László Ferenc: Honi ​bestiárium
2022. október 17. írta: szaffipolca

László Ferenc: Honi ​bestiárium

Blogturné

img_2478.JPGA Jaffa kiadó egy igazi irodalmi csemegét hozott el nekünk László Ferenc tollából. Tartsatok velünk, olvassátok el ajánlóinkat, és ha ügyesen kitaláljátok a feladványokat, nyerhettek egy példányt a kiadó felajánlásából.

 

Fülszöveg

Az írók kifejezetten érdekes figurák, egyik-másikuk pedig egyenesen panoptikumba illő alak. Márai szavaival: „a magyar bestiárium különösségei” ők. Kötetünk 33 magyar író portréját és pályaképét kínálja a huszadik századból. Jelentős és elfeledett, jellemes és állhatatlan, reakciós és világforradalmár, népies és urbánus, imponáló életművet megalkotó és ma már jószerint olvashatatlan literátorok egyaránt akadnak közöttük. Jellemzően olyan szerzők, akiket nem sorolunk a legnagyobbak közé – sőt a túlnyomó többségüket manapság még csak emlegetni sem szokás. Jóllehet irodalmi kultúránk gazdagságát és változatosságát, egyszersmind a század történelmi és (kultúr)politikai fordulatait segít érzékletessé tenni, ha megismerjük a mezőnyt az óriások körül. Róluk szól ez a könyv, és persze arról, hogy olvasni jó: nemcsak a felfedezésre érdemes (majdnem) remekműveket, de a meghatóan poros regényeket is.

LÁSZLÓ FERENC kritikus, történész, szenvedelmes ismeretterjesztő. A Muzsika folyóirat és az Opera Magazin egykori, illetve a Revizor kritikai portál aktív szerkesztője, a Bartók Rádió műsorvezetője. Olthatatlan érdeklődésének tárgyai a holt írók és az operák.

 

Értékelés

Lelkesedéssel töltött el, amikor értesültem a könyv megjelenéséről, úgy véltem, végre betömködhetem azt a hatalmas tátongó űrt, ami a magyarórák után maradt bennem. Nos, rá kellett jönnöm, hogy még hatalmasabb az a fekete lyuk, mint gondoltam. Ez a kötet nem kimondottan a „nagy neveket” sorakoztatja fel, hanem a kevésbé ismert szerzőket, akiknek nem jutott ki a hírnévből, mert vagy valaki árnyékában éltek, vagy visszaszorította őket a politika, esetleg nem ismerték fel időben a tehetségüket. Az első gondolatom az volt, miután letettem a könyvet, hogy László Ferencnek kellene írnia az irodalom tankönyveket, mert sokkal érdekesebb lenne a tananyag általa. És hogy miért gondolom így?

László Ferenc remekül ír, kiváló a stílusa; mindamellett, hogy tényszerű, kissé ironikus is. Betekintést enged az írók magánéletébe, olvashatunk sikereikről és bukásaikról, valamint kiemelkedő megjelenéseikről. Megismerjük mi vagy ki hatott adott íróra, hogyan alakult a karrierje, vagy hogyan nem, mi gátolta, milyen hatást gyakorolt az olvasókra. Arra is választ kapunk, miért nem kerültek reflektorfénybe éltükben, és talán még most sem. Nem ad teljes képet a szerzőkről, inkább csak betekintést – amit a könyv írója a bevezetőben le is szögez –, így pár oldalban megkapjuk a lényeget sallangok nélkül. Ami azért praktikus, mert nem vész a figyelem olvasás közben.

Hiánypótló műnek gondolom, mert László Ferenc remekül összeválogatta azokat az írókat, akik kellően érdekesek lehetnek számunkra, mégsem feltétlenül kerültek szóba irodalomórán. Több ismerős névbe is belefutottam, úgy mint, Gyulai Pál, Hatvany Lajos, Illés Béla, Karinthy Ferenc, Nagy Lajos vagy Móra Ferenc, viszont számomra teljesen új neveket is megismerhettem. Örömmel láttam, hogy Eötvös Károly is helyet kapott a kötetben, ugyanis nem csak Jókai és Petőfi fordultak meg a sok más nevezetes író és költő mellett szülővárosomban, Pápán, hanem bizony Eötvös is, így külön örültem, hogy ha csak egy fél mondat erejéig is, de említést kapott egy Bakonyról szóló szerzemény.

Szobotka Tibor pályaképe vonzott a legjobban. Örökké Szabó Magda férjeként emlegetik, holott megérdemli, hogy teljesen külön kezeljék őt, önálló sikerpályaként azt, amit elért. Megrendüléssel olvastam a róla szóló sorokat, nem gondoltam volna, hogy ilyen tragédia áll mögötte. A sors iróniája, hogy én is Szabó Magda által figyeltem fel rá, méghozzá Az ajtó című könyvéből. Olyan titokzatosnak és néha ridegnek tűnt az ő alakja, hogy elkezdett érdekelni, vajon miért; mi áll a sok passzív – néhol érzéketlennek tűnő – megnyilvánulása mögött. Nos, megkaptam a választ.

Ennek a könyvnek köszönhetően számos szerző felkerült a térképemre, így már el is kezdtem böngészni miket olvashatnék tőlük. Szégyen, nem szégyen, de tényleg bővítésre és felzárkózásra szorul a magyar irodalomismeretem, ez a könyv pedig kellő löketet adott hozzá.

Az oldalakról sugárzik László Ferenc műveltsége, intelligenciája és érdeklődése a téma iránt. Mindig irigykedem, amikor valaki ennyire motivált és eredményes ilyen téren, nekem soha nem volt kitartásom bővebben utánanézni vagy kutakodni az egyébként figyelemre nagyon is érdemes szerzők után. A szöveg teljes mértékig olvasmányos és közérthető, a szarkazmust és a humort sem mellőzi, illetve a saját véleményt sem. Ez csak növeli az élményt, mert így nem érződik tankönyvszagúnak.

Nem a darálós, leülök és egy ültő helyemben elolvasom típusú könyv; javasolt időnként elővenni és elolvasni egy-egy pályaképet – jobban is memorizálható.

Köszönet az élményért és a fejtágításért, abszolút ajánlom azoknak, akik érdeklődnek a magyar irodalom szereplőinek tágabb köre iránt. Nem csak a tartalom érdemel hatalmas dicséretet, de a nyomdai kivitelezés is; a könyv keménytáblás kivitelben kapható, szépen terül, ezáltal könnyítve meg az olvasást – a borítótól már nem is beszélve. Gyönyörű tervezési munka, visszaadja a tartalom lényegét és hangulatát, a színek összjátéka is vonzza a tekintetet: vigyél haza, olvass el!

Értékelés: 5/5⭐

Ha az ajánlóm felkeltette érdeklődésed, a könyv ezen a linken megvásárolható.

Adatok

László Ferenc: Honi ​bestiárium
Kiadó: Jaffa
Oldalszám: 290
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634755876

 

309874006_10218457126814424_1375444322880480062_n.jpg

 

Nyereményjáték

Minden állomáson elrejtettünk egy-egy linket, melyek a könyvben szereplő írók képeihez navigálnak. Írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, kihez vezetett a link!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

a Rafflecopter giveaway

 

További állomások

Blogturné Klub

10.17. Szaffi polca
10.20. Readinspo
10.23. A szofisztikált macska

A bejegyzés trackback címe:

https://szaffipolca.blog.hu/api/trackback/id/tr5517955420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lászlóferenc 2022.10.21. 12:45:20

Hálásan köszönöm a figyelmét és megtisztelő sorait! :)
süti beállítások módosítása