízvilágot kölcsönöz a vele készített italoknak. A könyv szerint a szirupok „testességet és aromát biztosítanak a koktéloknak”.

img_3592.JPG

Mielőtt bárminek is nekiállnánk, érdemes feltérképezni az italkészítési módszereket is, melyekről szintén bő és információban gazdag leírásokat kapunk.

Amint túl vagyunk az alapokon, indulhat a koktélkészítés, de nem ám akárhogyan: a fejezetek Austen egy-egy könyvéhez kapcsolódnak, és azokhoz passzoló koktélok receptjeivel ismerkedhetünk meg. Nem csak a leírások érdekesek, de az idézetek, a fotók és a regényhez kapcsolódó megjegyzések is mind-mind segítenek elmerülni a kor szellemiségében.

Rá is térnék kedvenc fejezetemre, ami nem más, mint a Meggyőző érvek. A regényről szóló rövid ismertető után olyan receptek várnak minket, mint a Bloody Elliot, He Came & Wentworth, You Simply Musgrove, Lyme A-Rita, Letter Have It (hello Earl Grey szirup), The Navel Captain, Mrs Clay Pigeon és Hurric-Anne.

Minden recept elején egy kis story time vár minket a fejezet címadó könyvéhez kapcsolódóan, amihez valamilyen benyomás alapján köti a koktélt az írónő.

Hosszas mérlegelés után a Life’s Not FairFax nevű koktélt választottam elkészítésre, méghozzá azért, mert a levendula illata a mindenem. Imádom az ízét is, soha ki nem hagynék egy jónak ígérkező levendulaszörpöt vagy levendulás limonádét, hát akkor, hogy is hagyhatnék ki egy levendulás koktélt!?

 

A recept így áll össze:

60 ml gin

30 ml levendulaszirup

1 tk citromlé

rozé habzóbor

ehető levendulavirág és menta a díszítéshez

Jéggel teli shakerbe öntjük a gint, a levendulaszirupot és a citromlevet. Jól összerázzuk, majd jéggel teli highball pohárba szűrjük, és felöntjük rozé habzóborral. Friss levendulával és mentával díszítve, szívószállal kínáljuk. Lehet, hogy kedvet kapunk arra, hogy egy újabb pohárral keverjünk belőle, békeáldozatként egy korábbi rivális számára.

 

A rendelkezésre álló anyagok és eszközök segítségével készítettem el a koktélt, melyről pár fotót is készítettem. Igazán finom ital, nyáron abszolút sikert arathatunk vele egy kerti party alkalmával.

img_3967.JPG

Ha végigrágtuk magunkat a recepteken, egy ivós játék is vár minket, természetesen Jane Austen világához kapcsolódóan.

Egy dolgot hiányoltam csak, nincs minden recepthez fotó, én pedig az a típus vagyok, akinek látni szükséges, hogy milyennek kell lennie a végeredménynek.

Összességében egy nagyon ötletes, kedvcsináló és praktikus könyvnek tartom a Gin Austent, bármilyen alkalomra kínál ötletet, mellyel elkápráztathatjuk vendégeinket, legyen az egy házibuli, karácsony, húsvét, vagy csak egy szimpla, mozizós este.

img_3968.JPG

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet.

Jó olvasást és kortyolgatást kívánok!

Értékelés: 4,5/5⭐

 

 

Adatok

Colleen Mullaney: Gin ​Austen
Eredeti cím: Gin Austen
Kiadó: General Press
Oldalszám: 144
Fordította: Vallasek Júlia
Kötéstípus: Keménytáblás
ISBN: 9789634526612

 

313430790_10218716082248148_8594609018303437632_n.jpg

 

Nyereményjáték

Híres koktélok hozzávalóiból adtuk meg pár alapanyagot, a ti dolgotok az, hogy kitaláljátok melyik receptre gondoltunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

fehér rum

lime

mentalevél

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

11.14. Szaffi polca
11.16. Csak olvass!
11.18. Könyv és más
11.20. Hagyjatok! Olvasok!
11.22. Olvasónapló

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9917977004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása