Majoros Nóra: Pityke ​és prém
2022. május 29. írta: szaffipolca

Majoros Nóra: Pityke ​és prém

Blogturné

img_9799.JPGA Móra Kiadónál új borítót és kiadást kapott Majoros Nóra Pityke és prém című regénye, amely először 2018-ban jelent meg. A történet egyedi módon mutatja be elnyomók és elnyomottak harcát, miközben két királykisasszony jellemfejlődését is végigkövethetjük izgalmas kalandok során. A könyvről ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

 

Fülszöveg

A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?

 

Értékelés

Ha valaki megkérdezi, mi a kedvenc könyves műfajom, én rávágom, hogy a fantasy regények. Majd hozzáteszem, hogy az ifjúsági regények is. A kettő ötvözete pedig egy olyan műfaj, ami teljes kikapcsolódást nyújthat számomra.

Nem volt ez másként Majoros Nóra Pityke és prém című köteténél sem. Egy mesés történet tündérekkel, titokzatos erdei vademberekkel, királykisasszonyokkal és varázslattal, mely komoly témát boncolgat. Ez nem csak egy egyszerű ifjúsági könyv, ez egy olyan könyv, amely fontos üzenetet közvetít, elgondolkodtat, megnevettet és el is szomorít egyben.

Pitykések és prémesek egymással szemben állnak, a pitykések szigorú királynője makacsul és kemény kézzel irányítja a birodalmat, miközben igyekszik féken tartani az erdőben élő prémeseket, akik megelégelték a folytonos rettegést. Govalinda és Prillaszári 17. születésnapján fenekestől felfordul mindenki világa, ugyanis a kissé szertelen Prillaszári királykisasszony pár meggondolatlan cselekedet után egy prémes fogságában találja magát. A királykisasszony világszemlélete hamar megváltozik, az eddig látott és hallott történetek egészen más megvilágításba kerülnek prémes társa mellett.

De mi is az, amin elgondolkodtam a könyv olvasása közben? Az egyik, hova vezet a gyűlölködés? A másik, mi az az ok, ami miatt háborúk törnek ki? Félelem? Megfélemlítés? Büszkeség? Van olyan megoldás, ami mindenkinek megfelel? Lehet különböző kultúrájú embereket összebékíteni? Működhet a kommunikáció más kultúrából származó emberek között?

Ez a könyv ezeket a kérdéseket boncolgatja, mialatt láthatjuk mire képes a testvéri szeretet, a barátság és a hűség. Fontos kötelékek tétetnek próbára, mialatt felbolydul az egész világ.

A gyönyörű alaptörténet mellé kiemelkedő írói stílus is társul. A lendületes és olvasmányos történetvezetést igényesen szerkesztett mondatok teszik élvezetesebbé. A karakterek történetét váltott szemszögből olvashatjuk, az írónő egyes szám harmadik személyben mesél. A szereplők kidolgozottsága alapos, személyiségüket hitelessé teszi remekül megalkotott háttértörténetük, folyamatos fejlődésük pedig kedvelhetővé és emberivé teszi a főszereplőket. Nincsenek tökéletes és hibátlan hősök a történetben, így ettől csak még jobban tetszenek. A cselekményszál szépen épül fel, néhol kicsit belassul és nehézkesen halad előre, de aztán újra lendületre kap, és pörög tovább.

Ami a legjobban tetszett, az a mesében a mese, a könyvben szereplő kis szösszenetek a tündérekről és a múltbéli eseményekről, legendákról. Szívesen olvastam volna egy teljes könyvet abban a stílusban, teljesen elvarázsolt.

Bár ifjúsági regény, azt gondolom, kortalan. Ez egy mesés elemekkel átszőtt történet komoly mondanivalóval, így bármely korosztály örömét lelheti ebben a kötetben.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Ha az ajánlóm felkeltette az érdeklődésed, ezen a linken megvásárolható a könyv.

 

Adatok

Majoros Nóra: Pityke ​és prém
Kiadó: Móra
Oldalszám: 480
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789636030209 

 

284480398_5604679072875405_6389153064557280130_n.jpg

 

Nyereményjáték

A prémesek számára nagyon fontos a természet, tisztelik az állatokat. Ezúttal néhány mondat alapján kell kitalálnotok, hogy az erdő mely állatára gondoltunk, a megfejtést pedig írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Teste 1–2,8 méter hosszú, tömege ennek megfelelően 80–680 kilogramm. Színük a halványbarnától a sötétbarnáig változik, fejformájuk a kerek tompa arctól, a hosszú, elnyújtott, inkább kutyára hasonlító pofáig változik.

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

05. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 29. Szaffi polca
05. 30. Utószó

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4017842729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása