Moskát Anita: A ​hazugság tézisei
2022. július 07. írta: szaffipolca

Moskát Anita: A ​hazugság tézisei

img_0893.jpgSokféle hazugság létezik. Vannak olyanok, amelyek látszólag építenek, miközben minden mást lerombolnak, vannak, amiket saját magunknak suttogunk el az éjszaka sötétjében, vannak az ártó hazugságok is, a kifejezetten rosszindulatúak, vannak a ki nem mondott igazságok, a füllentések, és ott vannak az önző hazugságok is, amelyek súlyos tetteket hivatottak elfedni. Az egész életünket átszövik a hazugságok, elég csak bekapcsolni a TV-t, vagy felmenni bármelyik hírportálra.

Ebben novelláskötetben különböző típusú hazugságok köré szőtt történeteket olvashatunk, melyek fájdalmasak és megülik az ember gyomrát, így vidám nem, de biztosan több leszel tőlük. Minden novella után kellett tartanom egy kis szünetet – érzelmileg megterheltek.

 

Fülszöveg

Mi történik, ha belenézel a fekete monitorba? Hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák? Milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek. Moskát Anita olyan, mint a kötet kisregényének szerződéskötője: pontosan ismeri a valóságot, hogy aztán a paraméterek átírásával új valóságokat hozzon létre. Első regénye 2014-ben jelent meg, és az eltelt évek alatt a magyar fantasztikus irodalom egyik legeredetibb és legizgalmasabb írójává vált. A Horgonyhely, majd a Zsoldos Péter-díjat nyert Irha és bőr c. regényei mellett számos novellája jelent meg antológiákban, zsáner- és szépirodalmi magazinokban. A hazugság tézisei ezek legjobbjaiból és új írásokból válogat.

 

Értékelés

Ha két teljes élet állna rendelkezésemre, hogy kitaláljak egy, csak egy(!) saját történetet, közel sem tudnék olyan kreatív lenni, mint Moskát Anita – bármennyire is szeretnék. Anita létező problémákat tár elénk eléggé kicsavart módon, és bár a könyv a hazugságokról szól, ugyanennyire szól az igazságokról is.

A kötetben szereplő összes novella a szívemhez nőtt, és volt pár, melyeket teljes mértékig magaménak éreztem. Ezek közül kitérnék a Fekete monitor című lapozgatós „játékra”, mert nem csak arról van szó, hogy kiemelkedő élmény volt így, ide-oda lapozgatva olvasni, hanem szinte benne éltem a történetben. Illetve, benne éltem tíz hosszú évig. A Fekete monitor tulajdonképpen a nagy magyar valóság. Megjelenik a kizsigerelés, a munkavállalókon való élősködés, a lehetetlen teljesítmények elvárása, a folytonos elégedetlenség érzése és éreztetése. Anita sok dolgozó ember érzéseit és mindennapjait vetette papírra, ez mindenkinek szól, mert a legtöbben magunkénak érezzük.

Végig úgy éreztem, hogy az összes elfojtott harag és koncentrált düh, ami bennem összegyűlt az évek során itt ebben a történetben fogalmazódott meg. Köszönet érte, remek írás és kivitelezés.

img_0879.jpg

Egy másik rövidke történet is nagy hatással volt rám, mely a Rügyeim címet kapta. Egészen más az ok. Egy félelmem íródott meg. Ez az a novella, ami után elsírtam magam. Zokogva csuktam be a könyvet. Meghatott, összetört és kifacsarta a szívem. Az én értelmezésemben a kegyes hazugság jelenik meg és egy olyan jövő képe, ami nem is tűnik annyira alaptalannak.

Ezeken felül olvashatunk még hazugságokból építkező városokról, kockázatot vállaló anyajelöltekről, családját becsapó önző(?) katonáról, túlhajszolt, bármilyen megoldást elfogadó diákokról, egy furcsa áldozathozatalról, arról, hogyan épül be a modern technológia az életünkbe az algoritmusaival és ez hogyan befolyásolja a saját és mások életét vagy véleményét, és arról, hogy az önámítás is elég néha a boldogsághoz az elengedés helyett. Mind-mind kitűnő írás, a legtöbbel tudtam azonosulni; mind megérintett.

A könyv második felét egy kisregény tölti ki, mely a Szerződési szabadság címet kapta. Kétszer kellett nekifutnom, hogy a fent említett tíz évemet le tudjam vetkőzni, és előítélet-mentesen álljak neki a regénynek. Néha úgy érzem, egy életre való szerződést elolvastam és megírtam, így túl kellett lendülnöm a hidegrázáson, akárhányszor megláttam a szerződés szót magam előtt.

De sikerült legyűrnöm a frusztrációmat, így ezután kellemesen bele tudtam ivódni a történetbe. És ez a jó kifejezés, teljesen beleivódtam. A történet szerint néhány ember különleges képességgel bír, egy veszélyes erővel, ami félelmet kelt. Ezeket az embereket még gyerekkorban begyűjti a kormány és szerződéskötésre alkalmazza. De nem akármilyen szerződésekre. Képesek megváltoztatni az időjárást, a természet működését, beleértve az emberi testet is. De a természet mérlegét mindig helyre kell billenteni, ennek kárát pedig a gyarmatosított terület, Ardennaus szenvedi el. Ott mindig esik az eső és nagy a szmog. Gavin és családja Ardennausban állomásozik míg Gavin szerződést köt a gravitációra. Gavin és házastársa, Lucas között folytonos a nézeteltérés Gavin munkája miatt, akinek viszont nincs választása. A kormány kihasználja Gavin különleges adottságát, így Ardennausra nézve igazságtalan szerződéseket köt. De az igazság szubjektív. A két ország nem tud megegyezni, az igazságtalanság érzése kezd elhatalmasodni és a fenyegetések tettekre cserélődnek. Nagyon komplex történet. Érdekes volt végigkísérni a főszereplőt ezen az úton, viszont sajnáltam, hogy nem oldódott meg minden végül, bár az irreális is lett volna, ha ilyen mélyen gyökerező problémák egy csapásra semmissé válnának. Ám mégis valaminek a kezdete lett a történet vége.

Tekintettel a kisregény hosszúságára a novellákhoz képest, itt már bővebben kaptunk leírást a világképről, a karakterek kinézetéről, érzelmeikről, illetve tulajdonságaikról. A novellák a terjedelem miatt közvetlenül adott témára koncentráltak. És tökéletesen el lett találva mindkét esetben a mérték. Pontosan annyit kaptam a leírásokból, amennyire szükségem volt.

Több bejegyzésemben is említettem, hogy Moskát Anita világszínvonalú író, elképesztő fantázia, tudás és intelligencia rejlik minden története mögött. Ez a kötete is, mint az összes eddig általam olvasott könyve mélyen megérintett és megrendített, elgondolkodtatott. És ez mindig is fontos volt számomra; hogy amit elolvasok, hagyjon maga után valami lenyomatot. Biztos vagyok benne, hogy egy-egy novellát többször is fel fogok lapozni, amikor érzelmileg szükségem lesz rá, mert jó érzés belekapaszkodni ezekbe gondolatokba; emlékeztetnek rá, hogy igenis értékeljek mindent, amim van.

Hogy kiknek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a Fekete tükör (Black Mirror) című sorozatot. Tulajdonképpen bármely történet a könyvből megállná a helyét a sorozat részei között, hasonló témákkal operál. Társadalomkritika, disztópia és weird fiction. És azoknak is ajánlom, akik szeretik a mélyebb tartalmú történeteket, az elgondolkodtató tartalmat, és nem riadnak vissza attól, ha a vége nem happy end.

Értékelés: 5/5⭐

Köszönöm a könyvet a Gabo kiadónak!

Ha az értékelésem alapján szívesen elolvasnád a könyvet, ezen a linken egyenesen a kiadó oldaláról megrendelheted!

 

Adatok

Moskát Anita: A ​hazugság tézisei
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 392
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789635662968

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr7017874401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása