Tesz-Vesz város - könyvajánló kicsiknek
2022. július 03. írta: szaffipolca

Tesz-Vesz város - könyvajánló kicsiknek

Richard McClure Scarry híres gyerekkönyv író és illusztrátor 1919-ben született Bostonban. Élete során több, mint 300 könyvet jelentetett meg. Sikerét az is igazolja, hogy könyvei a mai napig újra és újra nyomdába kerülnek, több generáció kedvence. Emlékszem, gyerekkorunkban mi is szívesen lapozgattunk egy nagy alapú példányt, imádtuk a rajzokat és Tesz-Vesz város történeteit. TV-sorozatként 1993-ban kezdték el sugározni.

A Móra könyvkiadó jóvoltából két nevelő célzatú kötetet mutatok most be: a Légy jól nevelt! és a Mentsük meg a bolygót! című könyveket.

 

Légy jól nevelt!

 

img_0739.jpg

Fülszöveg

Berci és Durci igazi kis bajkeverők: kiabálnak, lármát csapnak, lökdösődnek. Cicó viszont udvarias és jól nevelt, nem piszkálódik, mindig üdvözöl másokat, köszönetet mond, szépen kivárja a sorát, nem emeli fel a hangját, mindenkivel kedves. A szórakoztató, színes ábrákkal illusztrált könyvet rímes versek gazdagítják, amelyek még befogadhatóbbá teszik Tesz-Vesz város lakóinak fontos üzentét: sokkal vidámabb és könnyebb az élet, ha valaki jól nevelt.

 

Értékelés

Nem véletlenül mondják Scarry műveire, hogy kortalanok. A rajzok, vonalak, minták és a kedves állatkák a mai napig megállják helyüket a gyerekeknek készült illusztrációk köreiben. Eleve a legismertebb és kedveltebb figurák jelennek meg, mint például: cica, malac, kutya, elefánt, nyuszi, maci stb…

Ebben a könyvben Tesz-Vesz város lakói tanítanak minket jómodorra. Nem lehet elég korán elkezdeni, a kiadó ajánlja is a könyvet hároméves kortól. A könyv témái alapján sok illemszabályt be lehet építeni már a kisebbek mindennapjaiba is. De mik is ezek a szabályok, amik megmutatják, hogyan illik viselkedni? Köszönés, apró kedvességek, hogyan kell szépen enni, lehet verekedés nélkül is játszani, közlekedési szabályok, türelemre nevelés, szemetelés elkerülése, hála, illetve egyéb alapvető tanácsok és illemszabályok alkotják a könyv magját. Nem maradnak el a rímes versikék sem:

Használj villát, kést, kanalat,
lassan menjen le a falat!
Ha élvezettel ízlelgeted,
pocakod így tele lehet.

A legjobban ezeket szerettem a könyvben.

A kötet végén feladatok is várják a gyerekeket, melyek fejlesztik a memóriát, finommozgást, beszédkészséget és igénybe veszik a megfigyelőképességet.

Összességében nagyon tetszett, szerintem hasznos kiegészítője a szülők intelmeinek.

Értékelés: 4,5/5⭐

 

Mentsük meg a bolygót!

 

img_0741.jpg

Fülszöveg

Mindannyiunk kedvence, Richard Scarry ezúttal a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A szórakoztató, színes ábrákkal illusztrált könyvet rímes versek gazdagítják, amelyek még befogadhatóbbá teszik Tesz-Vesz város lakóinak fontos üzentét: sok apró cselekedettel hatalmas változást érhetünk el. A könyv végén látható feladatok pedig még inkább elmélyítik a megszerzett tudást.

 

Értékelés

Bolygónk védelme ma már nem választás kérdése, hanem kötelesség. Nem lehet elég korán kezdeni a környezet védelmére való nevelést. Első lépésként érdemes a szemét szemeteskukába helyezésével kezdeni. Saját tapasztalat, már másfél éves korban is fogékonyak ennek megtanulására. Egy iskola közelében lakunk, szomorúan látom viszont, hogy ez nem minden gyereknél egyértelmű; folyton szétszórják a szemetet az utcán.

A könyv sorra veszi azokat a fontos teendőket, melyek kis apróságok, ám ha mégis mindenki figyelne ezekre, hatalmas lenne a változás. Pl.: iskolai papírgyűjtés, szelektív hulladékgyűjtés, tömegközlekedés, pazarlás elkerülése, javítás új helyett, ültetés. Ez mind-mind remek ötlet, de hiába is próbál az ember tenni a szennyezés ellen, mégis csak fogyasztói társadalom vagyunk. Az elektronikai cégek nem szívesen nézik, hogy ugyanazt a turmixgépet 30 évig használod. Így kétévente cserélheted, mert megjavíttatni kb. pont annyiba kerül, mint venni egy újat. Nem csak nálunk, kisembereknél kell elkezdeni a változást, hanem egy magasabb szinten is, hogy mi se kényszerüljünk pazarlásra és hulladéktermelésre.

A legtöbb településen elérhető már a háznál történő szelektív hulladékgyűjtés, nálunk van műanyag, papír és üveg is, így én mindig szétválogatom a hulladékot, és a gyermekemnek is ezt tanítom.

A könyv nagyon reprezentatív, hasznos tanácsokkal lát el.

A rajzok is nagyon kedvesek és szépek, ugyanakkor a rímes versek itt sem maradtak el:

Nagyon sok apró dolgot tehettek,
amelyek együtt hasznunkra lehetnek!

Tesz-Vesz város rajongóinak szeretettel ajánlom mindkét könyvet, hozza a kisváros hangulatát, a megszokott rajzok és a szép rímek mosolyt csalnak bárki arcára. Nekem remek nosztalgia volt, köszönöm az élményt Móra könyvkiadó!

Értékelés: 4,5/5⭐

Ha az ajánlóm felkeltette az érdeklődésed, ezen a linken számos könyvet találsz Tesz-Vesz város lakóiról.

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr817873651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása