Dawn Casey – Mesék ​télre
2021. november 27. írta: szaffipolca

Dawn Casey – Mesék ​télre

img_2092.JPGA Móra Kiadó idén egy csodaszép kötettel segíti a hosszú téli napokra való hangolódást. A Mesék télre egy gyönyörűen illusztrált mesegyűjtemény, amelyben a világ minden tájáról találhatunk történeteket. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

 

Fülszöveg

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel, és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

 

Értékelés

Vannak olyan mesekönyvek, melyek megérdemlik, hogy minden gyermek polcán helyet kapjanak. Ezek közé sorolnám a Benedek Elek, a Grimm, az Andersen gyűjteményeket, vagy éppen az Öreg néne őzikéjét. Ezentúl a Mesék télre című könyvet is felvehetjük az alapdarabok közé.

Ez a kötet azért különleges, mert a világ minden tájára elrepít minket a történetek által. Olvashatunk tanmesét Japánból, Norvégiából, Grönlandról, Szibériából, sőt, Franciaországból is, csak hogy néhányat említsek, illetve helyet kapott egy klasszikus Andersen-mese is. Minden történet a télhez kötődik, nem feltétlenül a karácsonyhoz, vagy bármilyen téli ünnephez, ezért is találó a cím, mely arra utal, hogy ez a mesekönyv bizony a havas, fagyos évszakról regél.

Dawn Casey tizennyolc mesét gyűjtött össze ebben a kötetben, mind más és más, vannak kiemelkedő történetek, és kevésbé érdekesek, de sokban felfedeztem egy közös vonást: többségében népmeséket olvashatunk, így megjelennek a területi sajátosságok. Visszatérő motívum a szegénység, az éhínség, a vallás, és az állatok tiszteletének hangsúlyozása. A tanulság és a mondanivaló mindenhol ugyanaz, a legfontosabb érték a szeretet, a törődés és az élet megbecsülése. Ezek azok a gondolatok, melyeket át kell adnunk gyermekeinknek, a meséken keresztül pedig ők is átérzik, hogy milyen lényeges is az, hogy az ember kellő alázattal, tisztelettel, megbecsüléssel és türelemmel forduljon a másikhoz.

Kiemelnék pár mesét, melyeknek üzenete a lelkem mélyére hatolt. Amikor kézhez kaptam a könyvet és fellapoztam a tartalomjegyzéknél, azonnal szemet szúrt egy számomra kedves mese, A Hókirálynő. Még csak összeszámolni sem bírom, hányszor olvastam és láttam a mesét gyerekkoromban, hatalmas kedvenc, a mai napig képes vagyok újranézni ezt az Andersen-mesét, ahol a kislány nem hagyja elveszni barátja szívét.

Másik kedvencem A tanuki aranya című japán népmese, mely rávilágít arra, hogy észrevegyünk minden boldogságforrást az életben, amiket csak akkor értékelünk igazán, amikor úgy tűnik, örökké elveszett. Megható volt olvasni A hóleány törénetét, ami sok más történet alapjául szolgált, illetve nagyon tetszett Az Almafaember meséje a szorgalmas és alázatos fiú szerencséjéről. Tenger Anya története abszolút aktuális, arra tanít minket, hogy vigyázzunk környezetünkre, becsüljük meg a természet kincseit, legyünk hálásak.

Ha visszatérsz, mondd el a többieknek, hogy vigyázzanak a tengerre. Tartsák tisztán az óceán vízét!

Ha nem vigyázunk a természetre és elpusztítjuk, egy idő után semmit nem fogunk kapni ajándékaiból.

A mesék nem csak az óceánok és tengerek megóvására hívják fel a figyelmet, hanem arra is, hogy becsüljünk meg mindent, ami megadatik. Örüljünk, ha esik az eső, ha süt a nap, ha havazik, ha nyílnak a virágok, ha élelmet vehetünk magunkhoz, ha ajándékot kapunk, legyünk hálásak, ha segítenek rajtunk, tartsuk becsben a játékainkat, ne pazaroljunk, tiszteljük és becsüljük az állatokat, mert mi, a környezetünk és a többi ember mind-mind egymásért vagyunk az élet nagy körforgásában.

Ez a könyv viszont nem csak tartalmilag értékes, de az illusztrációi is lenyűgözőek. Zanna Goldhawk varázslatos rajzokkal látta el a borítót és az összes történetet. Elképesztően figyelemfelkeltő, ezt a könyvet már messziről ki lehet szúrni a könyvesboltok zsúfoltságában. A gyerekkönyvek világában döntő fontosságúak a rajzok, a színes ábrázolásmód, mert első körben ezzel tudja a könyv magára vonni a figyelmet. Miközben együtt olvasunk, nem csak a gyermek számára jelenthet kikapcsolódást, hanem mi magunknak is, mert a mesék mögött rejlő mondanivaló a felnőttek számára is útmutatásul szolgál.

Remélem meghoztam a kedved ehhez a varázslatos téli könyvecskéhez, ha tetszik, ezen a linken meg tudod vásárolni.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Adatok

Dawn Casey – Mesék ​télre
Eredeti cím: Winter Tales
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 96
Fordította: Szlukovényi Katalin
Illusztrálta: Zanna Goldhawk
Kötéstípus: keménykötés
ISBN: 9789634868262

 

undefined_imgur_1.jpg

 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon téli könyvekből találhattok egy-egy idézetet. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Köddel száll a téli este

a füstölgő Budapestre

feketíti, beborítja

a köd-dunyha, füst-kalitka.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

11.15. - Veronika’s Reader Feeder
11.17. - Sorok között
11.19. - Nem félünk a könyvektől
11.21. - Utószó
11.23. - Könyv és más
11.25. - Csak olvass!
11.27. - Szaffi polca
11.29. - Flora the Sweaterist

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1716764420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása