Neal Shusterman: Kaszás
2022. április 15. írta: szaffipolca

Neal Shusterman: Kaszás

Blogturné

c4822c04-d011-4711-9932-15a60d89612f.JPEGA Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

 

Fülszöveg

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?

Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.

Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.

Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

A Kaszások kora-trilógia első része.

Már több mint húsz országban megjelent!

 

Értékelés

Neal Shusterman 1962-ben született Amerikában. Sci-fi és fantasy műfajokban ír ifjúsági regényeket. Hazánkban eddig megjelent kötetei: Bontásra ítélve, Tesla padlása, Edison csapdája, Hawking folyosója, Everlost és Az óceán mélyén. Utóbbi 2015-ben elnyerte az Amerikai Nemzeti Könyvdíjat, ezen kívül még kilenc díjat zsebelt be.

Kaszás című könyve, mely a Lampion könyvek gondozásában jelent meg, szintén díjazott regény, külföldön már hatalmas sikert aratott.

Így, miután becsuktam a könyvet, maximálisan megértem mi áll a könyv sikere mögött, és miért kapott ilyen neves díjat. Nagyon fontos témákat jár körbe, és olyan ügyesen tálalja egy ifjúsági disztópiába bújtatva, hogy engem is levett a lábamról.

A jövőben járunk, a tudás elérte a maximumot, a Felhőből pedig létrejött Viharszem, a tökéletesség, minden tudás forrása. Eltűntek a betegségek, effektíve a halál is, így Viharszem létrehozta a Kaszás-kört, egy szervezetet, ami a népességnövekedést hivatott szabályozni. Szükséges, hiszen ebben az új világban nincs természetes halál vagy baleset általi halál, ugyanis az újraélesztő központban minden gyógyítható, az életkor tetszés szerint a fiatal korig visszapörgethető. A Kaszás-kör feladata, hogy begyűjtse a kiszemelteket a végleges halálra. A Kaszás-kör nem áll Viharszem felügyelete alatt, két külön működő egység. Így a Kaszás-kör önszabályozó. Az emberek emonanobotjai képesek kezelni az érzelmeket, így nincs túláradó agresszió sem, a gyógyító nanobotok pedig gyógyítják a testet. Az erőszak minimális, az is kezelhető. Minden alól kivételt képeznek a Kaszások. Ők tudnak állítani a nanobotokon, ki- és bekapcsolhatják a szabályzót. Így előfordul, hogy felszínre tör az emberi természet teljes valójában. Az igazi. Ahol ott a lázadás, a harag, a gyűlölet és valakiben a gyilkos ösztön is. Így a tökéletes rendszerbe egy kis tökéletlenség vegyül, ugyanis a Kaszások 10 parancsolata megrendül. A begyűjtés és a gyilkosság közti vékony szálon csak az élvezet táncol.

img_7581.JPG

Ebbe a világba született bele Citra és Rowan, akik mindketten vagy így vagy úgy keresztezik Faraday kaszás útját. A nagytiszteletű felfigyel a két fiatal érzelmi intelligenciájára, így méltónak találja őket, hogy inasául fogadja mindkettőt. Kaszás csak abból válhat, aki soha nem akart az lenni, hiszen a begyűjtés nem egy örömteli dolog, hanem szükséges rossz. A tanoncok elindulnak az úton, és zuhannak a tökéletlen rendszer üres lyukainak mélységeibe. Csak egy inas lehet, de vajon versengés vagy bajtársiasság alakul ki a fiú és a lány között? Képesek átverekedni akaratukat a bürokrácián? Az igazság vagy a vélt igazság mellé állnak? A jó vagy a rossz oldalt választják?

Annyi ponton szerettem ezt a könyvet, hogy nem is tudom melyik részét méltassam jobban. A karakterek nagyon szerethetők, rengeteget fejlődnek, az értékrendjükkel maximálisan tudtam azonosulni. Curie és Faraday kaszások szintén a szívemhez nőttek, szerettem, hogy ragaszkodnak egy régi rendszerhez és a becsülethez. A cselekmény is szépen építkezik, nem éreztem sem elkapkodottnak, sem összecsapottnak vagy lassúnak. Ami részletezésre szorult, ott kaptam bővebb leírást, a mellékes cselekmények csak említés szinten jelentek meg. Nem voltak üres vagy unalmas oldalak.

A fejezetek között a Kaszások napló bejegyzéseiből olvashatunk fejezeteket. Minden Kaszásnak kötelező írni és közzétenni Viharszemben. Ezek a kis szösszenetek váltak igazán a kedvenceimmé, mert olyan kérdéseket, felvetéseket fogalmaznak meg, amelyeken érdemes elgondolkodni. Ez a szerkezet az író kedvence lehet, hiszen az eddigi általam olvasott könyveiben már találkoztam hasonló fejezet-elválasztó megoldással. Kicsit megtöri az „egyhangúságot”, kizökkent és gondolatot ébreszt.

A legnagyobb kívánságom az emberiség számára nem a béke, a kényelem vagy az öröm. Hanem az, hogy mind haljunk meg egy kicsit belül minden alkalommal, amikor mások halálát látjuk. Mivel egyedül az együttérzés fájdalma tesz minket emberekké. Nem létezik olyan isten, aki segíthet rajtunk, ha ezt elveszítjük.

Egy bizonyos, Neal Shusterman zseniális író, végtelen fantáziával és remek gondolatokkal tölti meg történeteit.

Értékelés: 5/5⭐

 

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken meg tudod vásárolni a könyvet.

 

Adatok

Neal Shusterman: Kaszás
Eredeti cím: Scythe
Kiadó: Lampion Könyvek
Oldalszám: 384
Fordította: Horváth Vivien
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789633249574

 

277679872_4757814671014457_5342003402867852035_n.jpg

 

Nyereményjáték

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„– Néha, ahogy a sötétben botorkálunk, megesik, hogy valami jó dologba botlunk.”

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

04.11. Fanni’s Library
04.13. Kelly és Lupi olvas
04.15. Szaffi polca
04.18. Spirit Bliss Sárga könyves út
04.21. Csak olvass!
04.23. Utószó
04.25. Deszy könyvajánlója
04.27. Hagyjatok! Olvasok!
04.29. Olvasónapló
05.01. Könyv és más
05.03. Sorok között

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9917797161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása