Edgar Allan Poe: A ​Morgue utcai kettős gyilkosság
2022. december 18. írta: szaffipolca

Edgar Allan Poe: A ​Morgue utcai kettős gyilkosság

Blogturné

img_5103.JPGA General Press kiadó egy új könyvsorozatot indított Krimikönyvtár néven, melynek az elsőként megjelent Edgar Allan Poe novelláskötetét mutatjuk be. Tartsatok bloggereinkkel, és ha velünk játszotok, a kiadó jóvoltából egy példányt is nyerhettek a könyvből.

 

Fülszöveg

Párizs, valamikor az 1800-as években. Egy szoba, amelynek az ajtaját és az ablakait belülről bezárták. Odabent egy brutális kegyetlenséggel meggyilkolt nő holtteste. Az udvaron egy másik áldozat: az édesanyja. Tanú rengeteg van, ám a vallomások ellentmondóak. A rendőrség tehetetlen.

Ekkor lép színre C. Auguste Dupin, a műkedvelő nyomozó, aki remek megfigyelő és a logikus következtetés mestere. E képességei vannak a segítségére abban, hogy megoldja a szokatlan ügyet, miközben az olvasót is lépésről lépésre végigvezeti a folyamaton.

Edgar Allan Poe életműve valódi mérföldkő a krimiirodalom kibontakozásában. Jelen kötet a detektívtörténetek közé sorolható három novelláját, A Morgue utcai kettős gyilkosságot, a Marie Roget titokzatos eltűnését és Az ellopott levelet tartalmazza.

 

Értékelés

Sokan nem is tudják, mennyi mindent köszönhetünk Edgar Allan Poenak. Az amerikai irodalomoktatásnak szerves része munkásságának története, az itthoni oktatásból azonban többnyire kimarad, holott műfajteremtő volt – nem is egy zsánert köszönhetünk neki. Rémtörténeteivel bekúszik a bőrünk alá, detektív novellái pedig megalapozták a krimi térhódítását.

Egy zsebkönyv válogatásnak köszönhetően szerettem meg Poe írásmódját – A fekete macska című műve azóta is rendszeresen előkerül nálam. Annyira tényszerűen vázolja fel az eseményeket, hogy kénytelen vagyok elhinni, hogy a leírtak valóban megtörténtek. Mellőz mindenféle sallangot, lényegretörő, ugyanakkor a leírásai mégis részletesek és jól szemléltetik a szerző kavargó gondolatait.

Ezért is váltak népszerűvé krimi novellái; Poe Dupin karakterén keresztül elmélkedik és filozofál, és itt válik egyértelművé mennyire alapos és sokrétű a tudása.

A kötet három novellát tartalmaz: A Morgue utcai kettős gyilkosság, Marie Rogêt titokzatos eltűnése és Az ellopott levél című történeteket. Mindhárom rövid történet középpontjában Dupin áll, aki először A Morgue utcai kettős gyilkosságban tűnik fel. Hosszas elmélkedéseiben, fejtegetéseiben képes felvenni a bűnözők gondolkodásmódját. Részletes leírásai és ismeretei miatt bajba is került Poe; a Mary Cecilia Roger-gyilkosság gyanúsítottjává vált.

A történeteket Dupin társa meséli el, ő a narrátor, aki végtelenül felnéz a magánnyomozó tudására és szellemére. Részletesen tárja elénk a nyomozás menetét, Dupin fejtegetéseit, gondolatait és mozzanatait.

A három novella közül kettőt már régebben olvastam, de a Marie Rogêt titokzatos eltűnése újdonság volt számomra. A novella különlegessége, hogy igaz történeten alapszik, Mary Cecilia Roger gyilkosságát örökíti meg. A nő a hazafelé tartó útján esett gyilkosa áldozatául, akit végül sosem találtak meg. Mint fentebb említettem, Poe annyira pontosan írta le a gyilkosság részleteit, hogy őt gyanúsították meg a bűncselekménnyel. A novella alapja tulajdonképpen a bűneset kapcsán megjelent cikkek pontatlanságának boncolgatása, végig veszi, hogy a nyomozók és a cikkírok mennyire mellélőnek egy-egy információ kapcsán. Így felváltva olvashatjuk a cikkeket és Poe elmélkedését Dupin hangján keresztül.

A tragikus sorsú novellista és költő korának egyik legnagyobbika volt, műfajteremtő és sokak inspirálója. Szülei halála után nevelőszülők vették magukhoz. Élete során csupán az írásból és a szerkesztésből szeretett volna megélni, pont emiatt szegényen élt. Folyóiratok és magazinok munkatársaként a kenyérkereset szerénynek bizonyult akkoriban. Sajnos az alkohol és drogok áldozatául esett, egyes vélemények szerint halálát is ez okozta – bár ez bizonytalan információ. Elképesztően korán hunyt el, negyven évesen.

Ha még nem olvastál Edgar Allan Poe tollából, és szereted a krimit, thrillert, ezt a könyvet neked ajánlom, ha pedig a novellista rajongója vagy, egyenesen kötelező. A szép kötés és kivitelezés csábító, a sorozat pedig újabb gyűjtögetésre motivál. Én máris rabul estem, szeretném majd összegyűjteni a sorozat összes kötetét.

Értékelés: 5/5⭐

Ha tetszett az ajánlóm, ezen a linken megvásárolhatod a könyvet! 

 

Adatok

Eredeti cím: The Murders in the Rue Morgue
Kiadó: General Press
Oldalszám: 216
Fordította: Balabán Péter
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634526971

 

319666636_10218874547849689_844147895802621052_n.jpg

 

Nyereményjáték

Asszociáció a játékunk neve. Minden állomáson találtok egy képet, amely egy-egy híres Poe-novella címére utal. A ti dolgotok az, hogy kitaláljátok mire gondoltunk, majd a helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

fekete-macska.png

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

12.16. Csak olvass!
12.18. Szaffi polca
12.20. Könyv és más
12.22. Hagyjatok! Olvasok!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr2918005052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása